Je bekijkt nu Je huis handig schoonmaken? Gebruik een schoonmaaklijst voor je huis!

Je huis handig schoonmaken? Gebruik een schoonmaaklijst voor je huis!

Met een schoonmaaklijst voor je huis gaat het poetsen (bijna) vanzelf omdat je het werk kunt plannen en spreiden! 

Soms is gewoon schoon ook schoon genoeg.

Je huis schoonmaken en houden, sommige mensen draaien er hun hand niet voor om en sommige mensen krijgen het maar niet voor elkaar. Uiteindelijk heeft ook iedereen zijn eigen definitie van wat schoon is. Is schoon ook opgeruimd of maakt dat niet uit? Feit is wel dat een opgeruimd huis makkelijker schoon wordt (gehouden). Dus opruimen en dan schoonmaken is in die volgorde ook een goede combinatie.

schoonmaaklijst

Organiseren is het halve werk; gebruik een schoonmaaklijst!

Maar hoe pak je het nou een beetje georganiseerd aan? Eigenlijk is dat niet lastig, zolang je het overzicht maar blijft houden en niet alles in één keer wil doen. Ik heb een fijne schoonmaaklijst gemaakt met vermelding van de meeste klussen in detail. Hiermee heb je meteen een handzame checklist voor huishoudelijk taken. Hoe je die – geheel gratis en voor niets – kunt krijgen lees je onder aan de pagina, maar eerst nog even dit:

Dingen als ‘hoe vaak verschoon ik mijn bed’ of ‘wanneer is mijn badkamer aan een poetsbeurt toe’ zijn erg persoonlijk en het hangt er ook vanaf hoe je leeft. De één zweet erg ’s nachts en wil elke week een schoon bed, de ander heeft een dikke pyjama aan en verschoont het bed 1x per maand. Ook maakt het natuurlijk enorm veel uit of je alleen in een huis woont of met een gezin of huisgenoten, of je hele dagen buiten de deur bent of juist thuis.

Als je met meer mensen het huishouden moet doen is een schoonmaaklijst voor het huis trouwens geen luxe. Je moet immers de huishoudelijke taken goed verdelen.  Ik geef in dit schoonmaakschema aan hoe vaak je een klus per week, maand of jaar doet om niet echt te vervuilen maar het staat je natuurlijk geheel vrij om dit naar eigen inzicht en uitvoerbaarheid in te delen en bepaalde klussen vaker of minder vaak te doen.  Het kan ook geen kwaad om het verbruik van energie, water en schoonmaakmiddelen mee te laten wegen in hoe vaak je de was doet of het huis schoon maakt.

Huisdieren

Wat ook aardig wat uitmaakt in je schoonmaakroutine is de aanwezigheid van huisdieren. Die heb ik niet meegenomen in de lijst want dat kan veel of weinig werk zijn en hangt natuurlijk enorm af van het soort en aantal huisdieren. Een vis in een aquarium vergt minder tijd dan een roedel groot formaat honden. Als je honden of katten hebt, dan weet je dat er meer haar en dus ook meer stof in het huis zal circuleren en op banken en stoelen zal zitten. Dus daar moet je schema aan aangepast worden op het gebied van stofzuigen en stof afnemen. Hetzelfde geld voor het dweilen van harde vloeren en zo.

Gewoon een handige schoonmaaklijst voor je huis!

Denk nu niet dat ik zelf in een voorbeeldig fris en opgeruimd huis woon, wat je zo in een woon magazine terug kunt vinden. Ook bij mij slingeren de boeken in stapels door het huis, hangen soms de spinnenwebben aan de lamp en zijn de ramen regelmatig vuil. Per slot van rekening zijn er vaak andere dingen met een hogere prioriteit en zit er maar 24 uur in een dag. Dus klusjes worden wel eens uitgesteld. Maar uiteindelijk worden ze allemaal wel gedaan en echt vervuilen zal ik nooit want dit schema houdt me bij de les.

Een doe-het-zelf schoonmaakschema

Dit schoonmaakschema geeft je een raamwerk waar je zelf je planning mee kunt (af)maken. Er zijn dingen die je elke dag, elke week, elke maand, elk half jaar of elk jaar doet. Door bijvoorbeeld de dingen die je elke maand moet doen in 4 stukjes te knippen en elke week 1 stukje doet is het niet zo’n grote klus. Uiteindelijk vind je dan een soort regelmaat. Elke dag bijhouden scheelt al enorm. Plan verder op 1 dag in de week gewoon een paar uurtjes voor het huishouden in, bijvoorbeeld op de zaterdag en doe dan de dingen die je wekelijks, maandelijks of jaarlijks moet doen, niet meer en niet minder. Deze lijst is trouwens ook handig om pubers aan hun taken in het huishouden te houden of een rooster te maken als je een huis deelt met anderen.

huishoudelijke taken lijst

Je kunt de schoonmaaklijst als excel document ontvangen en zelf verder bewerken. Of je ontvangt een pdf om gewoon uit te printen en op te hangen. Op de koelkast, bij de wasmachine, op het toilet of in de werkkast. Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Ik heb een lijst gemaakt die je kunt afvinken en een aanvullende lijst met werkzaamheden en tips per ruimte. Deze lijsten aanvragen is heel simpel; vul je naam en mailadres in en klik op de knop.

De handige schoonmaaklijst in je inbox ontvangen?
Wees gerust! Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de nieuwsbrief zoals omschreven in de privacyverklaring .

Zodra je de gegevens hebt ingevuld en verzonden zal je meteen de schoonmaaklijst in je mailbox ontvangen. En, erewoord,  je mailadres wordt niet voor marketingdoeleinden gebruikt, lees maar.

Heb je niks ontvangen? Probeer het nog een keer (een foutje in je mailadres kan zo maar gebeuren). Nog niks? Neem contact met mij op via info@handiggoed.nl en ik regel het.

Je vind bij Handig Goed ook een ruim assortiment borstels, sponzen, schoonmaakmiddelen en wat je verder nodig kunt hebben om je huis verantwoord schoon te houden. Laat je inspireren door de schoonmaaklijst en bezoek mijn webwinkel nog eens voor de aanschaf van handige en duurzame schoonmaakproducten!

 

schoonmaaklijst

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter