Welgemeende wenken voor een wintersport die wél kan

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:13/02/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wintersport

Het is volop wintersport tijd. Zowat iedereen die ik spreek is net terug of gaat net weg. Aan mij is het niet besteed maar ik kan me voorstellen dat je kunt genieten van skiën, de sneeuw en alles wat er bij hoort. Maar. Nog nooit reisden zo veel passagiers via een van de vijf luchthavens van en naar Nederland als in 2019: ruim 81 miljoen. Het aantal passagiers steeg vorig jaar met 2 procent vergeleken met 2018. Raar hé? Die vliegschaamte weerhoudt ons dus niet om toch in het vliegtuig te stappen, ook niet voor de wintersport.

Stikstof en andere nare dingen

De commissie-Remkes adviseerde niet zo lang geleden nog dat de luchtvaart alleen mag groeien als de stikstofuitstoot wordt verminderd. En bovendien eist onze massale trek naar de sneeuw zijn tol op de natuur daar. Erosie, verjagen van de wilde dieren en vervuiling zijn de trieste gevolgen van onze lust om op ski’s te staan. Voor onze lol moet wel erg veel wijken….Ik las een artikel dat ik bijna zelf had kunnen schrijven, maar het is dus al geschreven, onzin om het nog een keer te doen. Aanrader om te lezen, dus hier vind je het.

Het leven moet wel leuk blijven maar hoe doe je dan verantwoord aan wintersport?

Ik vond een leuke site waar je prima tips krijgt om je wintersport vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Dat helpt alvast een beetje.

Reizen is meer dan de bestemming bereiken

En als je er een beetje filosofisch naar kijkt zou je ook kunnen zeggen dat de reis een belangrijk onderdeel van je vakantie is dus waarom zou je die zo kort mogelijk willen maken? Een wijs iemand heeft ooit gezegd; de reis is de bestemming. Niet gehinderd door enige ervaring (want ik ga nu eenmaal niet op wintersport) durf ik wel te beweren dat een treinreis naar de sneeuw al een belevenis op zich zal zijn en bovendien de meest duurzame manier van transport. Op internet vind je vele vele aanbieders van treinreizen naar wintersport bestemmingen.

Alternatieven voor wintersport?

Maar misschien hang je minder aan de lange latten en de sneeuwbeleving en is de wintersport vooral een kleine vakantie om er eens even uit te zijn? Dan kan ik je een ontdekkingstocht van ons mooie eigen landje van harte aanbevelen. Hoeveel mensen uit Groningen hebben Zeeland al eens bezocht? Hoeveel mensen uit de Randstad hebben een idee hoe Bourtange of Delfzijl er uit ziet? We weten vaak meer over buitenlandse plaatsen dan ons eigen land, terwijl het interessanter is dan je denkt. Een groot voordeel is dat het in deze periode vaak rustig is en je nergens in de rij hoeft te staan. Boek een klein particulier hotel of Bed&Breakfast en kom thuis met een verhaal van zo dichtbij dat het weer exotisch wordt.  Kortom; set een nieuwe trend en ga eens wat minder ver weg.

Memorabel

Vele jaren geleden hadden mijn lief en ik behoefte aan een weekendje weg uit de Randstad. We pakten de kaart van Nederland, sloten onze ogen en lieten blind een vinger bepalen waar we heen zouden gaan. Het werd Eext in Drenthe. We sliepen en aten in het lokale hotelletje, er gebeurde helemaal niets en toch heel veel en we hadden een prachtig verhaal, wat we nu – ruim 15 jaar later – nog wel eens aanhalen. En we hebben er niet voor hoeven vliegen.

Deel vooral jouw leuke ervaringen met anders-dan-anders wintersportvakanties in de reacties!

Een paar spectaculaire plaatjes van ons eigen mooie landje als smaakmaker!

alternatieve bestemmingen winterport

Fijne (wintersport) vakantie!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie