Je bekijkt nu IBC vat | Tips om regenwater op te vangen

IBC vat | Tips om regenwater op te vangen

Handig om een regenwater voorraad aan te leggen!

Ons klimaat is aan het veranderen, dat is geen nieuws. Dat het droog kan zijn hebben we de afgelopen jaren al kunnen ervaren. En als er dan regen valt zal dit vaker in de vorm van een apocalyptische stortbui zijn dan een lieflijk zomerbuitje. Het is dus verstandig om water op te slaan voor tuin en terras tijdens zo’n stortbui. Het is zeer waarschijnlijk dat we ook volgend jaar weer zo’n droge zomer krijgen, dus nu is het de tijd daar maatregelen voor te nemen.

Bovendien is ons drinkwater iets om zuinig op te zijn. Heb je wel eens van de waterspits gehoord?

Wees zuinig op regenwater!

Uiteraard is het zonde regenwater zomaar het riool in te laten lopen. Zorg dat het water de bodem kan bereiken en er ook in kan. Met andere woorden; beter planten in de tuin dan tegels.

Kleine tuin of terras? Dan volstaat een standaard regenton, die vrij eenvoudig aan een regenpijp is te koppelen. Zet hem op een kleine verhoging zodat je een gieter onder het kraantje kunt zetten. Spullen om een regenton aan te sluiten op een regenpijp vind je wel in elke bouwmarkt of tuincentrum. Regentonnen van plastic zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar.

De standaardregentonnen zijn misschien niet zo mooi om naar te kijken als de regenton op je terras staat. Je zou er voor kunnen kiezen om dan een houten wijnvat aan te schaffen. Deze zijn fors duurder (reken op ongeveer 100- 200 euro) en vergen wat meer handigheid om op een regenpijp aan te sluiten. Let op: bij strenge vorst moet je ze wel leeg laten lopen vanwege het gevaar op kapot vriezen. Ik heb er jarenlang eentje gehad toen ik een klein stadstuintje had waar hij heel beschut stond en het is mij nooit overkomen, maar het kan….

regenton hout

IBC vat

Voor mijn moestuin is zo’n standaardvat niet genoeg. Wij hebben een paar 1000 liter vaten geïnstalleerd die via een regenpijp gevoed worden door water op het dak. Dit zijn zogenaamde IBC (intermediate bulk container) vaten.  2e hands zijn ze vrij makkelijk te vinden via Marktplaats voor ongeveer 50 euro per stuk voor een gebruikte en ca. 150 euro voor een nieuwe. Ze zijn niet te koop bij Handig Goed helaas, dit zijn alleen tips om ze te gebruiken.

Als je zo’n vat koopt, vraag wat er in gezeten heeft en of hij is gereinigd. Je wil natuurlijk niet pesticiden in het water hebben wat je aan je planten geeft. Ze zijn ongeveer 1.20 x 1.20 x 1.20 meter dus je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Als het kan zet deze ook op een verhoging, maak onderaan een kraantje (bouwmarkt) met een stukje tuinslang er aan en het is makkelijk gieters vullen. Zorg wel dat ze op een verhoging staan zodat je ook het laatste restje water nog in een gieter kunt laten lopen.

Aansluiten met een gewoon koppelstukje voor regentonnen van de bouwmarkt en een stuk flexibele slang die via een gaatje het vat in gaat.

Zelf heb ik bovenaan het vat nog een kraantje gemaakt. Als het vat helemaal vol is en het nog steeds regent laat ik het vat overhevelen in de tuin via een tuinslang op het bovenste kraantje. Zo komt het water in mijn tuingrond en niet in het riool. Eventueel zou je deze tuinslang in een wadi in de buurt kunnen leggen. Zo ga je dubbel efficient om met een regenbui.

Nog meer water en gemak?

Als je genoeg ruimte en ook genoeg dak hebt om de regen mee op te vangen kan je er zelfs voor kiezen 2 containers boven op elkaar te zetten. De bovenste voedt dan de onderste container (natuurlijk wel zo aansluiten) en je kunt er bovendien een slang aan vastmaken waarmee je de tuin in de buurt van water kunt voorzien. Je zou er ook een druppelsysteem aan kunnen bevestigen maar omdat ik daar geen ervaring mee heb raad ik je aan je bij een moestuinforum over dit onderwerp aan te melden.

