Blog – 21 april 2017 – Brandnetels zijn waardevol en gezond!
IJzer, kalk, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan, en calcium, het is allemaal in ruime mate voorhanden in brandnetels. Het voorjaar is het beste om brandnetels te eten. Dan bestaat tot 25% van het drooggewicht van de plant uit proteïne, behoorlijk hoog voor een bladgroente. Brandnetel is dus een echt voorjaarsgeschenk voor je lijf. De Indianen van Noord- Amerika gebruikten het juist dan, als er nog weinig andere eetbare planten groeiden. Je kunt er puree van maken (net als spinazie a la crème, en net als bij spinazie smaakt het dan lekker met een hardgekookt eitje en aardappelen.
Het bevat evenveel voedingsstoffen als spinazie, en misschien nog wel meer. Je kunt het dus prima als vervanger eten. O ja, die brandharen. Zet de bladeren even in heet water en ze prikken niet meer. Gekookt houdt de smaak het midden tussen spinazie en komkommer. Je kunt er ook een lekkere soep van trekken.
Dit heb je er voor nodig:
Nodig: ca. 500 gram brandnetelblaadjes per persoon
1,5 liter kippe- of groentebouillon, zout en peper naar smaak, 2 dl. room en eventueel om te binden; 1 aardappel per persoon of een ei of een beetje maizena of 20 gram boter en 40 gram bloem.
Even brandnetels plukken
Aan het einde van de lente staan de brandnetels al weer hoog. Nog net voor ze zaad gaan vormen. Dan is het ‘t allerbeste moment om ze te plukken voor een goeie brandnetelsoep. Want brandnetelsloep is heel erg lekker en bovendien razend gezond. En dat voor niks!
Zoek een paar brandnetelplanten op waar je zeker van bent dat honden en katten die niet kunnen gebruiken om hun territorium te markeren. Knip het topje er uit waar 4 blaadjes aan zitten, 2 kleine en 2 iets groteren. Pluk de blaadjes van de toppen en verzamel ze in een bak of vergriet. Je hebt er veel van nodig, want ze slinken behoorlijk. Ga uit van 500 gram per persoon. Uiteraard aan te bevelen om hier huishoudhandschoenen bij te gebruiken, ze prikken nog steeds!
En zo maak je een lekkere brandnetelsoep:
Laat de wasbak vol lopen met water en doe de blaadjes er in. Roer ze goed door en gebruik er twee houten lepels voor om ze te hanteren. Even laten staan. Luizen en andere beestjes zullen na verloop van tijd van de bladeren loskomen. Haal de blaadjes er uit met de twee lepels en doe ze in een vergiet. Nog een keer of twee herhalen tot de blaadjes goed schoon zijn.
Snipper een ui en snij twee knoflookteentjes fijn of pers ze uit. Fruit de ui in een beetje olie in een grote pan en doe er na een minuut of twee de knoflook bij. Even omroeren. Doe de brandnetelblaadjes er bij en roer om totdat ze geheel zijn geslonken. Doe de bouillon er bij. Breng aan de kook en laat dit ongeveer 8 minuten zachtjes doorkoken. Beetje zout (naar smaak) en peper er bij.
Afwerken
Je kunt er ook een in blokjes gesneden aardappel (1 per persoon) aan toevoegen, dan 20 minuten koken tot de aardappel gaar is. De aardappel bindt de soep dan meteen en je hoeft er dan geen bindmiddel meer aan toe te voegen
Maak de soep glad met een staafmixer. Het wordt een groene soep met heel kleine stukjes brandnetel er in. Naar wens kan je hem binden met een eierdooier, een beetje aangemaakte maizena of doe het als volgt;
Smelt 20 gram boter in een pannetje met dikke bodem. Voeg 40 gram bloem toe. Blijven roeren, het wordt een heel dikke smurrie. Voeg een soeplepel soep voorzichtig toe, blijf roeren. Herhaal dit tot een dikke pap ontstaat en voeg deze toe aan de soeppan. Even goed doorroeren. Desgewenst een scheutje room. Smakelijk!
Een supergezond en heel lekker soepje, serveren met sneetjes brood met boter.
Hier vind je meer informatie en recepten met brandnetel
Maak er een mooi en gezond voorjaar van!
Jessica
Bewaren