pasen

pasen

Pasen is een heerlijke tijd.

De dagen worden echt langer, het licht is fris, de natuur ontwaakt. En even tijd om uitgebreid met elkaar te ontbijten. Maak wat speciaals van je paasontbijt door het extra leuk aan te kleden.

Je gekleurde paaseitjes komen extra vrolijk uit op een Egg Skelter. Effect verzekerd als ze naar beneden rollen als er een eitje wordt weggepakt. Er passen 24 eieren op dus je kunt heel wat kwijt.

Eieren verven

Eieren kan je veilig kleuren met speciale eierverf op basis van natuurlijke plantaardige verfstoffen. Een leuk klusje om met kinderen te doen. Uiteraard kent je creativiteit geen grenzen. Na het verven kan je ze nog beschilderen met een kwastje of beplakken met glitters, bloemen, papier of wat je meer kunt bedenken.

Een paar potten met voorjaarsbloemen in vrolijke kleuren geven extra schwung aan de paastafel!

 

egg skelter en eierverf

bekijk de egg skelter

Klik hier om de eierverf te bekijken

Hoe zat dat ook al weer met Pasen?

Nog eventjes en het is Pasen. Een christelijk feest waarin de kruisiging van Jezus wordt herdacht. Oorspronkelijk – ver voor de christelijke jaartelling vierde men in deze periode het voorjaar, tijd van vruchtbaarheid en groei. Eieren waren het symbool van vruchtbaarheid en hazen ook. Je kunt ze zien in deze tijd van het jaar in open weilanden. De mannetjes (rammen) boksen er op los en het woord haasje-over is niet uit de lucht gegrepen!  Maar na de kerstening van ons moeraslandje werden de symbolen van dat heel oude feest verbonden aan de christelijke traditie. Ondanks dat is het nog steeds paashaas en paasei wat de klok slaat.

Mijn Pasen

Gekleurde eitjes vind ik dan wel heel leuk om op tafel te zetten. Maar ik heb toch wel mijn twijfels bij de eierverf die je doorgaans kunt aanschaffen. Het zijn vaak chemische middeltjes en die heb ik liever niet, al helemaal niet op iets wat ik ook nog wil opeten.

Het is natuurlijk een prima alternatief om ze zelf te kleuren met spullen die je makkelijk kunt vinden; bietjes, rode uien, spinazie en sinaasappelschillen. Ik vond een leuke blog van iemand die dat zelf ook heeft geprobeerd. Maar zo alles bij elkaar wordt het wel een hele klus voor wat eitjes met een kleurtje. 

 

welke kleur ei?

 

Makkelijk, mooi en milieuvriendelijk

Dat kan makkelijker, maar net zo duurzaam! Ik vond eierverf die volledig van natuurlijke pigmenten is gemaakt. Iemand anders heeft al het werk daarvoor gedaan, je hoeft ze alleen te kleuren. Dat is handig.

Het effect is afhankelijk van welke kleur eieren je gebruikt. Witte eieren geven meer heldere kleuren, dat is ook logisch.

Kip en 't ei verhaal

En nu blijkt dat het best lastig is om witte biologische eieren te vinden. Ik vroeg me af waarom? Het is raar, want de kleur van de eieren heeft niets te maken met of iets wel of niet biologisch is. Het is afhankelijk van het kippenras. Een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een kip met rode oorlellen bruine eieren legt. (Er zijn zelfs kippenrassen die blauwe of gespikkelde eieren leggen, maar dit terzijde)

Waarom zijn er dan bijna geen biologische witte eieren te vinden? Nou dat is een soort kip-en-‘t-ei verhaal. Kippen die bruine eieren leggen zijn meestal van een groot ras (bijvoorbeeld de Isa Brown – een echt legkippenras) dat een grote opbrengst aan (bruine) eieren kan geven. Andere kippenrassen leggen minder eieren en zijn dus voor de kippenboeren minder interessant. Daar komt nog bij dat consumenten (vaak terecht maar dus niet altijd) het idee hebben dat bruine dingen gezonder zijn om te eten, net zoals bruin brood en volkoren pasta gezonder zijn de witte varianten.

Er is dus meer vraag naar bruine eieren (omdat consumenten denken dat het gezonder is) en daarom zorgt de kippenboer dat hij bruine eieren heeft. Witte eieren zijn schaarser, en dus in dat geval vaak automatisch duurder.

Raar eigenlijk hè?

Ik wens je alvast een vrolijk en kleurrijk Pasen!

 

 

 

Geef een reactie