Het oog wil ook wat

Nee mooi zijn ze niet, maar dat is simpel te verhelpen door er een rietmat om heen te doen of ze op een andere manier te camoufleren, bijvoorbeeld:

  • Span er kippengaas omheen en laat er klimop langs groeien
  • Timmer af met resthout
  • Zet er een beukenhaagje of liguster omheen
  • Werk de buitenkant af met een flexibel rietscherm.
  • Maak er een vlechtwerk van wilgentenen omheen.

Omdat IBC vaten niet stijf zijn (daarom zitten ze vaak in een kooi van metaal) kan het kunststof een beetje bewegen en zal hij niet snel kapot vriezen in de winter. Zo heb je ook tijdens die droge tijden een fijne watervoorraad. De vaten zijn best wel stevig gemaakt en gaan heel lang mee.

Handige hokjes en bakken

Eigenlijk zijn deze vaten verdraaid handig; je kunt er zowat alles van maken: schuilhokjes voor schapen en geiten, kippen-, honden- of konijnenhokken, visvijvertjes, hottubs en plantenbakken. Enige handigheid is natuurlijk vereist en een slijptol om de kooi open te maken is geen luxe. Op internet vind je enorm veel informatie dus gewoon even zoeken!

Handig

Heb je eenmaal voor een watervoorraad gezorgd, dan heeft Handig Goed nog wat slimme dingen om je planten water te geven. Een waterdruppelaar kan je in kleinere potten en bakken steken en geeft langzaam water af. Voor grotere bakken en ook in de volle grond kan je gebruik maken van een Ollapot en voor jong zaaigoed is er natuurlijk de plantendouche.   

ibc vat

Kortom, met een 2e hands IBC vat, creativiteit en een beetje handigheid maak je slimme watervoorzieningen voor warme en droge zomers. Zonder kostbaar drinkwater in de tuin te verspillen.  Zoek maar op internet en je vind zo veel ideeën! Google is your friend!

Tips voor aansluiten regenton

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Saskia Elshoff

    Hai..die inc vaten..zou je die ook in kunnen graven?

    1. Jessica

      Hallo Saskia,
      Hm. Dat heb ik nog niet gedaan. Maar mijn gezond verstand zegt dat daar wel wat nadelen aan kleven.
      1. Het is veel werk, zo’n IBC vat is al gauw een kuub groot. Dat betekend dat je een gat van een meter bij een meter bij een meter moet graven. Op mijn erf een ramp want er zit puin en veel boomwortels in de grond. En waar laat je een kuub zand dat je uit de grond haalt? Het vat is van kunststof gemaakt met een stalen kooi er omheen. Maar die kooi vangt alleen de druk van binnenuit op. De druk van buiten (de grond er om heen) wordt niet opgevangen als het vat leeg is met het risico dat het stuk gaat of de grond er omheen verzakt.
      2. Je bent het voordeel van een tapkraantje kwijt, want dat moet altijd op het laagste punt van het vat zitten zodat het water er uit kan stromen.

      Als je de bovenkant er af zaagt zou je er een vijvertje van kunnen maken, dat wel. Maar vanwege de flexibiliteit van het vat zal je een constructie moeten maken die de stevigheid van de rand verbeterd, anders hou je verzakkingen van de grond aan de bovenkant. Er zijn mensen die er een hot tub van maken, half in de grond verzonken, maar die maken er altijd een bekisting omheen. Logisch want het kunststof geeft scherpe randen als het gezaagd is en het oog wil ook wat.
      Handige groet,
      Jessica

      1. Fons De Roey

        De beste oplossing voor regenwater is nog altijd een betonnen reservoir in de grond.
        Een plastieken vat is van uitzicht lelijk, dus daar plant je dan best wintergroene planten rond.
        Bovendien gaan er in zo’n doorzichtig vat algen groeien.

Geef een reactie