Je bekijkt nu Schoonmaaktip: Voegen en kitnaden schoonmaken

Schoonmaaktip: Voegen en kitnaden schoonmaken

Voegen in badkamer en keuken schoon maken, hoe doe je dat snel en handig? (En voordelig)

De voegen in badkamer en keuken eens goed schoonmaken?

De voegen tussen de tegels zijn gemaakt van voegspecie. Dat is een poreus materiaal en dus ideaal om vuil in op te slaan. Het is dus een goed idee om ze een paar keer per jaar een stevige schoonmaakbeurt te geven. Dit voorkomt schimmelvorming en is gewoon heel hygiënisch.

Wat je niet moet doen:

  • De voegen schoonmaken met azijn of citroenzuur. Dat heeft een heel simpele reden; voegspecie bevat kalk ……en zuur lost kalk op. OK, dat weten we dan ook weer.

Wat wél werkt om ze goed schoon te krijgen:

en om groezelige voegen op te frissen:

Verder heb je nodig; water, spons, een stevige schrobborstel en een beetje tijd.

Dit is een ‘starterskit’ voor frisse voegen

 

Voegen schoonmaken met Baking Soda

Maak een dun papje van de Baking Soda met water.  Spons of spatel dit over de voegen heen. Laat een half uurtje zitten en schrob dan met de borstel over alle voegen heen. Je zult verstelt staan hoeveel vuil er dan vanaf komt! Getsie! Naspoelen met water of even goed afsponsen met schoon water en het is weer schoner dan schoon!

Voegen schoonmaken met Groene, Gouden of Zwarte Zeep

Flinke scheut of schep zeep in een halve emmer heet water en met een borstel alle voegen (horizontaal en vertikaal) stevig borstelen. Bij extreem vuile voegen kan je de zeep ook gewoon op de voegen smeren, even laten intrekken en daarna borstelen en afspoelen. Als je dit met zwarte zeep doet ziet het er vreselijk uit, maar echt, het komt weer goed!

Bleken van voegen

Voor je begint; draag oude kleding, huishoudhandschoenen en een bril want het is een irriterende substantie. Los een eetlepel Natriumpercarbonaat op in 2 liter heet water. Borstel hier de voegen zorgvuldig mee in. Laat het een kwartier of half uur intrekken. Spoel af met ruim water en borstel tegelijkertijd de voegen nog een keer. Waren de voegen wit? Dan zijn ze het weer!

De borstel van dienst

Een kleine borstel werkt het beste omdat je dan goed in de voegen komt, die, als het goed is, iets lager liggen dan de tegels. Een oude harde tandenborstel of harde nagelborstel doet het ook prima, vooral in de hoekjes en rondom de kraan.

Schimmel op stucmuren

Tja, dat is een ander verhaal. Schimmel op de muren waar geen tegels zitten krijg je met boenen niet weg, je beschadigd alleen het stucwerk en maakt het wellicht alleen maar erger. Hoogstens opbleken met wat (natuurlijk) bleekmiddel zoals Natriumpercarbonaat door die met een plantenspuit op de schimmelplekken te spuiten. HG schimmelreiniger werkt exact hetzelfde maar is een stuk duurder.  Pas op voor druppen, ga er niet onder staan en ventileer want het slaat op je longen!

Beter voor het milieu dan chloor of HG schimmelreiniger; gebruik het natuurlijke bleekmiddel Natriumpercarobonaat. 1 deel poeder per 10 delen (warm) water en dit in een plantenspuit om op de vlekken te sproeien. Pas op voor je ogen en draag handschoenen, oude kleuren en bescherm je ogen,  want ook al is het milieuvriendelijk, het is wel een irriterend goedje.

Voorkomen is beter dan genezen

Als er al schimmelplekken zitten dan helpt maar één ding; de vochtproblemen oplossen, ondergrond grondig reinigen, gronden en opnieuw (laten) stuken!

Beter is het om te voorkomen en de oorzaak aan te pakken; gewoon heel erg goed ventileren. Werkt de badkamer ventilator nog wel goed, of is het wellicht tijd voor een nieuwe? Heb je een raam? Zet dat dan altijd tijdens of na het douchen/baden even open. Hoe minder vocht er in de badkamer blijft hangen, hoe minder het zal neerslaan op de muren. Het principe is dat vocht zo snel mogelijk moet kunnen verdampen.

Hang eventueel de handdoeken ergens anders te drogen. Zelf maak ik altijd de douchehoek even droog na het douchen. Gewoon met een trekkertje of raamwisser.   Al het water wat ik in het putje trek hoeft namelijk niet meer op de wanden te verdampen. Met de handdoek droog ik de kraan ook even. Dat scheelt weer kalkaanslag. Dat allemaal scheelt op jaarlijkse basis heel erg veel liters te verdampen water die in je stucwerk gaat zitten!

En dan nu: schimmel op siliconen kit naden

De naad tussen de wandtegels en de vloertegels in de douche heet kim. Om die waterdicht te krijgen wordt niet alleen speciale voegmortel gebruikt, maar ook siliconenkit. En op dit kit verschijnen – vroeg of laat – zwarte vlekken, schimmel dus. Ach jemig dat is me toch een ellende zeg! Je hebt het vast wel eens geprobeerd, maar er af krijg je het niet !  En zo is het dus ook, ik help je  uit de droom: die zwarte plekken krijg je niet meer van de kitnaden af, wat men je ook wil beloven….

De enige oplossing is de kit naden te (laten) vervangen. Eigenlijk moet je dat om de 4 á 5 jaar doen om zeker te zijn dat jouw douche vloer niet gaat lekken. De kitnaden reiniger van HG (ook een gemeen chemisch goedje) heeft bij mij nog nooit iets uitgehaald. Ik kreeg van iemand wel de tip om, zodra de nieuwe naden er in zitten, ze iedere dag even af te spuiten met schoonmaak azijn zodat schimmel geen kans krijgt om zich te gaan hechten. Maar ik zeg; niet doen! Lijkt me niet goed voor de omliggende voegen, zie mijn opmerkingen eerder. Beter is het om er voor te zorgen dat de kitnaden na gebruik gewoon goed droog worden gemaakt en de badkamer zo snel mogelijk weer helemaal droog is. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Blijven kitten of een badkamer zonder kitnaden?

Ik kan er overigens niet over uit dat er nog steeds geen betere oplossing bedacht is voor dit probleem. Siliconen kitnaden leken de oplossing om lekkage in de naad tussen vloer en wandtegels te voorkomen, maar eigenlijk krijg je er een probleem bij. Als je siliconen kit aanschaft, let er dan goed op dat het de juiste is, namelijk die schimmel resistente (die dat trouwen ook niet helemaal resistent is,  maar wel beter dan andere kitten).

Dat kitten is trouwens een vak apart, het er af halen ook. Het mooiste resultaat krijg je door het door iemand te laten doen die het ook echt kan. Ga niet zelf knoeien want dat wordt niks (tenzij je zelf dus heel goed weet hoe het moet), ik spreek uit ervaring helaas. Dat is dus elke 4 á 5 jaar een vakman m/v er bij halen.

In mijn volgende badkamer geen kitnaden meer, dat weet ik zeker. Een mooie, onderhoudsvriendelijke en duurzame badkamer, met wanden van tadelakt of beton ciré. is mijn ideaal……en bovendien zeer verantwoord, ook op de lange termijn met het oog op schimmel en reinigingsmiddelen. Want die ondergronden kan je prima schoonhouden met een gewoon sopje.

Wil jij je huis voordelig en milieubewust schoon hebben?
Bekijk nog meer handige tips voor duurzaam en toch voordelig poetsen!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik blijf het ook lastig vinden om voegen en kitnaden schoon te houden in mijn badkamer. Ook heb ik regelmatig last van schimmelvorming door condens. Wellicht moet ik een goede reiniger uitproberen in plaats van natuurlijke producten en allesreiniger. Ik ga mij hierin verdiepen!

  2. Bedankt voor het delen van deze schoonmaaktips. Mijn badkamer ruikt niet zo fris meer en is toe aan een grote schoonmaakbeurt. Op sommige plekken heb ik ook last van schimmel. Ik ga kijken of ik mijn wc en bad weer kan laten glimmen met deze tips!

Geef een reactie