Je bekijkt nu Tips voor de vakantieperiode – tuin

Tips voor de vakantieperiode – tuin

Je tuin gaat niet met vakantie.

In ons klimaat kan de tuin zich meestal wel redden als je een paar weken weg bent. Misschien dat eventuele droogte wel zijn tol neemt als het gaat om gras of vaste planten maar dat knapt weer op bij de eerstvolgende flinke regenbui. Planten in potten, tja dat is een ander verhaal. Die maken geen schijn van kans….

Gebruik een irrigatiepot

Heb je een grote pot? Zet er een Olla pot in en zorg dat die tot de rand gevuld is met water als je vertrekt. Je plant houdt het zeker anderhalve week uit. Instrueer degene die voor je huis en tuin zorgt even dat de Olla bijgevuld moet worden als je langer weg bent.

Burenhulp

Vraag buren of kennissen op tijd of ze in jouw afwezigheid op huis en tuin willen passen, dan kunnen zij dat ook inplannen. Maak het ze makkelijk; zet alle potten die water moeten hebben bij elkaar binnen bereik van een tuinslang of watercontainer en zo mogelijk op een plek met schaduw.

Gras of gazon

Als het lang zonnig en warm is zal het gras droog en geel worden. Maai het vlak voor vertrek, maar niet te kort,  1/3e van de lengte van het gras is ideaal. Droogte is geen probleem, elke dag sproeien is echt niet nodig. Het gras gaat niet dood maar in een ‘spaarstand’. 1x per week sproeien, maar dan in de avond een paar uur zal volstaan. Wees zuinig met drinkwater!

Gewoon handig om even aan te denken

Plant geen nieuwe planten vlak voor je vertrek, ze hebben de eerste week meestal extra aandacht en water nodig.

Wied en schoffel voor je vertrek, dat scheelt wateropname door onkruid en een inhaalslag als je weer terugkomt.

Een mulchlaag van gemaaid gras tussen de planten in de border zal de grond minder snel doen uitdrogen en onkruid tegen houden. Ook afgevallen blad doet het goed.

Zet tuinmeubilair stevig vast of berg het op zodat het niet door de tuin waait bij een eventuele storm.

Knip (bijna) uitgebloeide bloemen af zodat er zich nieuwe knoppen gaan vormen. Ooievaarsbekken en ander bloeiende vaste planten kan je flink terugsnoeien want dat zorgt er voor dat ze bloeien als je weer terugkomt!

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie