Je bekijkt nu Amazing! AGA fornuis poetsen met een koperen schuurdoekje

Amazing! AGA fornuis poetsen met een koperen schuurdoekje

AGA poetsen

Ik ben al jaren de gelukkige mede eigenaresse van een AGA fornuis. Het was altijd mijn grootste wens om zo’n fornuis in het dagelijks leven te kunnen gebruiken. Het doet me denken aan het houtgestookte fornuis waar ik als kind in de keuken bij op kon warmen na een dag in de sneeuw spelen. Wij gebruiken de AGA voor veel meer dan koken en bakken alleen. Ik droog en strijk de was er op, hij verwarmt onze keuken en is het middelpunt van het huis. De kat is er ook dol op.  Het koken overigens is een makkie als je het eenmaal door hebt. Echt koken zonder stress en kookluchtjes. Langzaam garen in de sudderoven laat de cellen in het voedsel heel en verbranden kan eigenlijk niet.

Maar ja hij lust wel een slokkie gas dat is een nadeel. Inmiddels hebben we dus het fornuis laten ombouwen naar elektrisch en hebben ons dak in ruime mate voorzien van zonnepanelen. Als de zon schaars is kan het fornuis ook een tikkie lager als we er niet op koken. Op jaarbasis wekken we inmiddels ons volledige elektriciteitsverbruik zelf op.

 

aga poetsen

Onderhoud

De AGA heeft niet veel onderhoud nodig, we laten hem elke 2 jaar een onderhoudsbeurt geven en voor de rest is het tussentijds schoonvegen met een sopdoekje en afdrogen. Maar tussen de twee kookplaten kom je moeilijk als hij heet is want voor je het weet brand je je handen. En als je dat een jaar achterwege laat zit er een vetlaag op het emaille die je lastig weg krijgt. De fabrikant zegt dat je dit kunt weg krijgen met staalwol en zeep maar ik heb het nog nooit aangedurfd om dit te doen, bang voor krassen. Ook de zijkanten van de deksels worden snel vies door vetspetters en dergelijke en die mooi glimmende deksels durf je ook echt niet te behandelen met iets wat krast. Die neem ik na elke kooksessie even af met een sopdoekje en droog ze met een theedoek en dat werkt prima.

aga poetsen

Ik heb het jarenlang met een gewoon schuursponsje gedaan op het moment dat hij uit werd gezet en afgekoeld was in afwachting van de onderhoudsmonteur. Maar het resultaat was eerlijk gezegd niet om over naar huis te schrijven. De meest hardnekkige laag kreeg ik er ook na 2 uur poetsen gewoon niet van af.

It’s AMAZING!

Maar nu heb ik iets nieuws gevonden en het resultaat is geheel naar tevredenheid. Nou ja eigenlijk is het gewoon AMAZING! (Hi hi ik lijk wel zo’n teleshopping malloot)

Als de AGA is afgekoeld smeer ik de bovenkant in met een papje van water en baking soda (zuiveringszout of Natriumbicarbonaat). Ik breng het op met een kwastje en laat het een half uurtje intrekken. Dan afnemen met een vochtig doekje en dit steeds even uitspoelen in een teiltje met warm water. Niet doen op een warme AGA, het water verdampt onmiddellijk en dan kan Baking Soda z’n werk niet doen en wordt het gewoon witte poeder. En niet gebruiken op de aluminium onderdelen zoals de binnekant van de deksels…..

Vervolgens neem ik een koperen schuurdoekje, maak het goed nat en poets het hele oppervlak er mee. Ook het afdekplaatje voor de rookafvoer, de body en de deurtjes aan de buitenkant. En de pijp van de rook afvoer en vooruit ook de tegels om de AGA heen. Het werkt wonderbaarlijk goed en je krijgt werkelijk ALLES er mee af. Geen krassen, helemaal niet. Wel het doekje goed nat houden. Na afloop helemaal afnemen met een gewoon vochtig keukendoekje en droogwrijven met een schone theedoek. Dit jaar was ik binnen een uurtje klaar waar ik de afgelopen 10 jaar steeds een halve dag voor kon gebruiken. De onderhoudsmonteur kwam de volgende dag en klaar voor weer 2 jaren heerlijk koken!

 

aga poetsen

Ook voor andere fornuizen

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat je dit ook op andere fornuizen kunt gebruiken. Heb je een RVS fornuis? Probeer eerst voor de zekerheid een hoekje om te zien of het echt niet krast. Al is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust.

Nog even dit:

Niet gebruiken voor de binnenkant van de deksels en deurtjes. Die zijn van aluminium en dat kan niet tegen baking soda. Aluminium is heel zacht en als enig metaal niet bestand tegen schuren met welk lapje, sponsje of blokje dan ook. Daar krast ook het koperen schuurdoekje op. Eenvoudige remedie hiervoor is: voorkomen dat het vies wordt. Ik hang bij het koken altijd een theedoek over de deksel als hij open staat. Dat scheelt enorm. Komt er toch een spat op, meteen even afnemen met een vaatdoekje dan kan het niet inbranden. De binnenkant van de deurtjes neem ik gewoon af met een vaatdoekje met sop. Gaat prima, maar ingbrande spatjes blijf je zien. Geeft niet voor mij, je mag zien dat ie gebruikt wordt hoor.

Het koperen schuurdoekje werkt dus als een tierelier voor alle oppervlakten; theeketels, pannen, tegels, emaille, gootstenen enzovoort. Ik zou het niet gebruiken voor kunststof en aluminium oppervlakten maar verder is het een enorme verbetering. En wist je dat kunststof schuursponsjes heel er veel kunststof deeltjes loslaten die via de afvoer uiteindelijk in zee komen? De waterzuiveringsinstallaties zijn namelijk niet in staat dit er uit te filteren. In de webwinkel heb ik trouwens ook een natuurvriendelijk alternatief voor schuursponsjes, namelijk de schuursponsjes van kokosvezel.

Kortom, ik ben er heel erg blij mee.

Als je wilt, bekijk het koperen schuurdoekje en de baking soda.

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie