Je bekijkt nu Kleine beetjes helpen – Justdiggit

Kleine beetjes helpen – Justdiggit

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/04/2018
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Alle kleine beetjes helpen

Zo nu en dan moet ik wel eens een klein bedragje terugstorten aan een klant. En alle kleine beetjes helpen dan omdat ze iets besteld hebben in de webwinkel en me later bellen dat ze toch liever product B hebben dan product A. Of omdat de verzendkosten niet goed werden berekend of wat voor reden dan ook. Dat is geen enkel probleem en ik stort die bedragen dan gewoon via een bankoverschrijving terug naar de klant. Een poosje geleden had een klant ook recht op een terugstorting. Maar dat vond hij onzin, hij zei tegen me dat het zo’n klein bedragje was dat het niet echt de moeite was en bovendien vond hij dat hij zelf niet goed had opgelet bij het bestellen. “Geef het maar aan een goed doel” was zijn reactie.

Tja. Toen was ik even met stomheid geslagen. Een heel goed idee natuurlijk en zo simpel en toch; ik had er nog niet over nagedacht. Waarom niet eigenlijk? Met Handig Goed wil ik niet alleen het leven voor mensen prettiger maken, ook onze aarde is belangrijk in mijn missie.

Wie goed doet, goed ontmoet

Tja en dan ga je heel goed nadenken. Welk doel zou ik met Handig Goed willen steunen? Ja eigenlijk alle doelen wel, maar dat gaat me gewoon niet lukken. Bovendien heb ik ernstige gewetensbezwaren tegen de NGO’s die alsmaar in opspraak komen omdat het management bovenmatige salarissen toucheert, het grootste gedeelte van het geld bij de organisatie blijft of ze – je gelooft het gewoon niet – bij seksschandalen zijn betrokken.

Ik zette mijn vraag uit op Facebook en kreeg enkele suggesties voor organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen of medische hulp in oorlogsgebieden. Ja, ook erg hard nodig. Want er wordt wat af geleden in de wereld en ja dat vind ik vreselijk.

Maar ik wilde het een stapje hoger tillen. In de toekomst zullen veel conflicten gaan over dingen die schaars worden en water is daar het allerbelangrijkste voorbeeld van. De aarde warmt op en verdroogt in een steeds hoger tempo omdat we meer water verbruiken en tegelijkertijd ecosystemen om zeep helpen die de waterkringloop in stand houden. De waterkringloop is de belangrijkste motor van onze aarde. Als die stil valt is het einde daar.

kleine beetjes

Overbevolking en roofbouw zijn daar de belangrijkste oorzaken van. Die oorzaken zou je eigenlijk moeten wegnemen maar dat gaat ontzettend langzaam vanwege economische en culturele oorzaken. Het is maar de vraag of dat proces te stoppen is maar als het goed is zijn we daar wel allemaal mee bezig. Ondertussen moeten we wel zorgen dat onze spreekwoordelijke boot niet zinkt en dus blijven hozen. Zorgen dat we erosie en opwarming van de grond niet almaar verder laten gaan. Want dan zouden we wel eens heel snel bij het omslagpunt kunnen komen en zijn de gevolgen niet te overzien.

Justdiggit

Ik kwam, dit allemaal overdenkend, uit bij de organisatie Justdiggit. De letterlijke vertaling is gewoon ‘graven’. De figuurlijke betekenis (in het engels) is ‘begrijp het!’

Justdiggit kickstart grootschalige landschapsherstelprojecten door regenwater vast te houden en weer beschikbaar te maken voor vegetatie. Zo worden erosie, overstromingen en verdere landdegradatie voorkomen. Vegetatie kan hierdoor weer herstellen. Dit biedt vele voordelen voor het ecosysteem en lokale gemeenschappen. En uiteindelijk voor de hele aarde.

Ze zijn praktisch ingesteld met vele projecten, een kleine organisatie en de jaarverslagen laten zien dat er verstandig wordt omgesprongen met de donorgelden. De televisie campagne die ze af en toe hebben wordt volledig gesponsord door de makers en niet betaald uit de bijdrage van jou en mij.

Het geven aan goede doelen doet je goed voelen dat begrijp ik. Vooral als het uitgemergelde kinderen zijn of vluchtelingen met verloren blikken. Maar misschien is het beter het probleem bij de wortel aan te pakken en de schuit waar we met z’n allen in zitten drijvende te houden.

Door met de meest simpele middelen (een schep en lokale handen)  holtes te graven in een verdroogd landschap krijgt vegetatie weer de kans om te groeien. En breidt zich uit. En wordt weer een belangrijk onderdeel van de waterkringloop. Het is zoooo simpel, kijk hieronder maar hoe dat werkt. En hoe snel er al resultaat is!

justdiggit

Daar ga ik aan meewerken!

Ik zal dus –  als je dat wilt – restituties niet naar jou overmaken maar naar Justdiggit en omdat ik er zelf ook wat aan wil doen zal Handig Goed aan het einde van het jaar de gedane stortingen verdubbelen, zolang ik dat natuurlijk financieel kan dragen. Omdat alle kleine beetjes helpen. Lees meer over wie wat waar en hoe.

Wil je meer weten over Justdiggit of een donatie doen? Bekijk hun website. En zie hier hun presentatie van 8 november 2021 tijdens de klimaattop in Kopenhagen. Ze vertellen kort en bondig welk probleem ze aanpakken en hoe ze dat precies doen.

En nog even dit; ook ons gedrag als toerist heeft een behoorlijke impact op het erosieprobleem. Wat dacht je van wintersport? Het lijkt zo onschuldig, maar toch….Lees dit artikel maar eens.

In 2021 vielen de bijdragen van klanten nogal tegen. Het enige dat in de pot zat was een bedrag van nog geen 20 euro die ik niet kon terugstorten aan een klant omdat die niet reageert op mijn mails en ik geen gegevens van hem heb. Een beetje schamel dus in dit geval vertienvoudig ik dat bedrag en zal 200 euro doneren aan Justdiggit. Want ik vind hun werk erg relevant en belangrijk.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Laat een reactie achter