Composteren: Waar istie dan de schilleman?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:04/09/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

De ouderen onder ons weten het nog. Tot in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw kwam de schillenboer nog wel eens lang de huizen om keukenafval en andere troep op te halen. De Schillenboer in het dorp waar ik ben opgegroeid hield het zelfs vol tot ver in de jaren ’70. Met paard en wagen zelfs. Net als de melkboer, die een paard had wat Kobus heette en zelfstandig de melkroute kon doen. Hij wist precies welke klanten altijd melk wilde afnemen. Eén van mijn eerste paardenliefdes, maar ik dwaal af.

Volgens mij werd toen het keukenafval verwerkt tot varkensvoer en de vodden gingen naar de textielfabrieken. Een ouderwetse vorm van recycling. Niet erg efficiënt maar toch zo zie je maar niets is nieuw.

Tegenwoordig gaat het groente, fruit en tuinafval naar de compostverwerkende bedrijven. Maar je kan net zo goed zelf composteren. Want compost is goud voor je planten. En een composthoop of ton stinkt echt niet als hij goed werkt. Je kunt het zelfs op heel kleine schaal op je balkon doen. Waarom resten weggooien als je daar goud voor je tuin of balkon van kunt maken? Op internet vind je vele instructiefilmpjes hoe je dat kunt doen. En, echt waar; een compostbak die goed is ingericht stinkt niet maar ruikt naar rulle bosaarde. Te gek, je staat op het balkon en doet je ogen dicht; en je ruikt……bos!

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie