Je bekijkt nu Schoonmaaktip: Ramen lappen

Schoonmaaktip: Ramen lappen

Ramen lappen uit de oude doos;  in Spakenburg werden de ramen aan de buitenkant na het insoppen afgespoeld door kopjes water tegen het raam te kletsen. Zo werd al het vuil weggespoeld en volstond het droogtrekken met een raamwisser voor een schoon en glanzend resultaat. Ik doe het zelf ook al jaren zo en het werkt geweldig.

Wel zorgen dat je ramen goed dicht zitten…..

ramen lappen

Ramen lappen

(Bijna) iedereen die in een huis woont moet er wel eens aan geloven. Maar eigenlijk is het super simpel en zo gebeurd.

 1. Ga met een ragebol of borstel even alle kozijnen langs om spinnenwebben en stof weg te vegen.Veeg ook de onderkant van de lekdorpels aan de onderkant van de ramen goed schoon.
 2. Maak een sopje met heet water met een scheut afwasmiddel of gewoon groene  of zwarte zeep, pak een trekker, spons, zeem en een doek.
 3. Haal alles van de vensterbank af, dat werk makkelijker en zo kan je niets omstoten.
 4. Maak met de spons het raam goed nat, veel vuil zal nu al door de spons worden opgenomen. In de hoekjes zit vaak ook veel vuil.  Neem meteen even de kozijnen mee dan zijn die ook lekker fris.
 5. Maak een nieuw sopje en maak de ramen nogmaals schoon. Of gebruik water met een flinke scheut spiritus of huishoudazijn.
 6. Neem nu de trekker. Werk altijd van boven naar beneden anders loopt het water naar beneden op de plek die je net hebt gedroogd. Het beste is om in één beweging van links naar rechts te werken van boven naar beneden. Wanneer je de trekker namelijk optilt ontstaat er een streep. Je kunt ook banen maken van boven naar beneden, zorg dan altijd dat de nieuwe baan de voorgaande overlapt. Neem de trekker af met de vochtige zeem, vóór elke nieuwe baan.
 7. Wil je kunnen zien of de strepen aan de binnen of buitenkant van het raam zitten? Trek de ramen aan de binnenkant in horizontale banen en aan de buitenkant in verticale banen. Zo zie je meteen waar de strepen zitten, mochten die er zijn. Anders blijf je poetsen.
 8. Boen met een krantenprop eventuele strepen weg. De krant neemt overgebleven vocht op en laat geen strepen achter, echt niet!
 9. Als de ramen klaar en droog zijn even de kozijnen en het houtwerk afnemen met een doek en klaar is kees!

En nog wat algemene tips voor het lappen van je ramen:

ramen lappen
 • Een natuurzeem werkt het beste als hij al een beetje nat gemaakt is.
 • Heb je de spons laten vallen? Even heel goed uitspoelen onder de kraan om zand te verwijderen, anders krijg je krassen op je raam.
 • Lap je de ramen op een bewolkte dag, door de zon drogen de ramen sneller en zullen er snel strepen ontstaan.
 • Doe een door de helft gesneden ui in het water waarmee je de boel na zeemt. Dit voorkomt strepen.
 • Of gebruik bij de laatste wassing een scheut schoonmaakazijn of glansspoelmiddel in het water.
 • Gebruik geen spiritus bij het zemen, hier ontstaat gauw een olieachtig laagje op je ramen.
 • Het ramenlappen is een uitgelezen moment om de staat van het schilderwerk van je ramen te inspecteren. Barstjes en afgebladderde verf zie je dan goed zodat je actie kunt ondernemen om het schilderwerk op tijd in te plannen of uit te laten voeren.

Om je ramen goed schoon te krijgen kan je dit goed gebruiken:

wisser
Raamtrekker plasticvrij
natuurzeem
Echt leren zeem
Zwarte zeep
1 liter zwarte zeep

Meer dingen over je huis schoonmaken?

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Natalie

  Ik ben ook een ouderwetse ramenlapper en zweer bij een spons, zeem en een aftrekker. Voor een streeploos resultaat doe ik in het sopje altijd een flinke scheut ammoniak. Wel moet je erbij opletten dat het niet op je adem slaat.

 2. Het lijkt inderdaad moeilijker dan dat het is. Toch heb ik ook nog weleens moeite met het goed schoonmaken van mijn ramen. Ik ga de volgende keer kranten gebruiken om strepen mee weg te halen!

Laat een reactie achter