Zijn siliconen producten duurzaam?

 • Bericht auteur:
 • Bericht gepubliceerd op:31/10/2015
 • Berichtcategorie:Blog
 • Bericht reacties:5 Reacties

2 november 2015 – Een poosje geleden heb ik op Facebook een leuk en handig artikel aangeprezen; de flessenstopper. Handig ding om een flinke stapel flessen in je koelkast, kast of kelder te kunnen opbergen. Ik kreeg van iemand een reactie; “weer plastic!” En dat moet ik toch even rechtzetten. Want deze stopper is gemaakt van siliconen.

Toen ik met Handig Goed begon had ik een ernstig dilemma; Moet ik nou wel of niet siliconen producten in de winkel opnemen? Hoe duurzaam is dat materiaal? Wat zijn dat eigenlijk, siliconen? Ik ben dat gaan uitzoeken. Opvallend is dat als je ‘siliconen’ intikt op Google, je voornamelijk artikelen over borstprothesen ziet. En die hebben een slechte reputatie, want die kunnen wel eens gaan lekken. En siliconen horen natuurlijk niet in je lichaam! Maar siliconen worden voor zoveel meer dingen gebruikt: prothesen voor ledematen, bakvormen, mallen, handgrepen, keukenspullen, menstruatiecups, te veel om op te noemen.

Siliconen zijn polymeren waarvan de keten gevormd wordt door silicium (kiezel) – en zuurstof atomen. Zonder nu de hele scheikundige formule te gaan weergeven kan je zeggen dat siliconen gemaakt zijn van zeer fijn gemalen kiezel (zand) en zuurstof. Het materiaal heeft bijzondere eigenschappen; bestand tegen – 40 tot en met +250 graden Celsius. Het is stroef, sterk, flexibel en kan tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Het schijnt ook vrij eenvoudig gerecycled te kunnen worden, maar dat wordt in Nederland nog niet gedaan. Ik denk dat de reden hiervoor is dat er te weinig siliconen zaken worden weggegooid omdat ze nou eenmaal heel erg lang mee gaan. Het spul is namelijk bijna niet kapot te krijgen!

Het is wel van belang om te weten van wat voor soort siliconen producten gemaakt zijn. Als er bij de materiaal specificaties staat dat het minder dan 100% siliconen zijn dan kan je er op rekenen dat er andere kunststoffen door heen zitten. Die maken het materiaal minder sterk en hittebestendig en recyclen wordt dan ook een stuk moeilijker. Een product van minderwaardige siliconen zal strepen krijgen als je het wringt. Producten van dit materiaal zijn wel goedkoper…..en een stuk slechter voor het milieu. Dus mijn conclusie is dat ik graag en met een rustig gemoed handige dingen van siliconen in de winkel verkoop. In de webshop vind je diverse producten van siliconen; binders om zakjes mee dicht te maken, een potopener, fijne deksels om schalen mee af te dekken en natuurlijk de flessenhouder. Allemaal echt heel handige dingen. Nu nog hopen dat een ondernemer een kans ziet in het recyclen van dit mooie materiaal!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. Kim

  Kleine vraag aan iemand die er kennis van heeft…

  Mocht je silicone mengen met houtvezels, maakt de toevoeging het dan niet meer recycleerbaar?

  Dank bij voorbaat,

  Kim

  1. Jessica

   Beste Kim, daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven want ik ben te weinig bekend met het procede om siliconen te recyclen. Ik ben eerlijk gezegd ook nog nooit een menging van hout met siliconen tegengekomen. Maak jij zo’n product? Laat het me even weten. Interessant om uit te zoeken. Misschien leest iemand dit en kan daar wat verstandigs over zeggen? Reacties van harte welkom!
   Handige groet,
   Jessica

   1. Simone

    Het ding met recyclebaar is dat je de verschillende materialen moet scheiden. Dus het kan zijn dat zowel hout als silicone recyclebaar zijn, maar als ze zo vast door elkaar gemengd zijn krijg je het niet meer los van elkaar en is het dus niet meer recyclebaar. Dit is trouwens een van de grootste problemen met recycling in het algemeen. Plastics zijn bijvoorbeeld veel beter te recyclen dan op dit moment gebeurd, alleen het probleem zit hem in het scheiden van de thermoharders en thermoplasten. Dus om antwoord te geven op je vraag: Ja, door de toevoeging is het niet meer recyclebaar (tenzij je zelf een geniale oplossing hebt gevonden voor het scheiden van de twee materialen, maar ik acht de kans klein dat iemand die ontwikkeld heeft).

  2. Bezorgde scheikundige

   Ik denk dat het mengen van siliconen en houtvezel niet gedaan wordt, omdat het totaal geen nut heeft. Behalve dat het als vulmiddel (opvulling) gebruikt zou kunnen worden. Maar ik denk zelf dat je met deze toevoeging geen verbeterde eigenschappen in het materiaal krijgt en zelfs averechts kan werken. Je verliest flexibiliteit en doordat het onderlinge verband in het materiaal onderbroken wordt, is het minder sterk.

 2. Jan

  Silicone is een rubberproduct dat veel toepassingen kent. Niet alleen voor bakvormen, maar inderdaad ook voor prothesen. Leuk dat je dit stukje geschreven hebt, ik vond het zeer interessant.

Geef een antwoord