Je bekijkt nu IBC vat | Regenwater opvangen | lang leve het IBC vat!

IBC vat | Regenwater opvangen | lang leve het IBC vat!

Vang water op met een IBC vat

Wat is een IBC vat en hoe kan je dat gebruiken?

Ons klimaat is aan het veranderen, dat is geen nieuws. Dat het droog kan zijn hebben we de afgelopen jaren al kunnen ervaren. En als er dan regen valt zal dit vaker in de vorm van een apocalyptische stortbui zijn dan een lieflijk zomerbuitje. Het is dus verstandig om water op te slaan voor tuin en terras tijdens zo’n stortbui. Het is zeer waarschijnlijk dat we ook volgend jaar weer zo’n droge zomer krijgen, dus nu is het de tijd daar maatregelen voor te nemen.

Uiteraard is het zonde regenwater zomaar het riool in te laten lopen. Zorg dat het water de bodem kan bereiken en er ook in kan. Met andere woorden; beter planten in de tuin dan tegels.

Kleine tuin of terras? Dan volstaat een standaard regenton, die vrij eenvoudig aan een regenpijp is te koppelen. Zet hem op een kleine verhoging zodat je een gieter onder het kraantje kunt zetten. Spullen om een regenton aan te sluiten op een regenpijp vind je wel in elke bouwmarkt of tuincentrum. Regentonnen van plastic zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar.

De standaardregentonnen zijn misschien niet zo mooi om naar te kijken als de regenton op je terras staat. Je zou er voor kunnen kiezen om dan een houten wijnvat aan te schaffen. Deze zijn fors duurder (reken op ongeveer 100- 200 euro) en vergen wat meer handigheid om op een regenpijp aan te sluiten. Let op: bij strenge vorst moet je ze wel leeg laten lopen vanwege het gevaar op kapot vriezen. Ik heb er jarenlang eentje gehad toen ik een klein stadstuintje had waar hij heel beschut stond en het is mij nooit overkomen, maar het kan….

 

regenton hout

IBC vat

Voor mijn moestuin is zo’n standaardvat niet genoeg. Wij hebben een paar 1000 liter vaten geïnstalleerd die via een regenpijp gevoed worden door water op het dak. Dit zijn zogenaamde IBC (intermediate bulk container) vaten.  2e hands zijn ze vrij makkelijk te vinden via Marktplaats voor ongeveer 50 euro per stuk.

Als je zo’n vat koopt, vraag wat er in gezeten heeft en of hij is gereinigd. Je wil natuurlijk niet pesticiden in het water hebben wat je aan je planten geeft. Ze zijn ongeveer 1.20 x 1.20 x 1.20 meter dus je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Als het kan zet deze ook op een verhoging, maak onderaan een kraantje (bouwmarkt) met een stukje tuinslang er aan en het is makkelijk gieters vullen.

Aansluiten met een gewoon koppelstukje voor regentonnen van de bouwmarkt en een stuk flexibele slang die via een gaatje het vat in gaat. Nee mooi zijn ze niet, maar dat is simpel te verhelpen door er een rietmat om heen te doen of ze op een andere manier te camoufleren, bijvoorbeeld:

 • Span er kippengaas omheen en laat er klimop langs groeien
 • Timmer af met resthout
 • Zet er een beukenhaagje of liguster omheen

Maak er een vlechtwerk van wilgentenen omheen.

Omdat IBC vaten niet stijf zijn (daarom zitten ze vaak in een kooi van metaal) kan het kunststof een beetje bewegen en zal hij niet kapot vriezen in de winter. Zo heb je ook tijdens die droge tijden een fijne watervoorraad. De vaten zijn best wel stevig gemaakt en gaan heel lang mee.

handige hokjes en bakken

Eigenlijk zijn deze vaten verdraaid handig; je kunt er zowat alles van maken: schuilhokjes voor schapen en geiten, kippen-, honden- of konijnenhokken, visvijvertjes, hottubs en plantenbakken. Enige handigheid is natuurlijk vereist en een slijptol om de kooi open te maken is geen luxe.

Handig

Heb je eenmaal voor een watervoorraad gezorgd, dan heeft Handig Goed nog wat slimme dingen om je planten water te geven. Een waterdruppelaar kan je in potten en bakken steken en geeft langzaam water af. Voor jong zaaigoed is er natuurlijk de plantendouche.

Kortom, met een 2e hands IBC vat, creativiteit en een beetje handigheid maak je slimme dingen die het leven veraangenamen. Zoek maar op internet en je vind zo veel ideeën!

Tips voor aansluiten regenton

Heb je wel eens van de waterspits gehoord?

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Saskia Elshoff

  Hai..die inc vaten..zou je die ook in kunnen graven?

  1. Jessica

   Hallo Saskia,
   Hm. Dat heb ik nog niet gedaan. Maar mijn gezond verstand zegt dat daar wel wat nadelen aan kleven.
   1. Het is veel werk, zo’n IBC vat is al gauw een kuub groot. Dat betekend dat je een gat van een meter bij een meter bij een meter moet graven. Op mijn erf een ramp want er zit puin en veel boomwortels in de grond. En waar laat je een kuub zand dat je uit de grond haalt? Het vat is van kunststof gemaakt met een stalen kooi er omheen. Maar die kooi vangt alleen de druk van binnenuit op. De druk van buiten (de grond er om heen) wordt niet opgevangen als het vat leeg is met het risico dat het stuk gaat of de grond er omheen verzakt.
   2. Je bent het voordeel van een tapkraantje kwijt, want dat moet altijd op het laagste punt van het vat zitten zodat het water er uit kan stromen.

   Als je de bovenkant er af zaagt zou je er een vijvertje van kunnen maken, dat wel. Maar vanwege de flexibiliteit van het vat zal je een constructie moeten maken die de stevigheid van de rand verbeterd, anders hou je verzakkingen van de grond aan de bovenkant. Er zijn mensen die er een hot tub van maken, half in de grond verzonken, maar die maken er altijd een bekisting omheen. Logisch want het kunststof geeft scherpe randen als het gezaagd is en het oog wil ook wat.
   Handige groet,
   Jessica

   1. Fons De Roey

    De beste oplossing voor regenwater is nog altijd een betonnen reservoir in de grond.
    Een plastieken vat is van uitzicht lelijk, dus daar plant je dan best wintergroene planten rond.
    Bovendien gaan er in zo’n doorzichtig vat algen groeien.

Geef een antwoord