Je bekijkt nu Blog – Plastic Fantastic

Blog – Plastic Fantastic

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:29/01/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

29 januari 2016 –

Plastic vind ik een fascinerend materiaal. Er wordt zo vreselijk veel van gemaakt. Zelfs hartkleppen! Het is een materiaal wat niet meer uit ons moderne leven is weg te denken. In de jaren 60 werd het grootschalig geïntroduceerd als de uitvinding van de moderne tijd. Plastic was goed voor alles. Gebruiksvoorwerpen, meubels, onderdelen en zelfs kleding en schoenen worden er van gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Te gieten in elk mogelijke vorm en kleur. Stevig, flexibel, licht. Dat de geweldige eigenschappen (vergaat niet) een ernstige bedreiging waren voor het milieu drong pas later door. De belangrijkste grondstof voor plastic is aardolie en bij verbranding komen heel veel schadelijke stoffen vrij. Tegenwoordig wordt er gelukkig plastic ingezameld en hergebruikt. Maar nog steeds komt er heel veel plastic niet bij de inzamelpunten terecht.

En zelfs als het bij inzamelpunten terecht komt is er een probleem want niet alles wat in de recyclingbak wordt gegooid kan ook gerecycled worden. Onbruikbaar materiaal wordt er uit gevist en – je gelooft het niet – met vervuilende containerschepen naar landen verscheept die het wat minder nauw nemen met milieu eisen.

Het is een heel goedkoop materiaal. Dingen die er van gemaakt worden zijn ook heel goedkoop. Dus als een ding stuk gaat wordt het makkelijk weggegooid. In de vuilnisbak of gewoon daar waar men het niet meer nodig heeft op de grond. Plastic tasjes zijn daar een voorbeeld van. Voor veel van dat plastic begint een oneindige reis. Plastic vergaat niet, maar breekt in kleine stukjes uiteen. Steeds kleiner en kleiner. De zee en de grond, dat zijn de zinkputten van onze aarde. En uiteindelijk komt het daar terecht. En wordt opgenomen in kleine organismen, die weer gegeten worden door grotere dieren, die weer gegeten worden door nog grotere dieren, die weer gegeten worden door ons, mensen. De plastic kringloop is rond. Plastic komt dus straks voor in elk organisme wat op deze aarde leeft en dat lijkt me toch niet gezond.

Weer even terug naar het begin; Het is zo lekker goedkoop en handig. Makkelijk schoon te maken en te vervangen. Goed te verwerken in allerlei producten. Ja. Eens. Ik denk ook dat we de zegeningen van de moderne tijd best kunnen gebruiken. Alleen een beetje verstand zou wel helpen. Plastic kan een heel duurzaam product zijn als er een andere grondstof voor wordt gevonden dan aardolie. Het plastic wat er al is bijvoorbeeld. Maar om plastic te maken wat als enige doel heeft iets te verpakken en het na ingebruikname van het artikel weg te gooien? Dat is eigenlijk een schande! Daar moet toch iets anders voor te verzinnen zijn? Of dingen te maken die snel stuk gaan zodat ze vervangen moeten worden. De strategie van veel bedrijven, want dan valt er meer te verdienen. Je hoeft alleen maar naar goedkoop speelgoed van plastic te kijken. En wij als consument stinken er in. Kopen die goedkope troep, gooien het weg en kopen het weer opnieuw. Want tja, waarom zou je speelgoed voor je kind kopen wat 10 jaar mee gaat? Over een jaartje speelt Finn of Femke met heel ander speelgoed.

Ik heb eens in mijn keukenla gekeken, wat ligt daar allemaal voor plastic spul? Best wel veel; maatlepeltjes, een pannelikker, een kurketrekker en nog wat van die dingen. Ook heb ik fijne theebekers van kunststof en al deze dingen zijn gemaakt om lang mee te gaan. Ga ik dat nou allemaal weg doen omdat het plastic is? Nou nee, dat is natuurlijk dikke onzin. Ik blijf ze gebruiken. Zo lang mogelijk. En als ze stuk gaan en niet te repareren zijn, dan gaan ze in de plastic recycling, als grondstof voor nieuwe nuttige dingen. En koop ik nieuwe. Van metaal of siliconen, hout of zelfs keramiek. Of gerecycled plastic. Niet meer van aardolie gemaakt in elk geval.

plastic

 

Want dat raakt op en vervuild de boel. De plastic gekte moet stoppen, in ieder geval bij mij. Ik neem mij dus voor om te kiezen voor een duurzaam alternatief, of plastic dingen te kopen die heel erg lang meegaan en gerepareerd kunnen worden. Simpel eigenlijk, maar gewoon wel effe aan denken.

Recycling, is dat echt een oplossing?

Wat doet plastic met het milieu?

Is plastic slecht voor de gezondheid?

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie