Over borstels valt zo veel te vertellen! In ieder huishouden vind je ze wel. Om schoon te maken, af te stoffen, te schrobben, te poetsen. Voor tegel, hout, haar, tanden en nagels.

Op deze pagina vind je informatie over het materiaal waar de borstels van worden gemaakt, waar ze voor bedoeld zijn en hoe je ze kunt onderhouden.

over borstels

De basis; het handvat

Eigenlijk hebben alle borstels in deze webwinkel een houten basis of handvat. Meestal is dat beukenhout. Beukenhout is een inheemse houtsoort die in heel (Noord) Europa groeit en dus vrij lokaal geoogst kan worden. Beukenhout heeft heel goede eigenschappen voor het gebruik voor borstels. Het is hard maar splijt niet gauw, is tegen vocht bestand en makkelijk te verwerken. Het handvat kan onbehandeld zijn of voorzien zijn van een laagje transparante lak of olie om het meer vochtbestendig te maken. Al het hout is mooi glad geschuurd.   

Dierlijke borstelharen

Voor borstels wordt haar van varken, geit en paard gebruikt.

Paardenhaar kent twee soorten kwaliteit; zacht haar uit de manen en stug haar uit de staart. Het haar wordt ‘geoogst’ van levende dieren of het is afkomstig uit slachthuizen als bij-produkt. De meest voorkomende kleuren zijn wit en zwart. In ons assortiment onder andere de tafelveger met paardenhaar, de zachte afwasborstel en de zachte schoenenborstel.

Dassenhaar wordt vaak gebruikt voor scheerkwasten maar aangezien dit een beschermde diersoort is wordt dit niet verkocht in deze webwinkel.

Voor plumeaus worden struisvogelveren gebruikt. Deze veren zijn afkomstig van ‘gekweekte’ struisvogels en niet van wilde. De veren zijn meestal donkerbruin of zwart.

Geitenhaar is ongelofelijk zacht en neemt heel goed stof op. De kleur is meestal een gemêleerde kleur grijsbruin. Geiten worden geschoren om hen van hun haar te ontdoen. Deze haren worden verwerkt in de radiatorborstel.

borstels

Plantaardige borstelharen

Veel borstels worden gemaakt met plantaardige borstels in zachte, middelharde en harde uitvoering. Daar zijn verschillende soorten natuurfiber voor; in volgorde van hardheid

  • Arenga fiber.

Dit wordt gemaakt van de vezels van de Asiatische suikerpalm. Het is de zachtste plantaardige fiber en wordt gebruikt voor stoffers, vegers, schoenpoetsborstels en zachte bezems voor binnen en buiten. Het is zeer sterk, slijtvast, bestand tegen water en toch zacht. De kleur is donkergrijs tot zwart.

  • Tampico

Deze vezel wordt gemaakt van de vezels uit bladeren van een soort agave die in Mexico groeit. Deze borstel is zacht en toch heel vormvast en uitzonderlijk goed bestand tegen hoge temperaturen. Fijn voor flessenborstels onder andere.

  • Coir.

Zie Kokos.

  • Kokos

Kokosvezel wordt gemaakt van de vezels uit rijpe (bruine) kokosnoten die zich tussen de werkelijke kokosnoot en de buitenschil bevinden. Ze zijn vrij stug en worden gebruikt om straatbezems en harde borstels te maken voor stoffer en blik voor werkplaatsen en in de tuin, zoals de bloempotborstel. Ook kunnen er deurmatten van gemaakt worden die zeer slijtvast zijn. Als er gebruik wordt gemaakt van onrijpe kokosnoten dan zijn de vezels lichter van kleur en zachter. Dan wordt er gesproken van Coir. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de robuuste toiletborstels.

  • Palmyra

Deze vezel komt van de Sago palmen waar ook sago uit wordt geoogst. Deze palm groeit in India en Sri Lanka. De vezel is heel stevig en stug en bestand tegen water en wordt voornamelijk gebruikt om – gemengd met een andere soort fiber, meestal tampico – de menging Union te maken. In deze samenstelling worden diverse harde borstels gemaakt.

  • Union

Zie Palmyra. Een menging van plantaardige vezels en de meest harde en stugge borstel. Van Union fiber worden harde schrobborstels gemaakt, harde bezems, luiwagens en ook harde toiletborstels.

  • Rijststro

Deze naam is een beetje misleidend want er is geen sprake van rijst. De plant die hier de vezels voor levert is Sorghum. Dat is een graansoort, verwant aan gras die wijdverspreid is maar in Nederland bij het grote publiek voornamelijk bekend is als vogelvoer. Een voorbeeld van een rijststro borstel is bijvoorbeeld de platte bezem of de handveger waar de tent mee wordt uitgeveegd.

borstels

Andere materialen

Op dit moment worden er minder bekende materialen uitgeprobeerd om borstels van te maken. Denk aan sisal, wat gemaakt wordt van de Mexicaanse Sisalpalm en loofah dat – hoe verassend – gemaakt wordt van de Loofah plant. Maar beide vezels zijn niet zo geschikt om borstels van te maken dus het zijn meestal meer een soort sponzen of matjes. 

Onderhoud algemeen

Alle borstels, met uitzondering van de plumeau van veren, kunnen schoongemaakt worden. Gebruik een zachte zeep, was de bostel of haren er mee, goed uitspoelen en aan de lucht laten drogen. Niet op verwarming of iets dergelijks leggen, maar gewoon op een plek waar de lucht goed kan circuleren. Marseillezeep of Aleppozeep of zelfs gewoon groene zeep is heel geschikt voor alle plantaardige borstels. Voor de borstels van dierlijk haar gebruik je Marseillezeep, Aleppozeep of babyshampoo.

Tandenborstels

In deze webwinkel vind je ook tandenborstels  met varkenshaar. Het handvat is gemaakt van beuken hout en de borstel van gesteriliseerd en gebleekt varkenshaar. Omdat dit een borstel is die in de mond gebruikt wordt spreekt het vanzelf dat deze zeer hygiënisch behandeld moet worden. Ze zijn dan ook voorzien van een plastic hoesje tijdens transport naar de klant. Verder raad ik aan om twee tandenborstels te gebruiken als je 2x daags de tanden poetst, zodat de tandenborstels goed kunnen drogen na een poetsbeurt. Gebruik de tandenborstels niet langer dan 3 maanden, net als de ‘normale’ plastic exemplaren. Bekijk tandenborstels met echt haar!

Plumeau

De plumeau  van struisvogelveren mag niet nat worden want dan gaan de veren aan elkaar plakken. Stof verwijder je uit de plumeau door hem gewoon buiten uit te schudden. Mocht jij onverhoopt toch nat worden, hang hem op een droge luchtige plek en laat hem aan de lucht drogen. Als hij droog is de handen er door heen halen en kijken of je de veren nog ‘fluffy’ en luchtig kunt krijgen. Bekijk de plumeau!

Bij Handig Goed is een ruim assortiment borstels voorhanden. Je vind bij elke categorie artikelen wel een borstel voor de juiste klus!