Je bekijkt nu Wat je zo al bedenkt op de laatste dag van het jaar

Wat je zo al bedenkt op de laatste dag van het jaar

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:31/12/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

31 december 2016 – Blog

Goed voornemen?

Heb jij een goed voornemen? Zo in de laatste dagen van het jaar word ik altijd een beetje beschouwelijk. Weer een jaar voorbij. Alle gebeurtenissen, groot en klein, komen even voorbij. De brandhaarden in de wereld, waar zo veel mensen lijden en omkomen. Waar je geen enkele invloed op kunt uitoefenen en met lede ogen moet aanzien wat mensen elkaar allemaal aan kunnen doen. Het maakt je machteloos en soms moedeloos.

Maar door je te realiseren dat je een klein maar niet onbelangrijk onderdeel bent van het grote geheel kan je deze moedeloosheid bestrijden. Focus je op de dingen die je wel kunt doen, in plaats van de dingen waar je geen invloed op hebt. Een vriendelijk woord, een onzelfzuchtige daad en bewust leven, dat kan een verschil maken. Hoe meer mensen dat doen, hoe meer effect.

Het zijn de kleine dingen

Ik denk dan ook terug aan de kleine dingen dichtbij. De planten die het dit jaar goed of slecht deden in mijn moestuin. De nieuwe kippen die een bron van vreugde en heerlijke eitjes zijn. En natuurlijk het eerste volle jaar van Handig Goed. Een jaar waarin ik veel geleerd heb en erg leuke dingen heb meegemaakt. Bijzonder leuke contacten met klanten, op markten en telefonisch of per mail. Mooie verhalen hoe mensen in hun eigen leven betekenis geven aan een bewust en duurzaam bestaan.

Afgelopen week sprak ik een dame die zich helemaal los maakte van alle bezit en die het consumeren tot een minimum beperkte. Geen internet, geen stroom, geen abonnementen. De ironie is dat ze wel mijn webwinkel vond en haar bestellingen gewoon via de telefoon doet. Ja, dat kan natuurlijk ook!  Ik vond het een inspirerend gesprek maar vrees dat ik dit zelf niet zou kunnen opbrengen. En dat hoeft ook niet, kleine dingen maken ook al een groot verschil.

Worden we bewuster?

Het is leuk om te zien dat het bewustzijn van duurzaam leven en minder bezit in plaats van meer hand over hand toeneemt. Steeds meer mensen en bedrijven zijn met duurzaamheid bezig.  Kloozer is met een leuk initiatief begonnen om mensen de weg te wijzen waar ze duurzame zaken kunnen kopen. Want soms kost het best wel wat moeite om een duurzame versie te vinden van een gebruiksartikel wat je zoekt.

Wat me wel zorgen baart is dat de totale omzet van retail bedrijven in Nederland in de kerstperiode met 50% is toegenomen. Kennelijk is kerst de optimale prikkel om mensen dingen te laten kopen die veelal – even heel cru gezegd – gewoon troep is. Omdat we nou eenmaal cadeautjes willen geven met kerst. Populair waren bestseller boeken, horloges en sieraden en computergames. Niet bepaald dingen waar je op de langere termijn een praktisch nut van hebt. Ons duurzame bewustzijn wordt kennelijk even weggedrukt als kerst om de hoek komt. Nou ja, van sieraden en horloges kan je natuurlijk wel heel lang plezier hebben, dat is ook weer waar.

Met leveranciers heb ik het wel te stellen zeg! Soms moet ik praten tot ik paars aanloop om wel die zaken te kunnen inkopen die in de winkel passen. En dan niet in aantallen van duizend en ook niet hun hele assortiment. Soms denk ik wel eens dat ik het mezelf erg moeilijk heb gemaakt met mijn keuze om alleen bijzondere, handige en duurzame dingen in de webwinkel aan te bieden. Maar als het dan toch lukt ben ik weer heel erg blij en bevestigd in mijn overtuiging dat je het gesprek altijd moet aan gaan om dingen te kunnen veranderen. Want soms lukt het om een leverancier te overtuigen dat dingen anders kunnen en ben ik in staat om iets heel bijzonders en duurzaams in de winkel te presenteren. De kruidenmolen van Skeppshult is daar een voorbeeld van. Gelukkig zijn er ook leveranciers die al helemaal snappen waar ik mee bezig ben en er zelf ook zo in staan.

Een goed voornemen of gewoon doen?

Na de december drukte is het even tijd om een pas op de plaats te maken en enkele van de honderden ideeën die ik heb verder uit te werken. Mijn goede voornemen is: Geen voornemen hebben. Want een voornemen is een afspraak met jezelf en in het woord zit eigenlijk al besloten dat je het toch niet hoeft te doen, je neemt het je alleen maar voor.

Nee. Ik ga gewoon dingen doen of juist niet doen in 2017.

Ben heel benieuwd wat jij gaat doen in dit nieuwe jaar. Op reis? Ballast kwijtraken, het roer om? Bewuster leven met meer aandacht? Afscheid nemen van overtollig bezit? Of gewoon iets bewuster omgaan hiermee?

Ik wens je in ieder geval al het goede voor het nieuwe jaar. Gezondheid, liefde en dat je bevrediging vind in de dingen die je doet.

 

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord