Je bekijkt nu Blog – Stofzuigen, een wekelijkse trip naar de hel?

Blog – Stofzuigen, een wekelijkse trip naar de hel?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:05/08/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

5 augustus 2016 – En dan is het zo ver. Na 7 jaar ergernis, een zere rug, tuitende oren en butsen in de muren en meubels gaan we afscheid nemen van onze Nilfisk stofzuiger. De motor doet het nog, hij zuigt nog steeds. Maar daar is alles ook mee gezegd. Alles wat er verder aan de stofzuiger zit is kapot, gebroken, gescheurd of lam geworden. Mijn toch wel zeer handige lief heeft met allerlei kunstgrepen de gebruiksduur van dit monster geprobeerd te verlengen. Hij zit vol met creatief geproduceerde schuifjes en bandjes om de boel bij elkaar te houden. Maar nu is de beugel waar je dat loeizware ding mee kunt optillen dan ook nog afgebroken. Verder bleek de motor inderdaad niet zo heel veel herrie te maken (dat is dus het enige wat deugt aan dit ding) maar bij het zuigen waren er zo veel oorverdovende bijgeluiden uit de slang dat ik bijna oorbeschermers op moest zetten. Het zware gevaarte heeft ook kleine wieltjes die hem bij elk miniscuul obstakel hinderen. Vloerkleden stroopt hij op en hij struikelt over zijn eigen snoer.

WP_20160731_003

Destijds wilden we investeren in een degelijke stofzuiger die zeker 20 jaar moest meegaan. Nilfisk had wel een naam op te houden. In gedachte houdend dat die metalen bolletjes die ze maken een mensenleven mee gaan. Een nieuwer model zou vast net zo robuust en dus duurzaam zijn. Nee dus. Het ding wordt inmiddels ook niet meer gemaakt en dat is verstandig. Precies 3 dagen nadat de garantie was verlopen brak het eerste onderdeel af. De klep waar de extra zuigmonden in zaten.

In een eerder blog heb ik wel eens mijn frustratie geuit over het onvermogen van veel ontwerpers om hun ontwerp te baseren op gebruiksgemak, hanteerbaarheid en praktische inzet. Deze stofzuiger is daar een voorbeeld van. HE-LE-MAAL-NIET-HAN-DIG! De ontwerper van dit minkukel verdiend wat mij betreft ontslag op staande voet en dan elke dag stofzuigen!

Maar nu moeten we dus een nieuwe stofzuiger. Eentje waar we heel erg lang mee kunnen doen. Want hier gaat het principe nu dus echt wel spelen; een duurzaam apparaat, zuinig met stroom, handig in gebruik, degelijk en te repareren als het nodig is. Niet om weg te gooien na 7 jaar in ieder geval. Want dat is een totale verspilling van grondstoffen en energie en levert te veel afval op. En zoals mijn eerdere ervaringen al schetsen; hij hoeft niet super goedkoop te zijn, want ik ben bereid om te betalen voor kwaliteit en duurzaamheid. Maar ja, dan moet het echt wel kwaliteit zijn natuurlijk.

Een paar voorwaarden waar de stofzuiger aan moet voldoen in onze situatie;

–          zo lang mogelijk snoer

–          moet over vloerkleden kunnen rijden zonder elk vloerkleed helemaal op te stropen of te struikelen over zijn eigen snoer

–          met een meubelborsteltje wat ook onder kastjes past en een plintenzuigmond

–          niet te zwaar, in 1 hand te kunnen dragen

–          regelbare zuigkracht

–          kapotte onderdelen moeten vervangen kunnen worden

–          en als laatste een utopische wens misschien: duurzaam geproduceerd en in elk geval recyclebaar

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met stofzuigers. Heb je de ideale stofzuiger? Of juist een kreng van een ding? Welke stofzuiger zou ik volgens jou moeten aanschaffen en waarom? Is stofzuigen voor jou een vreselijke opgave, of gewoon een klusje wat gedaan moet worden en wat is de rol van de stofzuiger daarin voor jou? Deel je stofzuigervaringen en help mij en anderen (en zeker niet in de laatste plaats de producenten hiervan) aan nieuwe inzichten!

Bewaren

Bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie