Je bekijkt nu Hoe duurzaam is dat eigenlijk, stoken met hout?

Hoe duurzaam is dat eigenlijk, stoken met hout?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:20/11/2018
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Stoken, daar raken de gemoederen wel eens van verhit!

Kachels en open haarden staat tegenwoordig in een kwaad daglicht vanwege de fijnstof uitstoot en worden daarmee als niet milieuvriendelijk bestempeld. Dat is niet helemaal terecht en dat wil ik dus even kwijt. Want hout stoken zit eigenlijk in de gesloten CO2 kringloop van de aarde, je verbruikt CO2 die van nature in de kringloop thuishoort.

Het hout dat gebruikt wordt komt van bomen. Bomen nemen gedurende hun hele leven Co2 op. En als het hout verbrand wordt, word dit weer vrijgegeven. Er komt dus geen extra Co2 in de atmosfeer, maar CO2 die tijdelijk zat opgeslagen. Op zich is dat een natuurlijk proces.

Met kolen, gas en olie is dat natuurlijk een ander verhaal. De Co2 die daar in ligt opgeslagen zit daar al miljoenen jaren in en komt bij verbranding vrij in een totaal ander tijdperk, een andere wereld met een totaal andere chemisch evenwicht in de atmosfeer. Want er is nogal wat veranderd op onze aarde in zeg maar een miljoen jaar.  En wij, mensen, brengen al deze opgeslagen CO2 in een hoog tempo weer terug in de lucht. Wat miljoenen jaren in de grond zat wordt binnen nog geen 200 jaar de atmosfeer ingepompt. Geen wonder dat dat mis gaat.

stoken

Overigens, als die huidige 7 miljard mensen allemaal een vuurtje zouden stoken is dat uiteraard ook geen goed idee. We hebben een behoorlijke uitdaging om al die mensen te laten koken en verwarming te laten hebben. Ik daar ook niet zo 1,2,3 een oplossing voor maar probeer even de nuance aan te brengen. Want hout stoken is niet per definitie slecht. En als je het doet, doe het dan zo goed mogelijk.

Fijnstof

Maar hoe zit het dan met die fijnstof? Tja, hout dat niet optimaal verbrand wordt stoot inderdaad veel fijnstof uit. En in een (nieuwbouw)wijk met honderden kachels kan dat echt wel een probleem zijn. Met name voor mensen die problemen hebben met hun luchtwegen. Ook een oorzaak: Veel mensen schaffen een te grote kachel aan die als het ware ‘gesmoord’ moet worden als hij te hard brandt. En ja dan zijn de buren de sigaar want dikke rookwolken uit de schoorsteen.  In zulke omstandigheden moet je misschien overwegen om maar af te zien van een kachel en zeker een open haard. Want die laatste methode verbrand hout zeer inefficiënt, en dus met veel fijnstof uitstoot. Alles gaat zoef de schoorsteen in.

Geen open haard dan? Uiteraard is er nog een prima alternatief !  Zet een mooi groepje kaarsen op een plateau neer, dat geeft meer warmte dan je denkt en ook dat gezellige vlammetje.

Hoe hou ik het zelf warm zonder gas?

Zelf hebben wij sinds kort een pelletkachel  Het is een fijn systeem om je kamer mee te verwarmen en ook een gezellig vuurtje te hebben. Bovendien is de kachel ook aangesloten op de cv dus hij verwarmt ook de rest van het huis! Er zijn zelfs kachels van dit type die ook nog een warmwatervoorziening hebben. Wij zijn er zeer content mee.

De kachel brand dus op pellets. Dat zijn een soort korrel van geperst afvalhout. De verbranding is zeer efficiënt en wordt door een slim systeem helemaal geregeld. Er is nauwelijks sprake van verbrandingslucht en fijnstof. Er komt ook nauwelijks as uit de kachel omdat alles zo goed verbrand wordt. Pelletkachels zijn er in allerlei soorten en maten en kleuren. Zelfs voor inbouw.

stoken

Er zijn ook verbeterde kachels met een gesloten systeem. Denk aan leemkachels en tegelkachels. Deze kachel verbranden het hout ook optimaal en hebben een grote massa die opgewarmd (convectie warmte) wordt en nog lang warmte uitstraalt.

 

Nederland moet in een rap tempo van het gas af en ik hoef je niet te vertellen waarom. Maar het is een illusie om te denken dat windparken of kerncentrales dit probleem snel gaan oplossen. Kerncentrales wil niemand en om aan de totale energiebehoefte te kunnen voldoen met windturbines moet elk stuk van Nederland volgebouwd worden met windturbines. Dat willen we ook niet. Ook het stoken van pellets is geen oplossing als alle huishoudens dat willen gaan doen. Lees dit artikel maar eens. Wat er ook gaat gebeuren, vast staat dat onze huidige wijze van verwarmen helemaal gaat veranderen. En welke brandstof er ook voor gebruikt zal worden, het is zaak om te voorkomen dat je ‘voor de lucht’ stookt. Goed isoleren van je woning is eigenlijk de eerst stap. En tochtvrij maken. Wij hebben het gedaan en het bespaard ons enorm veel geld en het is heerlijk behaaglijk in huis.

Open haard of kachel milieuvriendelijk en sociaal gebruiken

Als je dan toch een kachel of open haard gebruikt kan je dit zo milieuvriendelijk mogelijk doen; Bijvoorbeeld door houtkrullen, takkenbosjes of dennenappels te gebruiken in plaats van aanmaakblokjes. Stook goed, natuurlijk gedroogd hout en laat je schoorsteen regelmatig vegen.

Door rekening te houden met windkracht en -richting kan je je buren ook een hoop ellende besparen. En er even met ze over praten kan ook al een hoop schelen ?

Het gaat te ver om hier echt alles te vertellen over kachels en houtvuur maar hier kan je veel informatie vinden die handig is en een overzicht geeft van alles wat met dit onderwerp te maken heeft.

Dat je er maar warmpjes bij mag zitten deze winter!

Jessica

P.S.; ik ben geen rekenexpert als het gaat om impact op het milieu. Ik probeer gewoon mijn gezond verstand te gebruiken.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie