Je bekijkt nu Duurzaam 2015?

Duurzaam 2015?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:18/12/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

18 december 2015 – Natuurlijk volg ik duurzame ontwikkelingen op de voet. En er gebeurt veel in een jaar. Een paar dingen vond ik zeer opmerkelijk, en fijn om te horen. Met kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht heb ik de neiging om eens terug te kijken. Ik zet het nu, zo aan het eind van het jaar dus maar eens even op een rijtje. Uiteraard een onvolledig rijtje want er gebeurd zo veel!

Urgenda wint de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Nederland moet harder zijn best doen om Co2 uitstoot te verminderen. Lees hier een artikel uit de Volkskrant. Vanuit de 2e kamer is de druk hoog om af te zien van een beroep op deze uitspraak.

Het Waka Waka lampje is een succes! Maurits Groen is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw. De jury beloont hem voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen. Maurits Groen verbindt met zijn lampjes de duurzaamheid met noodhulp. De zogeheten ‘WakaWaka’s’ die Groen heeft ontwikkeld, lampjes van twee ons die met een zonnecel worden opgeladen, geven tot tachtig uur licht na één dag volle zon. Een fantastische uitvinding voor mensen in landen waar elektriciteit op het platteland nauwelijks te vinden is.  Lees hier het artikel in Trouw.

Duurzame bewustheid groeit Ruim vier op de tien van de consumenten geeft momenteel aan bewust bezig te zijn met duurzaamheid, de hoogste piek tot nu toe. Duurzaamheid is de laatste zes jaar een vaste waarde voor de Nederlandse consument. Suzanne van der Pijll, Managing Partner bij Schuttelaar & Partners: “Zes jaar lang Duurzaamheidkompas laat zien dat duurzaamheid belangrijk wordt gevonden. In 2009 gaf 33% van de consumenten al aan bewust bezig te zijn met duurzaamheid. In de opeenvolgende jaren bleek dit elk jaar weer zo te zijn met nu dus een uitschieter naar 42%. Hieruit blijkt dat duurzaamheid geen hype is, maar van belang in het leven van veel Nederlanders.” Dat horen we graag! Lees hier het artikel van Duurzaamnieuws. Het onlangs door 200 landen gesloten klimaatakkoord heeft veel aandacht gekregen. Duurzaamheid staat dus steeds meer in de belangstelling. In Nederland kun je dat ook zien aan de programmering van de publieke omroepen. Er zijn steeds meer programma’s die duurzaamheid als thema hebben.

Wil je weten hoe duurzaam en verantwoord een merk of keten is? Dit kan je makkelijk uitzoeken via Rankabrand.  Ze hebben een makkelijke en gratis App!

Voor de eigenaren van zonnepanelen is er goed nieuws.  Tesla heeft een accu ontwikkeld die het mogelijk maakt om energie die is opgewekt met zonnekracht op te slaan. Ik denk dat dit een grote sprong voorwaarts is in het hele energie vraagstuk. Want duurzaam opgewekte energie uit wind en zon heeft als nadeel dat deze tot nog toe niet kan worden opgeslagen. En dat maakt de energiemarkt onnodig ingewikkeld. Zeker nu er vanaf volgend jaar geen voordeel voor de consument meer is bij het terugleveren aan het net. Ik ga er maar eens voor sparen! Lees meer over de accu’s van Tesla.

Ik merk dat is steeds bewuster wordt op het gebied van duurzaamheid. Gewoon in het dagelijks leven. Hoe lang de kraan open staat als ik mijn tanden poets, of ik niet de verkeerde dingen in de plastic recycle bak gooi en of ik nog iets kan doen met dat restje. Soms wordt ik er wel een beetje moe van. Maar steeds minder omdat het een gewoonte wordt in plaats van dat ik er steeds over na moet denken.

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord