Week van de Smaak: de Hooimadam

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/09/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

16 september 2015

In het kader van De Week van de Smaak vindt ik het leuk om de Hooimadam eens even onder de aandacht te brengen. Een wat? Een Hooimadam. Deze moderne versie van een hooikist maakt het mogelijk om gerechten klaar te maken zonder ze op het vuur te zetten. Gewoon ouderwets garen, slow cooking pur sang. Door garen op een lage temperatuur wordt de structuur van gerechten niet kapot gekookt. En de smaak wordt meer geconcentreerd.

Nicolien Hooijman en Fred Dijkstra maken de Hooimadam en ik verkoop hem (haar?) ook in de winkel. Omdat het zo'n handig ding is en erg duurzaam. Het principe is heel simpel; een heel erg goed geïsoleerde 'zak' waar je een pan in plaatst nadat je het gerecht even hebt gekookt. De isolatie doet de rest; het gerecht gaart heel langzaam door. Uit ervaring weet ik dat het maken van ouderwets suddervlees niet besteed is aan mensen met een druk schema. Je pan op een laag pitje op het fornuis is nu eenmaal geen optie als je de hele dag naar je werk bent en 's avonds heb je daar ook niet altijd zin in. Dan is een Hooimadam wel een goed alternatief. En staat nog leuk in de keuken ook. Lees hier meer over de Hooimadam. 

Een lekker recept voor stoofvlees, van Nicolien en Fred:

Voor 2 personen

Vlees
-    minstens 300 gram stoofvlees
-    1 ui
-    2 tenen knoflook
-    klont margarine of boter of beide en/of olie
-    3 blaadjes laurier

Wat voor vlees je ook hebt: aanbraden in een flinke klont vet (margarine, boter of een combinatie daarvan met olie). Vuur laag draaien en 1 grote uit in stukken plus 2 tenen knoflook toevoegen. Even laten bakken, dan afblussen met een scheut water en weer aan de kook brengen.

Saus
In de winter:
-    2 winterwortelen
-    2  stengels bleekselderij
-    ¼ pompoen
-    2 vleestomaten

In de zomer:
-    3 ontpitte pruimen
-    1 grote appel
-    2 vleestomaten
-    2 stengels bleekselderij

De ingrediënten voor de saus schoonmaken, snijden en bij het vlees doen. Pan in de Hooimadam zetten en minstens 3 uur erin laten garen.

Vlees en laurierblad uit de pan halen, saus met de staafmixer fijnmaken. Vlees in stukken snijden en terug doen in de pan. Het geheel nog even opwarmen.

Extra lekker
Je kunt deze stoofschotel opfleuren met het volgende. Niet alles tegelijk, maar één van deze suggesties per schotel.
-    Snijdt een halve prei in smalle ringen en strooi dat over de schotel voor het opdienen.
-    Neem een stuk of vijf gedroogde abrikozen, snijd die in vieren en laat ze even meesudderen.
-    Neem een flinke hand cashewnoten, hak die grof en strooi ze over het vlees
-    Voeg een borrelglas Beerenburger aan het gerecht toe.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie