Je bekijkt nu Schoonmaaktip: Ramen lappen

Schoonmaaktip: Ramen lappen

(Bijna) iedereen die in een huis woont moet er wel eens aan geloven: Ramen lappen. Maar eigenlijk is het super simpel en zo gebeurd.

Ramen lappen

 1. Maak een sopje met heet water met een scheut afwasmiddel of gewoon groene zeep of zwarte zeep, pak een trekker, spons, zeem en een doek.
 2. Haal alles van de vensterbank af, dat werk makkelijker en zo kan je niets omstoten.
 3. Maak met de spons het raam goed nat, veel vuil zal nu al door de spons worden opgenomen. In de hoekjes zit vaak ook veel vuil.  Neem meteen even de kozijnen mee dan zijn die ook lekker fris.
 4. Maak een nieuw sopje en maak de ramen nogmaals schoon. Of gebruik water met een flinke scheut spiritus of huishoudazijn.
 5. Neem nu de trekker. Werk altijd van boven naar beneden anders loopt het water naar beneden op de plek die je net hebt gedroogd. Het beste is om in één beweging van links naar rechts te werken van boven naar beneden. Wanneer je de trekker namelijk optilt ontstaat er een streep. Je kunt ook banen maken van boven naar beneden, zorg dan altijd dat de nieuwe baan de voorgaande overlapt. Neem de trekker af met de vochtige zeem, vóór elke nieuwe baan.
 6. Wil je kunnen zien of de strepen aan de binnen of buitenkant van het raam zitten? Trek de ramen aan de binnenkant in horizontale banen en aan de buitenkant in verticale banen. Zo zie je meteen waar de strepen zitten, mochten die er zijn. Anders blijf je poetsen.
 7. Boen met een krantenprop eventuele strepen weg. De krant neemt overgebleven vocht op en laat geen strepen achter, echt niet!

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Natalie

  Ik ben ook een ouderwetse ramenlapper en zweer bij een spons, zeem en een aftrekker. Voor een streeploos resultaat doe ik in het sopje altijd een flinke scheut ammoniak. Wel moet je erbij opletten dat het niet op je adem slaat.

 2. Het lijkt inderdaad moeilijker dan dat het is. Toch heb ik ook nog weleens moeite met het goed schoonmaken van mijn ramen. Ik ga de volgende keer kranten gebruiken om strepen mee weg te halen!

Geef een antwoord