Je bekijkt nu Goedkoop is duurkoop deel 2 – of hoe ik een aardig bedrag bij elkaar wandelde

Goedkoop is duurkoop deel 2 – of hoe ik een aardig bedrag bij elkaar wandelde

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:19/10/2021
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Of hoe ik een aardig bedrag bij elkaar wandelde

duurkoop

Inmiddels is het al weer 5 jaar geleden dat ik van mijn lief een paar (in mijn ogen) peperdure wandelschoenen kreeg. Lees mijn blog hierover nog even terug.

Goed, we zijn dus 5 jaar verder en hoe verhoudt mijn toen gemaakte rekensommetje zich tot de dagelijkse praktijk? Ik ben nog steeds een vervend wandelaarster. Elke dag maak ik mijn wandeling. Soms maar een half uurtje en andere keren een uur of anderhalf. Gemiddeld loop ik 5 kilometer per dag. Tijdens een van die wandelingen probeerde ik eens uit te rekenen wat ik in die 5 jaar gelopen heb.

Als je er van uitgaat dat ik misschien 10 dagen per jaar de wandeling niet maak vanwege allerlei redenen, kan je stellen dat ik zo’n 1775 km per jaar afleg. Dat maal 5 jaar is maar liefst 8875 kilometer.

Theoretisch zou je kunnen zeggen dat ik drie keer op en neer naar Nice in Zuid Frankrijk ben gelopen, en nog een beetje.

duurkoop

En ja, al dit gewandel heb ik op mijn fijne leren Meindl schoenen gedaan.

Een tweede huid

Inmiddels hebben ze zich volledig naar mijn voeten gevormd. Ze zitten altijd lekker of het nu warm of koud is. Ik heb vorig jaar een paar nieuwe veters moeten kopen en ik maak ze in het voorjaar en najaar een keer helemaal schoon en zet ze goed ‘in het vet’.

De zolen beginnen wat te slijten nu en moeten vervangen worden. Dit wordt door een erkende reparateur gedaan voor ongeveer 130 euro. Maar dan gaan ze gewoon weer 5 jaar mee!

Mijn rekensommetje (zie eerdere blog) komt dus eigenlijk best wel goed uit ook al zijn de cijfers iets anders geworden. Ik loop wat minder kilometers per jaar maar de Meindl schoenzolen gaan wel véél langer mee dan ik verwachtte. De schoenen werden in 2016 aangeschaft voor 220 euro en daar komt dus 130 euro voor nieuwe zolen bij. Waar ik hopelijk weer 5 jaar mee zal doen. Dan staat de teller op 350 euro voor 10 jaar wandelplezier met deze schoenen. Dat is andere koek dan elk jaar nieuwe goedkope schoenen kopen voor een totaal van 790 in 10 jaar. Ik ben over een periode van 10 jaar maar liefst 440 euro goedkoper uit met de aanschaf van de dure schoenen.

Ja, het is dus waar; goedkoop is duurkoop!

Goed onderhoud

Evengoed is goed onderhoud van  je wandelschoenen belangrijk, zeker als ze van leer zijn.

Bekijk de tips voor onderhoud van je schoenen.

Dat leer mag niet uitdrogen maar ook niet constant nat zijn. Goed laten drogen na een natte wandeling is dus belangrijk. Dit doe je niet bij de verwarming maar op een plaats met voldoende ventilatie.

 

En dan nog even over wandelen

In de Corona jaren 2020 en 2021 hebben zo veel mensen het wandelen opnieuw ontdekt! En ik vind dat een fijne ontwikkeling. Het is goed voor je lijf, je bouwt conditie op en gebruikt je spieren zonder al te zwaar te belasten. Voor je hoofd is het ook goed, je neemt even afstand van de dagelijkse beslommeringen en komt tot rust. Bovendien is het wandeltempo het meest natuurlijke tempo om je te verplaatsen. Alle tijd om je omgeving in je op te nemen. Als laatste voordeel wil ik natuurlijk ook graag benoemen dat het geen CO2 uitstoot of lawaai veroorzaakt, tenzij je graag zingt tijden het wandelen natuurlijk 😉

Geef een reactie