Blog – Appelmoes MMMMMMMM

Blog – Appelmoes MMMMMMMM

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:08/10/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

8 oktober 2016 – Over appelmoes. Ik heb een paar appelbomen in de tuin staan. Oude grote en jonge kleine. Ieder najaar wordt ik letterlijk bedolven onder de appels. Wat voor soorten het zijn? Ik weet het niet. De oude bomen hebben zeker handappels en het jonge boompje in de voortuin moet een moesappel zijn. Maar zeker is dat het vele, vele kilo’’s zijn.

Geen appels verspillen

De vogels uit de buurt hebben een feestmaal, want veel appels vallen en zijn met hun beurse plekken niet te bewaren en een groot deel zit zo hoog in de oude hoogstam appelbomen dat ik er niet bij kan komen. Ik vind dat ook prima. De vogels mogen hun deel. Waar ik wel bij kan, die pluk ik. Vele kruiwagens vol. Wat ik zelf niet kan verwerken gaat naar de pony’s van de buurvrouw, die zijn er ook dol op. De slechte appels die ik er uitvis, die gaan in de takkenril in de tuin. De egels, vogels, slakken, muizen en weet ik veel wat daar leeft eet het buikje lekker rond. En ik sta een dagje in de keuken om zelf appelmoes te maken.

Zoooo veel lekkerderder

Appelmoes uit een potje, die je zo in de supermarkt kunt kopen, ach het is best lekker. Maar als je eenmaal zelf appelmoes hebt gemaakt, dan ben je verkocht en wil je niet anders meer. Want wat een verschil! Een romige, zoete appelsmaak en zo heel anders als de potjes van de super. Maar ja die potjes zijn natuurlijk wel heel makkelijk. Om een snelle hap te maken met een lekker zoetje. Maar wist je dat je appelmoes ook heel eenvoudig zelf kunt inmaken? Twee vliegen in een klap; de lekkerste appelmoes en toch een potje voor even snel. Bovendien moet ik zeggen; na zo’n dagje keuken en het schillen van een paar kilo appels ziet mijn voorraadkast er feestelijk uit. Vol met potjes appelmoes, genoeg voor de winter, de lente en om bezoek een lekker potje mee te geven. De appels kan je natuurlijk gewoon in de winkel kopen, maar het loont de moeite om het platteland hier voor op te gaan. De meeste mensen die buiten wonen hebben appelbomen en krijgen de appels niet op. De gaan naar de vogels, paarden of op de composthoop. Daar kan je vast je slag slaan om goedkoop en ook nog eens onbespoten appels te vinden. In principe kan je van elke soort moes maken.

Potten en zeven

Mijn vrienden sparen het hele jaar groentepontjes voor me, maar voor de appelmoes vind ik ze wat aan de kleine kant. En bovendien gebruik ik de meeste om jam in te doen. Dus ik zocht een iets kloekere pot om fruit in te kunnen maken. En die heb ik gevonden, een prima pot van 550 ml. die je keer op keer kunt gebruiken en dus ook te koop in de winkel. Voor die lekker appelmoes (klik hier voor het recept) of de fantastische stoofperen die mijn echtgenoot maakt – het recept heb ik nog steeds niet van hem gekregen, je houd dat nog tegoed. (zodra ik het van hem heb losgepeuterd).

Een leuk etiket maken is ook de moeite waard. Even de datum van inmaken vermelden, dat is wel zo handig. Gewoon, op de computer ontwerpen, uitprinten, knippen en met een pritt stift oid op de pot plakken. Gaat er ook weer heel makkelijk af met een sopje.

En oh ja, om appelmoes te maken is een goede passerzeef ook erg handig. Je krijgt de appelmoes er heerlijk glad mee. Een staafmixer werkt ook prima, maar dat geweld doet toch ook iets met de structuur van de moes. Ik vind hem zelf lekkerder met de passeerzeef.

Kortom; zelf appelmoes maken, dat heeft wel wat en ik kan het je van harte aanbevelen.

Moes-ze!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord