Blauwe Maandag of Blue Monday?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:21/01/2019
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Blue Moon

Vanochtend was ik heel vroeg al wakker. Net op tijd om de maansverduistering te volgen. Een bizar gezicht om de maan te zien veranderen van een helder witte schijf in een wollig dingetje met een wat rode gloed.

Blue Monday

De derde maandag in januari wordt tegenwoordig als Blue Monday aangemerkt. De betekenis daarvan is uit de Verenigde Staten overgewaaid en wil zeggen dat het de meest depressieve dag van het jaar is. De feestdagen zijn voorbij, de eerste goede voornemens zijn al aan diggelen gegaan, het is koud en misschien wel somber weer, het geld is op en het duurt nog maaaanden voordat het lente is. Een winterdipje zeg maar.

Blauwe Maandag

In Engeland zegt men wel eens ‘once in a blue moon’ en in het Nederland kennen we al een aardige tijd de Blauwe Maandag als uitspraak en dat is toch echt iets heel anders. Wij gebruiken die uitdrukking om aan te geven dat er iets slechts heel kort heeft plaatsgevonden. We hebben een blauwe maandag als schoonmaker gewerkt of zijn ergens een blauwe maandag lid van geweest. Waar komt dat eigenlijk vandaan?

Blauwe Maandag is eigenlijk blauwe maan-dag. En dat beschrijft gewoon dat er binnen het tijdsbestek van een maand er twee keer een volle maan te zien is. Dat komt zo eens in de 2 a 3 jaar voor, blijkt. Natuurvolken zoals de oorspronkelijke inwoners van het Amerikaanse Continent gave namen aan de manen. Januari heeft bijvoorbeeld de Wolfmaan. Om de 2 manen die (op een blauwe maandag) wel eens allebei in dezelfde maand vielen uit elkaar te houden werd 1 van de 2 manen een Blauwe maan genoemd.  Nou laat ik de precieze uitleg graag over aan mensen die er meer van weten dus lees de exacte uitleg op Weerplaza.

En zo is ’t gekomen dat wij dat woord gebruiken om aan te duiden dat iets heel kort heeft geduurd en niet echt van betekenis was.

Bloed maan

Een bloedmaan, dat klinkt heel griezelig maar zegt alleen maar iets over de stand van de maan en de kleur natuurlijk. Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan . De maan staat in de schaduw van de aarde en is dan niet meer te en.  Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.

Super maan

We spreken van een Super maan als de maan zich het dichtst bij de aarde bevind. Vanaf de aarde gezien is hij dan op z’n grootst

Maar vandaag hebben we het allemaal; Blue Monday, blauwe maan dag en ook nog eens een bloedmaan EN supermaan. Dus Blue Monday is geen blauwe maandag. Tenzij je wilt beweren dat je op een blauwe maandag wel eens een Blue Monday hebt gehad……

De remedie!

Die Blue Monday, daar heb ik een eenvoudige remedie voor en dat is grondig je huis schoonmaken. Niets ruimt het hoofd beter op dan de ramen lappen, niets verjaagt beter de spinnenwebben in je hoofd en sombere buien dan de kast eens even opruimen en schoonmaken. Doe rommel weg die je niet meer gebruikt en schep orde in je huis. Voor je het weet ben je de donkere periode door en begint het voorjaar weer. Met zon die door je glanzende ruiten het huis binnenkomt en reflecteert op je o zo schone spullen. Daar word je vanzelf weer vrolijk van.

Wil je wat handige tips voor de schoonmaak of orde scheppen? Lees ter inspiratie mijn Handige Tips pagina om makkelijk en milieuvriendelijk je huis weer even op te frissen!

Maak er een mooie maandag van, welke kleur ie ook heeft!

Jessica

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie