Je bekijkt nu Wat mot dat mot

Wat mot dat mot

Wat mot je nou met motten?

Een mot op zich is niet schadelijk, ze kunnen zelfs in hun volwassen vorm als mot helemaal niet eten! Het zijn nachtdiertjes en er zijn 170.000 verschillende soorten. Alleen zogenaamde ‘textielmotten’ zijn schadelijk voor wol. Dit zijn heel kleine (max 1 cm lange) bruingrijze motjes. Hun kinders, de larfjes, die zijn het probleem.

En verwar textielmotten niet met nachtvlinders. Die zijn vaak veel groter en komen in allerlei uitvoeringen voor. Het zijn prachtige en nuttige dieren. Vind je die in huis? Vang met een glas en een kartonnetje en hups naar buiten.

Textielmotten leggen ongeveer 50 tot 100 eitjes bij voorkeur in textiel van dierlijk materiaal op een donker plekje. Textiel van plantaardig materiaal lusten ze niet, zoals katoen of linnen. Beetje vies verhaal, maar het natuurlijke vet van bijvoorbeeld schapenwol (en ook huidvet van mensen) en proteïne rijke materialen (bont, veren) zijn hun voedsel. Een rustig donker plekje met genoeg voedsel is de ideale plek om de kinderen gezond te laten opgroeien. Dus bijvoorbeeld een donkere kast, vol met wintertruien. Motten leggen hun eitjes in de zomer en vanaf eind juli tot ver in de herfst komen die uit. En dat is het moment dat je merkt dat er motten in huis zijn want dan vallen de gaten in je truien. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg dat je eind van de lente al je maatregelen tegen motten neemt!

 

mot

Motten voorkomen

Tja dat is bijna niet te doen. Ze komen op de een of andere manier wel binnen, vliegend, kruipend of in kleding gedragen. Je kunt dus het beste voorkomen dat ze een lekker plekje vinden om hun eitjes te leggen. Hier wat tips:

  • Ruim aan het begin van zomer je kast eens op. Klop alles goed uit laat de kast even luchten en zorg voor veel licht.
  • Leg geen ongewassen kleding terug in de kast.
  • Maak dan de kastplanken even schoon met een scheutje schoonmaakazijn.
  • Gebruik cederhouten blokjes of zakjes met lavendel om motten te verjagen
  • Stop willen truien, dassen etc. in het voorjaar in een strak dichtgeknoopte vuilniszak weg, zodat er geen mot bij kan komen.
  • Wollen kleden en tapijten in de zomer even buiten in de zon laten luchten.
  • Vilt en kleding die niet gewassen kan worden even 48 uur in een plastic zak in de vriezer en je weet zeker dat er geen mottenlarven overleven

mot

Motten houden wel van wol maar niet van cederhout. Lang geleden werden kledingkasten en dekenkisten van deze houtsoort gemaakt zodat wollen kleding en dekens veilig voor motten konden worden opgeborgen. Maar ja. Cederhout is vrij kostbaar en het kan een stuk simpeler.

Gewoon en stukje cederhout tussen de kleding is al genoeg om motten de stuipen op het lijf te jagen. Het gaat om de geur, die verjaagt motten, of beter gezegd door de geur kunnen de motten de mogelijke voedselbron niet meer vinden. Zorg dat het cederhout goed blijft ruiken door het even op te schuren of te behandelen met cederolie.

Om de mot te lokken of te verjagen:

Plaats een kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer twee cm en vang zelf de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.
Een hanger van cederhout tussen je kleding is een simpele remedie. Gewoon in je kledingkast hangen. 1 stuk op elke 10 haakjes moet voldoende zijn. Na een jaar een keertje behandelen met cederolie en dit goed laten intrekken (zodat je geen olievlekken op je kleding krijgt!) zorgt er voor dat de blokjes hun – door de motten gehate- geur behouden. De cederolie vind je hier.

Er zijn ook soorten motten die van voedsel houden. Meel enzovoort. Een ander soort maar ook vervelend om te hebben. Hier gelden eigenlijk dezelfde maatregelen tegen, maar het begint natuurlijk met het bewaren van dit soort producten in een bak of pot die goed afgesloten kan worden.

Lees meer over het voorkomen van motten!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie