Je bekijkt nu Zoom in deze zomer!

Zoom in deze zomer!

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:23/05/2018
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Zoem, zoom….

De lente en zomer zijn mijn favoriete seizoenen. In de lente is alles nog vol van belofte en de zon en langere dagen geven mens, dier en plant nieuwe energie. In de zomer kunnen we daar dan weer even lekker van bijkomen tijdens vakantie of lome zomeravonden waar het tempo opeens vertraagd  en je zo maar even zalig niets kunt zitten doen. Zoom in deze zomer!

In onze gejaagde en overspannen leefwereld is dat eigenlijk onmisbaar. Want juist op die momenten dat je niet wordt voortgejaagd en even geen deadlines te halen hebt wordt je weer mens. Een moment om even stil te staan bij wie je bent, wie je geliefde ook al weer is en wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen; de zomervakantie is bij uitstek vaak het startpunt van echtscheidingen…

Maar ja zo zit het leven niet in elkaar. Er moet gewerkt worden, kinderen opgevoed en naar vioolles, voetbal of de manege gereden. De ouders moeten verzorgd worden en het huis aan kant. En nog zo veel meer dat moet.  Vaak ‘moet’ de vakantie ook. Naar verre oorden, grote belevenissen en spectaculaire reisverslagen op social media. Met alle stress van dien. Of je nu met de auto of het vliegtuig naar je vakantie bestemming gaat, je bent niet de enige die at doet en dat levert behoorlijk wat drukte op met bijna 7 miljard mensen op deze planeet. Mens hou toch op! Kom even tot rust! Neem even de tijd om niks te moeten!

Ik zal je een geheim vertellen: Je hoeft helemaal niet weg!

Nee, je kunt gewoon lekker thuis blijven als je rust zoekt, want de rest is dan namelijk wel weg. Ongeveer de helft van de Nederlanders gaat naar het buitenland op vakantie. Dat scheelt een behoorlijke slok. Opeens is Nederland een stuk minder druk.

Belangrijk is om je tijd niet te gaan vullen met dingen die zijn blijven liggen. Zorg dat je huis op orde is voor je vakantie neemt dan lukt dat. En woon in je huis alsof het het huis van iemand anders is. Een AirBNB huis zeg maar. Ontdek je huis opnieuw alsof je rondsnuffelt in het huis van een ander. Snuffel dan ook meteen even aan je partner en doe alsof je die ook weer voor het eerst ontmoet, nu je alles met nieuwe ogen bekijkt. Misschien word je wel verrast!  Ga de stad of het dorp waar je woont opnieuw verkennen. Wees een toerist in je eigen omgeving en bezoek eens iets wat je als ingezetene van die plaats niet snel zult doen. Utrechters bijvoorbeeld gaan er prat op dat ze nog nooit op de Domtoren zijn geweest. ??  Jouw stad of dorp heeft vast wel een museum waar je nog niet geweest bent, of een galerie, eethuis of park. Ga die eens bekijken, je zult versteld staan.

Op safari in eigen tuin?

Zelf geniet ik bovenmatig van de vakantieperiode. Ik woon op het platteland en daar is het al rustig, maar tijdens de zomervakantie is het werkelijk helemaal stil. Geen grasmaaiers, geen trekkers, geen auto’s. Luchtballonnen die wel ja, maar dat is leuk om te zien.

Het zijn momenten waarop ik me heerlijk verveel en in mijn hangmat in de tuin lig en naar de boomtoppen om mij heen kijk. Hoe ze al weer gegroeid zijn en weer een stukje blauwe hemel van de tuin afsnoepen. En dat al bijna 100 jaar doen. Ik zie ook vogels en waar ze mee bezig zijn. Ik zie een rijtje mieren en wordt nieuwsgierig waar ze naar toe op weg zijn. Ze slopen een krekel uit elkaar en vervoeren die weer naar het nest. Voor ik het weet ben ik op safari in mijn eigen tuin. Want een andere ploeg mieren doet iets heel onduidelijks in een plant waar heel veel luizen in zitten. Daar wil ik meer van weten. En ik zoek het op in boek of op internet. Handig; hier vind je veel informatie over wat je in de tuin kunt aantreffen.

zoom

Een bijdrage aan de wereld door iets niet te doen?

Ja wat ik hierboven beschrijf klinkt heel idyllisch en dat is het ook. Want in die momenten van ledigheid ontstaat er weer ruimte om nieuwsgierig te zijn als een kind. Nieuwsgierig naar die prachtige wereld waar we in leven. Nieuwsgierigheid schakelt vooroordelen en aannames uit. Ook prettig. En voor je het weet ben je weer in staat om met aandacht naar de wereld (en mensen) om je heen te kijken. Uiteindelijk zijn die momenten van ledigheid en rust dus een enorme investering in jezelf en de mensen die je liefhebt. En heb je bespaart op veel negatieve invloeden die je als mens kunt hebben. Je hebt niet in een vervuilende auto of vliegtuig gezeten, jouw zonnebrandcrème vernietigd niet het koraal in de tropen enzovoort enzovoort.  De wereld kan wel even zonder jou. In alle opzichten.

 

Geniet!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord