Je bekijkt nu Schoonmaaktip: zelf je sop maken met Marseillezeep

Schoonmaaktip: zelf je sop maken met Marseillezeep

Maak zelf je sop!

Zelf sop maken is heel eenvoudig!

Als sinds jaar en dag maak ik gebruik van heel ouderwetse schoonmaakmiddelen. (Vloeibare) Soda, groene zeep, schoonmaak azijn en natuurlijk Baking Soda. Het maakt gewoon heel goed schoon. Net zo goed als al die schoonmaakproducten uit de supermarkt. Maar het is vele malen minder belastend voor het milieu en mijn portemonnee. Probeer het eens, maak je restjes op en begin met het klassieke schoonmaken! En een goed-voor-alles-sop maak je bovendien ook heel eenvoudig met Marseillezeep.

Ik kocht de laatste jaren vloeibare soda van Tricel in flessen van 2,5 liter. Een scheutje in een emmer warm water levert een sop op waar je bijna alles mee kan schoonmaken: badkamer, keuken, koelkast, vloeren, ligbad enzovoort enzovoort. Het is vrijwel reukloos en schuimt ook bijna niet. Een andere goede keuze is natuurlijk groene zeep. De vloeibare versie werkt prima, ook om ramen te lappen. En ruikt nog eens heerlijk fris ook.

Marseillezeep

Maar je kunt ook heel goed je eigen allesreiniger maken met Marseillezeep (die gebruik ik natuurlijk ook). Trouwens niet alleen als allesreiniger, handzeep of shampoo, maar ook als uitstekend wolwasmiddel! Mijn wollen truien blijven zacht en ruiken heerlijk na een wasje. Daar kan echt geen Woolight tegen op!

De zeep kan je bij Handig Goed kopen en het recept vind je ook bij het product op mijn website. Het is een klusje van niks en levert een zeep op die voor alles te gebruiken is en lekker zacht voor de handen. Geen zin in sop kokkerellen? Marseillezeep kan je heel eenvoudig raspen en zo in een emmer (of wasmachine) doen om sop te maken. Of je gebruikt de ouderwetse zeepklopper, dat is nog eenvoudiger en zo deed oma het ook.

Zo maak je simpel vloeibare zeep van Marseillezeep:

De dosering is 100 gram zeep voor 1 liter water. Meet dat even vooraf aan elkaar af.

Neem een blok Marseillezeep en vul een (ruime RVS of gietijzeren) pan met water. Breng het water aan de kook.

Maak de zeep fijn zodat hij snel oplost in het water. Gebruik een ouderwetse handrasp. Je kunt de zeep ook met een scherp mes in heel kleine stukjes snijden. De eerste sneden in het blok zeep gaan vrij stug, maar naarmate de brokken kleiner worden is het steeds makkelijker. Hak de zeep in zo klein mogelijke stukjes, des te sneller lost het op.

marseillezeep

Gooi de zeep in de pan kokend water en laat zachtjes koken, net zo lang tot elk stukje zeep volledig is opgelost. Haal de pan van het vuur en zet hem weg, zonder deksel en laat de zeepoplossing afkoelen. Het resultaat is dan een dunne vloeibare zeep die makkelijk te schenken is. De zeep zal niet vanzelf veel dikker worden, dit komt omdat deze zeep echt 100% palmolie-vrij is. Niet alleen schoon haar, maar ook een schoon geweten.

Wil je toch een wat dikkere substantie? Voeg dan, al roerend met een garde of staafmixer, per liter vloeibare zeep 2 afgestreken eetlepels Xanthaangom toe. Na een minuut of vijf zal je een geleiachtige substantie hebben die makkelijk te doseren is. Xanthaangom is 100% natuurlijk, veilig en biologisch afbreekbaar.

Schenk de vloeibare zeep met behulp van een trechter in fles knijpfles (handig voor onder de douche) en wassen maar!

Goed voor de schoonmaak, wolwas maar ook voor in je haar!

Nog wat meer informatie over Marseillezeep.

En hier hoor je het ook van een ander.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Kirsten

  Ik heb deze vloeibare variant proberen te maken exact als omschreven. Het is na 16u nog steeds meer zo vloeibaar (dun dus) als toen het nog kookte… help.

  1. Jessica

   Hallo Kirsten,
   Hm. Geen idee. Ik heb het ook wel eens gehad terwijl ik er niet echt de vinger op kan leggen waarom. Ik heb toen gedacht dat ik wellicht toch te weinig zeep of te veel water heb gebruikt, of niet lang genoeg heb laten staan. nog eens 8 uur laten staan en als het dan nog niet dik geworden is gewoon nog een beetje zeep er bij en nog even opkoken en weer laten staan. Je kunt hem overigens ook prima gebruiken als hij te dun is, het is alleen wat lastiger doseren maar de werking is hetzelfde.

   1. Kirsten Diepenmaat

    Dankjewel! Te weinig zeep was ook mijn gedachten. Maar cijfermatig klopte het met dit recept.
    Ik wacht mijn bestelde zeep af en ga dan toevoegen. Voorlopig zal ik deze substantie gebruiken. Vanochtend overigens gedaan. Werkte super! Maar idd wat lastig doseren.

   2. Kirsten

    Hmm… ik heb er zeep aan toegevoegd… geen enkele verandering. Erg jammer. Kan het misschien met maïzena? Deze nu erg vloeibare shampoo is super lastig in gebruik.

    1. Jessica

     Hallo Kirsten,
     Vreemd. Maar zoals gezegd ik heb het ook wel eens gehad en weet niet waarom dat gebeurde. Alle keren daarna lukte het wel goed. Misschien heb ik het destijds niet lang genoeg laten koken, of juist te lang. Ik weet het niet. Ik heb destijds de mislukte vloeibare zeep gewoon gebruikt om mee schoon te maken, dan kijkt het doseren wat minder nauw. Ik zou er geen maizena door doen om het dikker te maken, lijkt me niet zo lekker in je haar. Kortom, gebruik de dunne zeep om mee te poetsen en gewoon nog een keertje proberen.

 2. Nadia

  Hallo, ik heb het schoonmaken met marseillezeep geprobeerd, omdat ik het een goed idee vind voor minder afval en palmolie. Maar ik merk dat er een vlekkerig mat laagje overal achter blijft, waardoor het er niet echt schoon uit ziet. Heb jij dat ook? Wat kan ik daar tegen doen?

  1. Jessica

   Hallo Nadia,
   Top dat je deze stap zet! Marseillezeep is van nature een beetje vettig, dus het kan zijn dat je op heel glanzende oppervlakten inderdaad een soort laagje ziet. Zelf heb ik dat nog niet kunnen ontdekken, ik maak voornamelijk mijn tegels en badkamer schoon hiermee en die zijn licht van kleur en niet zo glad. Ook droog ik alles af na het soppen met een schone droge doek. Dus wellicht is het mij niet opgevallen. Wat je zou kunnen doen is in de emmer sop een scheut azijn toevoegen, of na het schoonmaken even afnemen met een doekje gedompeld in gewoon schoon water met een scheutje azijn. Ben benieuwd naar je ervaring!

   1. ANNE

    Ik heb zelf nog geen ervaring met zelfgemaakte marseillezeep- dat komt nog; maar ik denk dat het komt door teveel product te gebruiken.

Geef een reactie