Je bekijkt nu De duurzame meetlat – Sinterklaas

De duurzame meetlat – Sinterklaas

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/11/2019
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Bij Sinterklaas vergeten we maar al te graag onze duurzame principes.

Sinterklaas langs de duurzame meetlat?

Het feministisch maandblad Opzij heeft decennialang een serie interviews gepubliceerd waarin mannelijke kopstukken uit bedrijfsleven en politiek langs een meetlat werden gelegd om te zien in hoeverre hun imago strookte met hun werkelijke houding ten opzichte van emancipatie. De uitkomsten waren soms schokkend. Want emancipatie van man en vrouw is vaak een non-issue als het gaat om het besturen van land of bedrijf. Toch heeft het meten van de staat van dienst van dit onderwerp wel zin. Want de lezer van de interviews zal (in de meeste gevallen) haar opinie over deze mensen wel ietsje hebben bij gesteld. De laatste meetlat werd in 2008 gepubliceerd.

Nu het Heerlijke Avondje met rasse schreden nadert is het misschien goed om Sinterklaas ook eens langs een meetlat te leggen, maar dan de duurzame. (Hoewel die feministische misschien ook een goed idee is want dat hele sinterklaas en zwartepiet gebeuren wordt feitelijk gedomineerd door mannen, maar dat terzijde) Sinterklaas is een leuk feest voor kinderen en ouders en familie kunnen daar ook van genieten. De collectieve geheimzinnigheid met een positieve uitkomst (cadeaus!) is voor kinderen onweerstaanbaar. Het is een feest wat de beginnende donkere dagen opfleurt en diep is geworteld in onze samenleving. Wat héét; elk jaar weer opnieuw discussies, waar ik overigens niet verder op in wil gaan.

Je wordt bewerkt!

Het nadeel is dat de commercie dankbaar gebruikt maakt van de kooplust van ons, consumenten. Al in september vallen de eerste reclamefolders op de mat met verleidelijke cadeaus voor kinderen maar ook voor volwassenen. Daarna komen de lekkernijen; kruidnoten, speculaas en marsepein. Om tot slot met overspannen stemmetjes van de Leidse Sleuteltjes tot gek wordens toe te worden toegezongen in winkels en winkelstraten. De laatste weken van november kan je er niet meer omheen; Sinterklaas komt er aan.

Sint zit er vaak naast

Kinderen worden doorgaans stevig verwend met veel cadeaus die aardig aan de prijs zijn. Want je kunt zo genieten van dat blije gezicht als een wens wordt vervuld van je spruit. Dat gezicht is onbetaalbaar, toch? Geld en duurzaamheid zijn dan van ondergeschikt belang. Voor volwassenen die aan een pakjesavond meedoen worden meestal wat bescheidener cadeautjes gekocht. Veel grappige dingen die voor hilariteit zorgen tijdens het uitpakken. Maar vaak zijn het dingen die weliswaar grappig zijn, maar je never nooit van je leven iets aan zult hebben. Hoeveel mokken, dassen of sokken met een persoonlijke tekst of mini brandblussers met luchtverfrisser kan een mens verduren? Er is zelfs een woord voor dit verschijnsel; Sinternaast.

Wat gebeurd er met deze spullen als het heerlijke avondje weer voorbij is? Ze verdwijnen in een doos of la en komen daar jaren later weer uit bij een verhuizing of een vlaag van minimalistische opruimwoede. En dan hup! In het beste geval naar de kringloop, of de vuilnisbak in. Het is een enorme verspilling van grondstoffen en energie voor een klein momentje giechelen. Sinterklaas is dus met name een moment om de duurzaamheid die je voorstaat ook om te zetten in echte daden!

duurzame meetlat

De duurzame meetlat

Als je naar Sinterklaas kijkt als ‘persoon’ dan valt de duurzaamheid best mee, in positieve zin. De man is al oud (je zou kunnen zeggen heel duurzaam dus) en beweegt zich voort met 1 Pk. Beter kan je het niet hebben. Die stoomboot, tja dat kan eigenlijk niet meer. Want die loopt op steenkool en dat is niet best voor de CO2 uitstoot. Maar goed, tegenwoordig zie je hem eerder met een diesel sleepboot afgeleverd worden aan de kade en dat is ook niet zo milieuvriendelijk. Hij zou beter voor een kernonderzeeër kunnen kiezen wat dat is feitelijk gesproken ook een stoomboot (werkt volgens zelfde principe) maar dat staat niet zo leuk en bovendien heeft kernenergie ook zo zijn uitdagingen.

Zijn kleding? Die is al zo lang hij bestaat hetzelfde dus ik ga er vanuit dat hij die draagt tot het op is, dat is zeker duurzaam. Hij koopt de kleding in elk geval niet bij de goedkope kleding ketens dus dat zit wel snor. De pieten dragen de zak van Sinterklaas, die van zeer duurzaam jute is gemaakt. Prima, tot zover de persoon van Sinterklaas en waar hij voor staat.

En wat zit er in de zak?

Maar dan de inhoud van die zak. Die stoppen wij er eigenlijk zelf in, want die zetten we zelf  bij de voordeur, voordat we de buurman vragen even op het raam te roffelen. Wij zijn dus zelf baas over wat er in die zak zit. Het moet toch mogelijk zijn om daar wat bewuster mee om te gaan? Er dingen in te stoppen die straks niet roemloos ten onder gaan in een enorme bult afval? Spullen waar iemand echt wat aan heeft en nog jaren zal gebruiken. Dat geldt voor de kinderen en de volwassenen. Speelgoed dat niet al na 2 weken de bekoring heeft verloren door een lege batterij of gemiste update. Sokken zonder tekst maar die je voeten wél goed warm houden en je zonder schaamte in de kleedruimte van de sportschool kunt onthullen. Mokken die zo mooi zijn dat ze de rest van je leven gewoon elke dag gebruikt kunnen worden.

sinterklaas

Wat kan jij doen?

Die meetlat? Die kunnen we zelf in de hand nemen, toch? Of nou ja, liever gezegd in het hoofd. Zaak is om je niet van je padje te laten leiden tijdens de voorbereidingen.

Het is niet zo moeilijk maar vergt gewoon wat discipline en voorbereiding bij het kopen van cadeautjes: maak een lijstje met wat je voor wie wilt vinden, maak een budget en hou je daar aan. Eet een goede maaltijd voor je gaat winkelen (zodat je niet door de knieën gaat voor al dat lekkers) en stop plugjes in je oren om de Leidse Sleuteltjes of hoe die koren dan ook heten te weerhouden je in een sinterklaastrance te zingen. Makkelijk is natuurlijk om je inkopen op internet te doen, dan kan je wat beter je hoofd er bij houden. Maar let op, ook daar kan je aan verleiding worden blootgesteld door ogenschijnlijke aanbiedingen en voordeeltjes. Kort gezegd; hou je hoofd koel, je maag gevuld, je voeten warm en de duurzame meetlat in je hoofd.

Ik wens je een eerlijk en heerlijk sinterklaasfeest toe!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie