Je bekijkt nu Blog – Goedkoop is vaak duurkoop en helemaal niet goed voor het milieu

Blog – Goedkoop is vaak duurkoop en helemaal niet goed voor het milieu

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:24/09/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

24 september 2016

Goedkoop is duurkoop.

“goedkoop is duurkoop” Ja dat zei mijn oma al, maar ik heb er eigenlijk nooit zo over na gedacht als kind. Nu wel. En nu heb ik toch wel een prachtige aanleiding om dit eens inzichtelijk te maken.

Ik wandel graag en veel. Elke dag een uur is het minimum. Een dag niet gelopen is een dag niet geleefd. Ik ben daar een jaar of twee geleden pas echt mee begonnen en ik voel me er fantastisch bij. Ook aardig wat overtollige kilo’s kwijt, maar dat is bijzaak. Het lopen op zich is een soort gezonde verslaving geworden. En als je veel loopt moet je een beetje fatsoenlijke schoenen hebben. Toen ik begon had ik nog een paar Timberland wandelschoenen, die het vooralsnog prima deden. Maar al na een jaar was het einde voor ze daar. De zolen waren helemaal afgesleten en ach ik had ze dan ook al 10 jaar en gebruikte ze voordien voornamelijk op vakanties. Er moesten nieuwe en een beetje fatsoenlijke wandelschoenen komen, want op slechte en scheve schoenen lopen is vragen om problemen. Mijn financiële situatie liet niet toe dat ik daar eens een diepte investering in kon gaan doen, en wachten kon niet meer. Dus hup, naar de goedkope sportkleding keten en dan proberen om de minst lelijke schoenen te vinden. Dat lukte. Voor 79,50 had ik weer een paar schoenen. Deze maand zijn ze een jaar oud. De zolen zijn volledig versleten en scheef gelopen. En de stiksels laten los. Omdat het voetbed zoals dat in jargon heet ‘is opgespoten’ kunnen de zolen niet vervangen worden. Pff na een jaar al weer nieuwe schoenen kopen?

Gewoon even nadenken

Gelukkig bood mijn lief de oplossing. “Je krijgt voor je verjaardag een paar goede wandelschoenen van me. Kies iets goeds, niet iets goedkoops.” Hij sloeg me met mijn eigen woorden om de oren. Want ja dat promoot ik toch ook?

Een uitgebreide passessie met advies bracht me bij een paar Meindl wandelschoenen van leer. Ze zaten als pantoffels, lopen fantastisch en zien er ook nog eens een beetje fatsoenlijk uit. Maar ja, ze kosten wel 220 euro. Dat vind ik een hoop geld.

Maar toen ging ik rekenen;

Ik loop ongeveer 2550 kilometer op jaarbasis en verslijt 1 paar goedkope schoenen per jaar.

Dat is een totaalbedrag van 795 euro over 10 jaar.

Als ik de Meindl schoenen koop verwacht ik 2 jaar te doen met de zolen en daarna voor 90 euro de schoenen van nieuwe zolen te laten voorzien. Ik kom dan op een totaalbedrag van 670 euro voor 10 jaar. En het niet weggooien van 10 paar schoenen, maar alleen 5 paar zolen.

goedkoop duurkoop

Dat is een simpele rekensom. Toch?

Als ik er dus voor kies om nu de dure schoenen te kopen, ben ik zelf uiteindelijk goedkoper uit en creëer ook nog eens minder afval. Het is het dus waard om te sparen voor iets goeds en degelijks en niet snel iets te kopen omdat je het NU nodig hebt. Maar ik weet ook dat je soms niet anders kunt, als je weinig geld hebt. Maar het is goed om even bij stil te staan. Goedkoop is dus inderdaad duurkoop.

 

Jessica

Bewaren

Bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie