Je bekijkt nu Blog: Genieten met mate en per glas

Blog: Genieten met mate en per glas

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:29/10/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

decanter

28 oktober 2016

Decanteren – Hoe kom je er op?

Een poosje geleden wees een bekende mij op het bestaan van een decanter. De persoon in kwestie houdt van het goede leven en een fijn glas wijn op zijn tijd. En hij had een cadeau gekregen van een vriend waar hij blij verrast mee was. Een decanter dus.

Hij troonde me mee in huis en haalde trots een zwart doosje tevoorschijn. In het doosje zat een geheimzinnig glazen voorwerp. Hij haalde het er uit, greep een fles wijn uit het rek en zette het glazen ding op de fles. Hij liet me zien hoe je eenvoudig met deze decanter je wijn kunt decanteren per glas. Verrekte handig! Zo ben je niet verplicht om die hele fles bijzondere wijn in één keer soldaat te maken. Niet dat ik dat nou erg heb gevonden in het verleden, maar soms heb je gewoon genoeg aan één glas. Dat vond ik eigenlijk wel een slim gevonden oplossing. En we namen er een glaasje op. Eentje maar want het was nog vroeg.

versovino

Versovino

Thuis gekomen ging ik op onderzoek uit. Wat voor ding is dit en welk bedrijf maakt het? Ik kwam uit bij een klein bedrijf in Firenze, Toscane. Zij hebben deze decanter bedacht en maken hem zelf in een ambachtelijk glasatelier. Voor de productie werken ze met laboratoriumglas wat als eigenschap heeft dat het – voor zover dat kan met glas- sterk is en goed te modelleren. Elke decanter wordt met de hand, of zo je wilt met de mond gemaakt. Want dit glas wordt in de juiste vorm geblazen. De decanter wordt netjes afgewerkt, voorzien van een kurkje en een mooie gouden tekst en opgeborgen in de elegante doos die de decanter goed beschermd. De Versovino decanter is slim bedacht en met aandacht en liefde gemaakt. En daarom krijgt hij bij deze een plaatsje in mijn webwinkel.

Decanteren

Wijn decanteren doet denken aan overdreven flauwekul door mensen die zich sjieker voor willen doen dan ze werkelijk zijn. Toch heeft het wel degelijk een praktisch nut: Kwalitatieve wijn die wat langer in een fles heeft gelegen krijgt in de fles een neerslag van deeltjes die kristalliseren in het proces van rijping. Dat wordt depot genoemd. En ook al is het niet erg om dit depot binnen te krijgen, want uiteindelijk zijn het gewoon deeltjes wijn, het is niet zo lekker om dit in de mond te voelen en leidt af van de smaakbeleving van de wijn. Ook ziet het er niet zo smakelijk uit in de prachtige wijnglazen die je speciaal voor de gelegenheid uit de kast hebt getrokken. Met deze decanter kan je het depot van de wijn scheiden. Een ander voordeel is dat wijn vaak zuurstof nodig heeft om de smaak optimaal uit te laten komen. Dat heet ademen. Daarom wordt wijn vaak in een brede karaf uitgeschonken alvorens in een glas te schenken. De wijn komt dan optimaal in aanraking met de zuurstof en wordt als het ware geactiveerd. Maar dan zit de wijn in een karaf, in aanraking met zuurstof en ben je wel verplicht om alle wijn op te maken, want hoe langer de wijn met zuurstof in aanraking blijft, hoe eerder hij als het ware bederft.

Hoe werkt het?

De Versovino maakt het mogelijk om de wijn van depot te ontdoen en van zuurstof te voorzien per glas. De Versovino op de fles doen, voorzichtig het reservoir vullen van de Versovino, de fles een beetje kantelen en rustig uitschenken in een glas. Zo simpel is het. Na gebruik even onder de kraan schoonspoelen, terugzetten op de fles. Stopje er op en de fles staat klaar voor de volgende keer en de wijn blijft nog even goed.

Niet alleen voor sjieke wijn?

Overigens is het niet zo dat alleen sjieke wijn opknapt van een zuurstof behandeling. Elke wijn gaat er beter door smaken. Wijn maken is uiteindelijk een heel oud ambacht. Al 7000 jaar geleden werd er wijn gemaakt en gedronken. Wijn vind zijn oorsprong in Mesopotamie, het land tussen de rivieren Eufraat en Tigris, waar volgens de overlevering ook Eden lag. Bekend uit het Adam en Eva verhaal. Lees er meer over.

Al met al kan je prima leven zonder dit gebruiksvoorwerp, maar het voegt ook wel iets fijns toe. Met aandacht een glas wijn drinken is voor iemand die daar van houdt een zeer plezierige bezigheid en het leven moet wel een beetje leuk zijn, toch? Dus ik kan me voorstellen dat deze Versovino een uitgelezen cadeau kan zijn voor levensgenieters die het toch simpel willen houden. In elk geval leidt de Versovino tot verrassing van de aanwezigen als je een fles presenteert met de glazen tuut er op.

Zoek je een origineel cadeau voor die vriend/vriendin die graag van een goed glas wijn geniet? Dan is de Versovino bij deze alvast een tip!

Als je wilt zien hoe ze gemaakt worden, bekijk het filmpje.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie