Handig Goed in tijden van Corona

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:16/03/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Al een paar weken houdt het nieuws over het nieuwe corona virus ons in een ijzeren greep. Eerst waren het nog onrustbarende berichten over het verre China, maar al snel kwam het steeds dichterbij. Tot het virus ook in Nederland aan kwam. En nu maakt het deel uit van ons dagelijks leven.

Een geniepig beestje

Een virus kan snel reizen met behulp van ons, reislustige tiepjes. Hoe makkelijk stappen we op een vliegtuig, ons niet bewust van het gniffelende virusje dat zich verstopt heeft in onze slijmvliezen. Om vervolgens na thuiskomst dankbaar gebruik te maken van onze knuffels, handdrukken en zoenen om zich razendsnel te vermeerderen.

En nu heeft het zich genesteld in de hele wereld en ja ook in ons kleine landje. Virologen moeten het beestje nog goed bestuderen om te kunnen bepalen of het nu een werkelijk gevaarlijk virus is of iets wat eigenlijk een soort griep is. Wat de gevolgen van de ziekte zijn kan men nog niet helemaal zeggen. Want dat moet natuurlijk eerst allemaal getest worden, voor je het wetenschappelijk kunt onderbouwen. Ondertussen worden er drastische maatregelen afgekondigd en gaat het land bijna helemaal op slot, net als in de rest van de wereld.

Hoe kwetsbaar zijn we

Vast staat in elk geval dat onze leefwereld enorm zal veranderen. We gaan niet meer terug naar de pre-corona tijd. We zullen ons meer bewust zijn van onze kwetsbaarheid, en dat niet alles maakbaar is. Een sociaal verschijnsel als handen schudden of begroetingszoenen behoort misschien wel helemaal tot de verleden tijd.

Voor mensen met een zwakke gezondheid lijkt dit virus echt heel erg gevaarlijk te zijn. Voor jongere en gezonde mensen is de ziekte klaarblijkelijk goed te doorstaan. Nu ben ik geen dokter en wordt ik niet gehinderd door enige kennis van zaken, maar ik zou me kunnen voorstellen dat mensen die deze ziekte overleven er een natuurlijke afweer aan over houden, wat een toekomstige verspreiding enorm zal kunnen afremmen. Mijn moeder sleepte me in mijn kinderjaren naar zo veel mogelijk zieke kinderen en ik heb al die kinderziekten ook gehad. Zij was van mening dat ze hiermee mijn afweer een goede dienst bewees.  En – misschien is het toeval, ik heb een ijzeren constitutie en ben zelden ziek. (Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat dit de manier is om daar mee om te gaan maar er zit misschien iets in).

Maar het virus is er en zal niet meer weggaan denk ik. En het is goed om daar eens over na te denken want het is niet ondenkbaar dat er in de toekomst nieuwe of gemuteerde virussen zo maar weer ontstaan. Met onze ‘global lifestyle’ maken we onszelf ook kwetsbaar…..

Een kans?

Nu is er een stop op vliegverkeer en ligt alles plat. Het is maar de vraag hoeveel vliegmaatschappijen dat gaan overleven. Ook dat zal anders worden. Misschien wel het juiste moment om het vliegen weer eens met een nieuwe bril te gaan bekijken, het specialer maken en niet ‘gewoon een manier om je te verplaatsen’ terwijl we allemaal weten dat het een zeer vervuilende manier van reizen is. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor effect het heeft op onze CO2 uitstoot, dat er nauwelijks nog iets door het luchtruim vliegt. Of alle vrachtschepen en auto’s die nu ook noodgedwongen stil liggen of staan.

Behalve dat het corona virus veel leed veroorzaakt bij kwetsbare mensen en hun families en het onze samenleving behoorlijk ontwricht biedt het ons ook een kans; De wereld waarin wij leven wordt ‘gereset. Alles staat op zijn kop, de economie krijgt een dreun, de beurzen crashen. We moeten opnieuw gaan bepalen wat we wel en wat we niet kunnen doen. Nederlanders passen massaal hun gedrag aan omdat onze regering dat vraagt en duidelijk kan maken wat de belangen zijn. We kunnen het dus, ons aanpassen!

Ondertussen, bij Handig Goed

Wat Handig Goed betreft; hier is het de gewone gang van zaken. Hoogstens zal op het gebied van inkoop wel een hapering zijn, omdat bedrijven hun maatregelen nemen om medewerkers te beschermen en verspreiding van het virus tegen te gaan. Het kan dus zijn dat jij en ik wat langer moeten wachten op producten die even uitverkocht zijn. Handig Goed neemt, zoals altijd trouwens, de gebruikelijke hygiënische voorzorgsmaatregelen bij het inpakken van producten. En voorlopig heb ik het bezoeken van leveranciers en/of klanten even opgeschort en bevind mij in een zelf opgelegde quarantaine.

Ook de pakketverzending kan vertraagd worden maar PostNL heeft aangegeven gewoon pakketten te blijven bezorgen, echter met een kleine aanpassing; er wordt geen handtekening meer gevraagd bij het afleveren, maar enkele cijfers van je identiteitspapieren. Hou dus je rijbewijs of paspoort bij de hand als je een pakketje van PostNL verwacht. Lees meer over pakketbezorging door PostNL.

Ik wens je sterkte en wijsheid in de komende tijd. Zelf maak ik van de gelegenheid gebruik om – nu ik iets meer tijd overhoud – mij nuttig te maken in huis of tuin. Als jij dat ook wilt doen vind je hier nog wat handige zaken.

Blijf gezond en denk aan je medemens!

 

Handige Groet

Jessica

corona

he bah, nee niet weer een afgezaagd plaatje van het virus! Tulpen zijn veel mooier om naar te kijken 🙂

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie