Tamme kastanjes en een ulu mes

In oktober zijn de tamme kastanjes weer ruim voorhanden. Je kunt ze natuurlijk bij de groentenboer kopen maar het is veel leuker om ze zelf te rapen. In bossen en parken staan veel kastanjebomen. De meeste zijn wilde kastanjes, ook wel paardenkastanjes genoemd. Die kastanjes hebben een dikke bolster met stompje puntjes er op. Leuk om mee te knutselen door de kinderen, maar eten kan je ze niet. Daar moet je de tamme kastanje voor hebben. Ook al hebben ze bijna dezelfde naam, zowel de boom als de vrucht verschillen van elkaar. Als je het weet is het makkelijk om te zien.

Ook en belangrijk onderscheid; in de bolster van een wilde kastanje zit een enkele vrucht. In de bolsters van de tamme kastanje zitter er meestal 3, waaronder een hele platte die je weg kunt gooien.

Links zie je de vrucht en het blad van de wilde kastanje (Paarden kastanje) die je niet kunt eten, rechts de vrucht en het blad van de heerlijke tamme kastanje.

vrucht wilde kastanje
Blad wilde kastanje
vrucht tamme kastanje
blad tamme kastanje

Tamme kastanjes koken en eten

Het enige wat een mens weerhoudt om tamme kastanjes te eten is die absolute rotklus om de schil in te kruizen. En dat moet, anders worden ze niet gelijkmatig gaar en bij poffen in de oven knallen ze alle kanten op als de schil barst.

Kruisje maken

Met een scherp mesje moet je de bolle kant, noem het maar de onderkant, van de kastanje twee sneetjes geven in de vorm van een kruis. Zo komt de warmte goed in het dikste stuk van de kastanje en wordt hij gaar. Dat kan met een scherp mesje, maar het is een vervelende klus. Want je moet best veel kracht zetten voordat je door die harde schil heen komt. Ik heb in mijn leven al heel wat ongelukjes gehad bij dit klusje. Tot ik een Ulu mes ter beschikking had. Het leed is nu geleden en ik kijk elke herfst weer uit naar een overvloedige oogst van mijn eigen tamme kastanjes.

Met de punt van het Ulu mes ga je zo door die harde schil heen. Dat je ook het binnenste van de kastanje doorklieft geeft niks. Als je ze niet tot pap kookt blijven ze wel een geheel. Tijdens het koken of poffen krult de schil een beetje op, naar buiten. En dan zijn de schillen er heel makkelijk af te halen. Pas op want kastanjes blijven lang heet!

Klik op het plaatje om het filmpje te bekijken!

Koken

Koken of poffen

Tamme kastanjes zijn heel makkelijk om klaar te maken. In een pannetje met ruim water doen, 20 minuutjes koken en klaar. Ook simpel; op een bakblik (met siliconen bakmat of bakpapier er onder, dat spreekt voor zich) in een oven van ongeveer 200 graden, 10 minuutjes.

Erg lekker met spruitjes! Maar je kunt er ook heerlijke kastanjepuree van maken. En nog heel veel meer. Kijk maar naar deze recepten.

Het Ulu mes bekijken en andere slimme dingen om te koken? Ga naar de categorie koken.

 

De waardering van www.handiggoed.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 338 reviews.

Let op: door omstandigheden kan op vrijdag 15 november geen verzending plaatsvinden. Bestellingen die na donderdag 14 november 14.00 uur binnenkomen zullen op maandag 18 november worden verstuurd. Sluiten