Je bekijkt nu De duurzame afwasborstel, was ie af?

De duurzame afwasborstel, was ie af?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:28/09/2022
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Hoe af was de duurzame afwasborstel?

Ik schreef al eens eerder over goedkoop is duurkoop maar zeker in de nabije toekomst is het handig en verstandig je denkvermogen eens goed te gebruiken!

Er zijn dingen waarvan de duurzame versie veel duurder is bij aanschaf, maar na verloop van tijd toch goedkoper blijken te zijn, ook al leek dat niet zo.

Een goed voorbeeld zijn de houten afwasborstels met een verwisselbare kop. Afgeleid van de vroegere ‘Lola’ afwasborstel maar dan met een borstelkop die je kan vervangen. Gemaakt van beukenhout met een paar kleine stukjes metaal en plantaardige vezel voor de borstelharen. Al jaren een duurzame topper en deze afwasborstel kent vele fans.

gebruikt de duurzame afwasborstel

Het is ook een fijne afwasborstel en ik gebruik hem ook al zo lang ik me kan heugen. Het enige nadeel van die borstel is dat de steel na verloop van tijd er niet meer zo fris uitziet. En omdat het water de houten steel laat uitzetten en weer krimpen valt uiteindelijk het metalen oogje er ook uit waar je de afwasborstel mee kan ophangen. Dat gaat dan de vuilnis bak in. De borstel gaat bij mij ongeveer 4 maanden mee, de steel een jaar.

Afwasborstel met verwisselbare kop

De duurzame afwasborstel was dus nog niet af!

Sinds kort heb ik echter een nog duurzamer alternatief gevonden; een afwasborstel 2.0 zeg maar. Innovatie bleek dus nog mogelijk. Met de bekende houten borstelkop met plantaardige vezelharen maar met een steel van RVS en een siliconen handvat. Door het handvat te verschuiven kan je heel makkelijk de borstelkop vervangen. De roestvrijstalen steel met siliconen handvat zullen niet slijten, vies worden, uit elkaar vallen of wat dan ook. Mag in de vaatwasser (houten borstelkop er even afhalen natuurlijk) en is super hygiënisch. En duurzaam, want deze steel zal – en dat meen ik echt – op zijn minst een mensenleven mee gaan. Dat is duurzaam en op de lange termijn ook goedkoper.

duurzame afwasborstel

Gewoon voor de gein heb ik even uitgerekend wat het verschilt in kosten (gebaseerd op huidige prijzen) in een periode van 10 jaar. Dat ontloopt elkaar echt niet zo veel, de houten afwasborstel gebruiken kost je 70,50 in die periode en de siliconen afwasbostel 64,95.

Als je echter dezelfde rekensom maakt in een periode van 20 jaar dan zie je natuurlijk ook een groter verschil; 141 euro versus 124,95. Maar echt spectaculair is het niet als je dit puur vanuit een economisch oogpunt zou bekijken. De echte winst zit er in dat je ongeveer een halve kilo hout en metaal mee uitspaart. Duurzame grondstoffen maar ook die hebben energie gekost om te bewerken.   

Het is gewoon een kwestie van perspectief.

Je kunt ook gaan nadenken over het verschil tussen deze afwasborstel en die heel goedkope plastic dingen van bijvoorbeeld de Action. Voor 40 cent heb je er al eentje. Maar dan wel eentje die na een paar weken al weer kromme plastic haren heeft en weggegooid moet worden. Ze hebben trouwens ook afwasborstel die een stukje bamboe steel heeft. Die kost een euro en ik schat dat je daar 4 stuks per jaar van zal gebruiken want hoewel een bamboe steel, toch plastic borstelharen.

Een afwasborstel is een heel normaal ding voor dagelijks gebruik. In bijna elk van de 8 miljoen huishoudens in Nederland zal er minimaal 1 aanwezig zijn schat ik.  Als je dan naar die halve kilo afval van een – op zich al aardig duurzame- afwasborstel kijkt verschuift het perspectief. Een halve kilo maal 8 miljoen is maar liefst 4 miljoen. Een niet onaanzienlijk deel hiervan bestaat uit metaal. 

Tuurlijk is dit statistiek van lik m’n vestje maar het gaat om het idee. Hoeveel plastic afval van de Nederlandse huishoudens zou uit plastic afwasborstels bestaan? 4 afwasborstels per jaar maal aantal huishoudens die plastic afwasborstels hebben (laten we dat eens op de helft van de huishoudens houden) En dan elk jaar opnieuw? Eh, kom ik nu op 16 miljoen afgedankte plastic afwasborstel per jaar? Duizelingwekkend.

Je ziet dus dat als je je eigen acties vermenigvuldigd met een deel van onze populatie, het verschil enorm kan zijn!

Stel je nou voor dat je bij elk ding dat je nu eenmaal moet aanschaffen deze overweging zou gaan maken? Dan varen de aarde, jouw gemoedsrust en je portemonnee daar wel bij.

Zijn er nog meer dingen die je dagelijks gebruikt en zou kunnen vervangen voor iets dat langer mee gaat? Kleding is een inkoppertje natuurlijk, maar denk aan huishouddoekjes, koffiefilters, hand- en theedoeken, sponzen en zemen!

de duurzame afwasborstel

Geef een reactie