Je bekijkt nu Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen van terras en meubilair is een klusje dat iedereen kent die een tuin, terras of balkon heeft.

Er komt een moment dat je weer buiten wilt zitten en ziet dat je terras en tuinmeubilair een poezelige laag groene aanslag heeft gekregen. Die groene aanslag is mos of alg. Dat zijn hele kleine plantjes die uitstekend kunnen leven met de voorwaarden die wij voor ze geschapen hebben; donker en vochtig. Vooral plekken met veel schaduw en weinig wind zijn de beste plekjes voor deze plantjes.

Schoonmaken, of niet?

Zelf vind ik het erg mooi, zo’n groen waasje. Maar praktisch is het niet als je veilig over een pad wilt kunnen lopen of zonder vlekken op je kleren op een bankje wilt zitten. Maar waar ik niet loop of zit laat ik het lekker zitten. Na verloop van jaren zie je soms ook mooie korstmossen verschijnen. Een lust voor het natuurlijke oog.

Maar is het wel fijn als alles er schoon en aantrekkelijk uitziet. Dus zodra de zon weer gaat schijnen gaan we massaal aan de slag om alles weer schoon te krijgen. Vaak wordt de hogedrukreiniger gebruikt, maar eigenlijk is dat niet zo’n goed idee want je spoelt de voegen weg waardoor het terras of pad sneller zal verzakken. Bovendien wordt de toplaag van steen, tegels en hout poreus omdat je het natuurlijke laagje vuil ook weg spuit en daardoor zal de groene aanslag juist sneller terugkomen. De plantjes vinden dat namelijk een prima plekje voor hun worteltjes.

groene aanslag

Groene aanslag verwijderen, hoe doe je dat dan?

Ook wordt nog wel eens de fles bleekwater ter hand genomen om de boel te poetsen. Maar uiteraard is dit heel, heel erg slecht voor het bodemleven* en de planten naast je terras. In de markt zijn veel groene aanslag reinigers te koop die zeggen dat ze natuurlijk zijn en niet schadelijk voor het milieu. Maar wist je dat deze reinigers nogal al eens voor problemen bij katten en honden (en wie weet wat nog meer) zorgen omdat deze dieren op een terras gaan liggen en het spul op hun vacht krijgen. Die ze vervolgens schoonlikken en alsnog vergiftigd worden? En dan gaat het niet alleen om je eigen dieren maar wellicht ook wilde dieren of de katten van de buren. Goed om rekening mee te houden!

Nee dan kan je maar beter wat natuurlijker aan de slag waarbij voorop staat dat je ook die middelen zeer matig gebruikt en vooral wat spierkracht inzet om de boel schoon te krijgen.

Hier wat min of meer natuurlijke methodes op een rijtje:

Zon

Zorg dat de zon op je terrasje kan komen. Daar kan mos en alg niet tegen. Zorg dat water goed weg kan, snoei overhangende takken weg indien mogelijk. Waar de zon kan komen zal niet of nauwelijks groene aanslag verschijnen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Zand

De meest natuurvriendelijke manier. Gewoon wat scherp zand op je terras, een harde bezem of luiwagen en borstelen maar. Regelmatig doen dan blijft het groen ook weg.

Zeep

Gewoon een scheutje of schepje groene of zwarte zeep in een emmer heet water. Een plons over het terras en met een harde bezem borstelen. Voor een nog beter effect doe je er een schepje soda en/of groene Biotex bij. Voor tuinmeubilair hetzelfde, gebruik dan een handige harde borstel. Je krijgt er alles mee af. Als het heel hardnekkig is gewoon nog een keer doen. Na afloop afspoelen met water en laten drogen. Marseillezeep werk trouwens ook prima. Voor dit klusje zijn er handige borstels in de webwinkel, klein en groot.

Zout (strooizout)

Spaarzaam gebruiken want zout is natuurlijk ook niet zo goed voor het bodemleven en planten. En ook niet voor de planten die naast je terras staan.

Op een vochtig terras strooien en gewoon laten liggen. En -wederom-  even met een harde bezem borstelen.

Soda en Azijn

Zo min mogelijk gebruiken vanwege de impact op het bodemleven en planten. Bezint eerst en gebruik het slechts incidenteel.

Voor Soda:Neem een mengsel van 300 gram soda op 10 liter water. Los de soda eerst op in een liter kokend water en de overige 9 liter moet je met koud water aanvullen.

Voor azijn: 1 liter natuurazijn  verdunnen met 1 liter water,  op het oppervlak gieten, borstelen en laten drogen zonder na te spoelen. Werkt wel als een tierelier maar maakt ook andere planten en bodemleven* dood dus met verstand en zeer matig gebruiken. Bovendien veranderd azijn de zuurgraad van de bodem en is het slecht voor tegels die gemaakt zijn van kalkhoudende materialen.

Kookvocht van groenten en aardappelen

Elke keer als je wat gekookt hebt de groenten en aardappelen buiten afgieten. Het kokend water doodt mos en algen. Prima methode voor het terrasje naast de keuken, maar niet voor grote oppervlakten natuurlijk.

Branden

Je ziet het steeds vaker; het afbranden van onkruid met vuur. Het is niet schadelijk voor andere planten of bodemleven*. Nadeel is dat het de wortels van onkruid niet helemaal verwijderd. En je kunt het uiteraard niet gebruiken op grote tegels ( gevaar op breuk door temperatuurverschillen) hout, gelakt metaal of kunststof want dat vliegt gewoon in de fik of smelt. Ik gebruik zelf een elektrische brander voor ons grindpad. Je hoeft trouwens de planten niet helemaal weg te branden, beter niet eigenlijk. ‘Braad’het blad een beetje aan, tot het donkergroen gaat kleuren. Dan kan het blad geen zonlicht meer opnemen en de kans dat de wortels dan ook gaan afsterven is groot. Wees voorzichtig voor de kruipende diertjes!

Spierkracht in de winter

Ligt er een dun laagje sneeuw? Hup naar buiten met een harde bezem en je straatje lekker schrobben. De algen verdwijnen, de sneeuw en gladheid ook en je krijgt het bovendien ook nog eens lekker warm.

Kortom; er zijn genoeg min of meer milieuvriendelijke methoden maar het zijn geen tover formules. Je kunt er niet omheen want de natuur bedekt elk stukje aarde als het de kans krijgt en het kost gewoon moeite om dat te voorkomen.

Hoe mooi dat mos kan zijn!

Mossen zijn trouwens prachtige organismen. Neem eens de moeite om ze met een vergrootglas wat nader te bekijken! Lees meer over mos.

groene aanslag mos op tak

*) Bodemleven; een kort woordje voor een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Lees meer over dit onzichtbare maar onmisbare stuk natuur.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Anton

    Schoonmaak tip: voor groene aanslag, ongedierte, onkruit, vet, toilet, enz
    Google eens borax….werjt echt goed

Geef een reactie