kan ook min of meer

Het kan ook min of meer minder

Ik woon al vele jaren in het Noorden van Nederland. Het land van de  ‘understatements’ voor zover je daar in het Nederlands van kunt spreken. Als je in Groningen aan iemand vraagt hoe het gaat krijg je vaak als antwoord; “t kon minder”.

Een Groninger zal namelijk niet echt gauw zeggen dat het goed gaat. Dus toegeven dat het ook minder goed zou kunnen gaan komt het meest dicht bij  ‘goed’.

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die willen leven volgens een minimalistisch principe; zo min mogelijk spullen hebben. De redenen kunnen heel divers zijn. Sommige mensen verrommelen volledig in hun huis en hun leven en kunnen op deze manier orde op zaken stellen. Andere mensen richten hun leven zo in om hun hoofd leeg te maken en meer rust te ervaren. Nog andere mensen doen dit vanuit het duurzaamheidsprincipe; minder spullen hebben of willen hebben belast onze aarde gewoon ook minder.

Opruimgoeroe

De Japanse Marie Kondo heeft dit principe voor een groter publiek grijpbaar gemaakt door methodes te ontwikkelen die je een handje kunnen helpen als je dreigt te verdrinken in die enorme berg spullen in je huis.

Maar ik blijf het vreemd vinden dat iemand die ‘minder spullen’ propageert een webwinkel heeft hihi. Nou ja dat doe ik zelf ook natuurlijk. Evengoed geeft ze praktische handvatten, zolang je je eigen verwachtingen ook realistisch blijft houden. Vraag je af of je echt in een ‘Marie Kondohuis’ wilt wonen. Dat is niet voor iedereen het ultieme geluk. Voor mij niet in elk geval, ik hecht te veel aan mooie dingen met een verhaal.

Volgens Babette Porcelijn is het hebben van (te veel) spullen een belangrijke belasting voor het milieu. Ze heeft er een uitstekend boek over geschreven.

Minimalisme?

Op sociale media zijn er inmiddels veel groepen actief die zich bezighouden met minimalisme in alle hierboven verschenen vormen. Maar als ik, door de bank genomen, de berichten bekijk zie ik vooral mensen in gevecht met de berg rommel die ze verzameld hebben, of mensen die alles volgens de door Marie opgelegde regeltjes willen doen, in de hoop dat ze daar gelukkig van worden. Zelfs het taalgebruik wordt letterlijk overgenomen. “deze spullen sparkelen geen joy meer bij mij”. Daar word ik eigenlijk een beetje misselijk van.

Als ik dat dan lees heb ik het zo te doen met die mensen. En dan denk ik; maak het jezelf toch niet zo moeilijk. Het kán minder, maar het kan ook min of meer minder. Doe wat jou goed past.

Je hoeft je hele leven niet om te gooien.

Hoe dan?

Begin gewoon, en dan vooral met het maken van bewuste keuzes. Koop geen dingen voor een kort geluksmomentje, maar vraag je af of je dit de komende 20 jaar in je leven wil hebben. Wil inpakken bij verhuizingen en wil afstoffen of schoonmaken. Keer op keer.

Even tot tien tellen bij een zwak moment is vaak al afdoende om een afweging te kunnen maken of je iets echt nodig hebt. Lees meer over het reptielenbrein.

Je hoeft natuurlijk ook niet al je spullen de deur uit te doen en op een houtje te gaan zitten bijten, het leven moet wel een beetje leuk blijven. Dus het kan ook min of meer minder. En dat begint bij het maken van bewuste keuzes. Die maken het leven simpeler, overzichtelijker en zorgen tegelijkertijd voor minder impact op de aarde. Ook met veel kleine stapjes kan je ver komen.

  • Doe dingen weg die je niet gebruikt of waar je meer exemplaren van hebt (naar de kringloop bijvoorbeeld)
  • Voorkom het ontvangen van ongewenste cadeaus door hier met je naasten over te praten. (En geef meteen een alternatief, als ze dan toch iets cadeau willen doen)
  • Kies producten die je voor meer dingen kunt gebruiken als het kan.
  • Kies producten die degelijk en tijdloos zijn, lang mee gaan en echt handig zijn in het gebruik.

Ook in ander aspecten van het leven kan het soms een beetje min of meer minder;

  • Beperk je vliegreizen en ga eens wat vaker je eigen buurt/streek/land verkennen. Je zal verbaast zijn over de schoonheid en diversiteit van je eigen land.
  • Ben je een echte vleesliefhebber? Schaf het niet helemaal af maar beperkt het gewoon een beetje.
  • Wil je je modebewust kleden? Schaf kwalitatief goede en tijdloze kleding aan die je met accessoires kunt aanpassen aan de door jou gewenste stijl. Niemand heeft 4 keer per jaar een nieuwe garderobe nodig.
  • Zuivelfan? Prima! Maar kies voor biologische producten en gebruik ze enkele keren per week in plaats van liters per dag. Kwaliteit voor kwantiteit is goed om in je achterhoofd te houden.
  • Stap voor korte trips waar dat voor kan gewoon lekker op de fiets in plaats van in de auto. Scheelt weer een dagje sportschool en wist je dat het echt niet zo vaak regent in Nederland als je denkt?

Ondertussen mag je jezelf bij elke actie belonen met een goed gevoel, want je bent lekker bezig zo!  Min of meer minder is soms ook goed genoeg.

Terug naar Tegeltjeswijsheid