Blog – Vakmanschap is meesterschap (1)

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:14/10/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:1 reactie

14 oktober 2016 – Vakmanschap

Vakmanschap?

De wat ouderen onder ons kunnen zich vast nog de prachtige reclames herinneren van het biermerk Grolsch, eind jaren 70 tot zo halverwege de jaren 80. Een filmpje waarin het bier, toen nog verpakt in de prachtige klassieke bruine beugelflessen, op zodanige wijze werd getoond dat je er spontaan dorst van kreeg. Mooie foto’s van ambachtslieden in hun werkplaats, door niemand minder gemaakt dan Paul Huf. Ondersteund door een prachtig stuk klassieke muziek van Bach, of was het nou Vivaldi?

Ambacht

Tenminste, dat dacht ik, en veel meer mensen. De muziek bleek geschreven te zijn door Clous van Mechelen. Een echte vakman die de fijne kneepjes van het muziekvak wel kent. Want heel veel reclametunes zijn door hem gemaakt. Meer bekendheid heeft Clous gekregen door zijn rol in de door de VPRO uitgezonden show De Lachende Scheerkwast waar hij de stuntelende, doch zeer muzikale Jan Vos gestalte gaf. Overigens was Clous ook verantwoordelijk voor de megahits “Big City’ en “Achter de rododendron” van Hans Tol (Tol Hansen). Was die muziek van de Grolsch reclame nou kunst of kitsch? Ik houd het op het eerste want pas als je voldoende kennis hebt van het vak, je enorm verdiept hebt in hoe de oorspronkelijke meester werkte en het ambacht helemaal in de vingers hebt ben je in staat om iets nieuws te maken wat toch de traditie van een werkelijk ambacht kent.

Timme®ick

Een tijdje geleden maakte ik kennis met Eric Feteris. Timme®ick noemt hij zichzelf en hij is timmerman. Eric heeft zijn vak op de ouderwetse manier geleerd en bijna een leven lang als timmerman gewerkt voor de culturele sector. Maatwerk voor musea en exposities. Geen ding hetzelfde en elke keer weer een uitdaging hoe je een ontwerp van een ander gestalte geeft met de technieken en materialen die je ter beschikking staan. Vakmanschap is dat. En liefde voor het hout, dat ook. Want niet elk hout is voor elk doel geschikt. Daar moet je verstand van hebben.

Zoekt en gij zult vinden

Eric kocht een Ipad en vond dat ding toch wel een uitkomst. Een stuk makkelijker dan op de laptop je weg op het internet zoeken. Want Eric heeft een broertje dood aan al dat geklik en getik. Zijn vingers zijn daar niet op berekend na jaren frezen, zagen, vijlen en schaven. En toen hij op een avond aan de keukentafel de wereld aan het verkennen was op de Ipad merkte hij dat het wel lastig was met zo’n Ipad aan tafel. Lastig om de weerspiegeling van de lamp uit het scherm te houden en toch de juiste hoek te vinden om goed te kunnen ‘swipen’. Ook het lezen van boeken op de Ipad ging eigenlijk niet goed. Want hoe zet je zo’n ding op een fatsoenlijke manier rechtop? Een goede standaard voor de Ipad, die moest toch wel te vinden zijn? Hij vond er vele op het internet. Maar ze waren of te duur, of te onhandig of uitgesproken lelijk. En tja, als je je hele leven met vormgeving bezig houdt dan is dat ook onoverkomelijk. “Dat kan ik zelf beter” dacht hij. De volgende dag ging hij in de werkplaats aan de slag. Hij had nog wat mooie stukken hout liggen. Aangezien zijn werkplaats alleen nog voor eigen gebruik is en hij geen grote opdrachten meer doet heeft hij alleen maar de basic apparatuur. Geen dure freesmachines. Dus met hand en kennis maakte hij zijn eerste standaardje. ’s Avonds aan de keukentafel bleek dat het ding het prima deed.

 

Mooi hout is niet lelijk

En om het allemaal af te maken ging Eric nog eens verder kijken naar de houtsoorten. Zijn vaste houtleverancier, de Arnhemse Fijnhouthandel, beschikt over een enorm assortiment hout. Niet altijd FSC gecertificeerd, maar wel uit duurzaam beheerde bossen. De houthandel heeft daar zo haar eigen gedachten over. Lees dit, ik vind het wel verfrissend!

Enfin, prachtige houtsoorten dus, waar de standaard van wordt gemaakt. En Eric heeft oog voor detail. De standaard wordt bewerkt met een speciale was die het hout beschermd tegen handenvet en hem mooi laat glanzen en de houtnerf optimaal laat uitkomen. Aan de onderkant zitten nette dopjes die voorkomen dat de standaard wegschuift of krassen maakt op de ondergrond.

Ontwerp

Vrienden en kennissen die op bezoek kwamen zagen dat dingetje op de keukentafel liggen. Eric demonstreerde graag hoe handig het was. En de eerste bestellingen kwamen bij hem binnen.

Ondertussen was het Eric opgevallen dat je soms toch nog zit te schuiven met je Ipad om weerspiegelingen van het binnenvallende licht of van de tafellamp te verhelpen. Tja en dan valt soms het kwartje. Eric bedacht dat de kijkhoek moest kunnen worden aangepast. Door de Ipad standaard wat langer te maken en een tweede gleuf te frezen met een andere hoek werd het ontwerp aangepast. Is de kijkhoek niet goed? Standaard een slag omdraaien en andere gleuf kiezen om je Ipad in te zetten. Ik kan daar erg van genieten, van zo’n simpele en doeltreffende oplossing.

Nog een paar slagen in de afwerking werden gemaakt. Door een klassieke freesbewerking kreeg de standaard een mooi elegant freesrandje. Waarmee een modern gebruiksvoorwerp een klassieke uitstraling krijgt. Bijna net zo iets als een nieuw klassiek muziekje voor een modern reclamefilmpje.

Handig

Al met al vind ik het een ontzettend handig ding. Hij is klein maar zeer stabiel. Of je de Ipad nou op zijn kant of rechtop zet, hij staat als een huis. Je handen worden niet moe van het vegen over het scherm. En last, but not least; hij vloekt niet met de omgeving! Het is een fijn ding om zelf te gebruiken en natuurlijk ook een uitgelezen presentje voor een ander. Want hij is uniek en handgemaakt. Ik kan me zelfs voorstellen dat het een leuk relatiegeschenk is. Een logo kan vrij eenvoudig worden aangebracht. Voor grote aantallen wel even rekening houden met een levertijd van enkele weken. Want Eric moet dan de werkplaats weer in. Een leuk detail is dat bij elke standaard ook een beschrijving zit van de gebruikte houtsoort.

Kortom, een Ipad standaard die niet standaard is en een leven lang mee gaat. Kleinschalig in Nederland geproduceerd. En daarom past hij zo goed in mijn assortiment. Bekijk hier de productdetails en de prachtige houtsoorten.

Applaus voor het vakmanschap van Eric!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Prima product. En idd in al die verschillende houtsoorten.
    Ook trouwens goeie service.

Geef een reactie