Wolletje

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:24/09/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Ik heb heel lang in de onschuldige veronderstelling geleefd dat wol een natuurlijk en diervriendelijk product is. Je ziet buiten schapen lopen, en die worden in het voorjaar geschoren. Fijn voor de schapen want dan hebben ze het niet zo warm in de zomer.

Maar het grootste deel van de schapenwol komt uit Australië. En daar is het in de winter ook niet overal koud. Hoe zit dat dan? Schapen zijn in Australië geïntroduceerd door de Engelse kolonisten. Het is immers een taai dier wat in de meest dorre omstandigheden kan overleven, vlees, melk en wol levert en hanteerbaar is. Dus in Australië zijn in de loop der tijd immense schapenfarms ontstaan. Een van de dieronvriendelijke kanten aan wol is ‘mulesing’. In Australië komen bepaalde vliegen voor die eitjes leggen in de huidplooien op de achterhand van schapen. Om dit te voorkomen worden zonder verdoving lappen huid weggesneden, een zeer pijnlijke en dieronvriendelijke ingreep. Ook worden grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt om de dieren vrij te houden van parasieten. Voor het scheren worden de schapen een beetje uitgeput door gebrek aan water en voedsel, zodat ze makkelijker hanteerbaar zijn. En de schapenscheerders worden per stuk betaald, dus de snelheid van werken bepaald hun salaris. En het schaap betaald er een prijs voor; er wordt niet zachtzinnig met ze omgegaan. Je hoeft er niet naar te kijken, maar als je voorbeelden wilt zien klik op deze link.   (Niet voor de zachtmoedigen onder ons, die hebben genoeg aan mijn tekst!). Kortom, wol is dus niet altijd zo lief als je denkt.

Ook zien de schapenboeren de inheemse kangaroes als schadelijke beesten omdat ze het gras voor de schapen wegvreten. Deze prachtige springers worden dus op grote schaal uitgeroeid.

Ook voor wol geldt dus dat je moet weten waar die vandaan komt en hoe hij verwerkt is. De wollijn Danaja van Silkeborg is een voorbeeld van ecologische en diervriendelijk geproduceerde wollen plaids. Van Scandinavische schapen. Die wol kan je met een gerust hart gebruiken want er kleeft geen ellende aan.

Toen ik de eerste zending afgelopen week binnenkreeg en ik de doos open maakte kwam mij een echte schapenwollucht tegemoet. Het bracht mij terug in mijn kindertijd, toen ik nog onder schapenwollen dekens sliep. Of de heerlijke gebreide trui die mijn oma voor me maakte.

En dan pak je zo’n deken vast. De wol prikt niet, want hij is gemaakt van de eerste schering en dan zijn de haren natuurlijk nog niet eerder afgesneden geweest. De puntjes hebben dan een natuurlijke afronding met als gevolg dat deze plaids niet prikken en niet pillen. Goed voor jarenlang gebruik zonder jeuk. En als je de plaids in je handen houdt voelen ze meteen warm aan. Heerlijk. De wol is niet geverfd, maar de patronen zijn geweven met de natuurlijke wol kleuren. Dus grijs, wolwit en bruin. Mooie natuurlijke tinten die in elk interieur passen en een warme maar toch stoere uitstraling hebben. Er zijn enorm veel verschillende patronen en maten. Te veel voor mij om op voorraad te houden. Maar ik kan ze zo voor je bestellen.

Ik verheug me nu al op de winter. Met je duim in de mond en een gerust hart, op de bank, onder een plaid van Silkenborg.

Warme groet,

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie