Je bekijkt nu Schoonmaaktip: radiatoren schoonmaken

Schoonmaaktip: radiatoren schoonmaken

Zodra de verwarming gestookt wordt zal het stof tussen de platen met de warme lucht opstijgen en zich verspreiden. Dus even schoonmaken voor het stoken!

Wat heb je nodig? Stofzuiger, radiatorborstel, emmer met een sopje en doekje.

Stap 1 Stof verwijderen

Ga met een kleine zachte borstel op de stofzuiger even langs de boven, zij- en onderkant van de radiator om spinnewebben en stofraggels weg te halen. Steek de radiator borstel aan de bovenkant in de radiator maak twee halen met de borstel, trek hem uit de radiator en zuig hem even schoon. Herhaal over de gehele breedte van de radiator. Vervolgens met de borstel even achter de radiator langs gaan en de borstel weer even zuigen. Dan nog een keer met de stofzuiger onder de radiator zuigen en je hebt het stof weg.

Stap 2 Neem de radiator nog even nat af.

Neem met een vochtige doek (gewoon schoonmaak sopje, bijvoorbeeld zwarte zeep) de radiator even af. Werk daarbij van boven naar beneden. Neem alles waar je bij kan even mee, beugels, poten, buizen enzovoort. Spoel het doekje uit in een emmertje met schoon water, wring hem uit en neem de radiator nog even af. Radiatoren eerst goed laten drogen voordat je de verwarming opstart ander zie je mogelijk (te) snel opgedroogde druppeltjes water op je radiator zitten. Zonde van al je werk.

En nog even dit; 

Nu je toch bezig bent; wellicht een goed moment om radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. Dit zorgt er voor dat de uitgestraalde warmte van de radiator op de muur teruggekaatst wordt in plaats van de muren te verwarmen. Dit levert zeker een besparing op in je stookkosten en comfort bovendien. Je kunt speciale magneetjes aanschaffen waarmee je de folie op de radiator kan klikken, dat is handiger dan de folie op de muur proberen vast te maken. Dat komt altijd weer los en ziet er rommelig uit.

Radiatoren geven stralingswarmte af. Het spreekt dus voor zich dat deze warme vrij uitgestraald moet kunnen worden. Zet geen meubilair voor je radiatoren en je maakt optimaal gebruik van de warmte.

Ontluchten!

Zorg dat je verwarmingsinstallatie regelmatig ontlucht wordt. Luchtbellen in de radiator zijn vervelend want die warmen niet zo goed op. Als je radiator ‘tikt’ weet je dat je even moet ontluchten. Of zie er op toe dat dit gebeurt als je CV ketel een onderhoudsbeurt krijgt.

Hoe de je dat eigenlijk, je radiatoren ontluchten?

 • Draai elke radiator in huis helemaal open.
 • Zet de thermostaat voor 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. Da zal de lucht zich verzamelen bij de ontluchtingsventielen in de radiatoren.
 • Zet dan na 10 minuten de thermostaat zo laag mogelijk en de cv-ketel zal stoppen met verwarmen
 • 10 minuutjes wachten en radiatorknoppen dicht draaien.
 • Dan kan je de radiatoren ontluchten met de ontluchtingssleutel, te beginnen bij de radiator op de laagste positie in het huis. Werk vandaar af naar boven. Wel even een lapje bij het ontluchtingsventiel houden want er kan een beetje water uit lopen.
 • Draai tegen de klok in het ventiel voorzichtig open tot er een beetje water uit loopt. Dan dicht draaien. Let op; het water is vuil en kan zelfs pikzwart zijn. Dit is bezinksel van vuil dat in de radiatoren zit en kan geen kwaad maar wel stevig vlekken. Daar is het doekje dus voor.
 • Als alle radiatoren ontlucht zijn de radiatorknoppen weer open draaien.
 • Zet dan de thermostaat weer aan op de normale temperatuur en controleer na een minuut of 10 of de waterdruk in de cv-ketel nog goed is. Dat is minimaal 1,6 bar. Is die lager? Dan moet de installatie bijgevuld worden met water. Lees de gebruiksaanwijzing van je CV ketel even.
 • Als je niet weet hoe je dit moet doen, neem contact op met je installateur.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Marie

  Bedankt voor het delen van deze tips om mijn radiator schoon te maken. Naast dat deze stoffig is, maakt hij ook veel lawaai. Wellicht moet ik deze een keer laten ontluchten. Ik hoor dezelfde problemen ook vaak in mijn omgeving.

  1. Jessica

   Hallo Marie, fijn dat je er wat aan hebt. Ja als de radiator tikt of borrelt is het waarschijnlijk tijd om even te ontluchten. De tips voor hoe je dat doet heb ik even toegevoegd aan dit artikel.
   Handige groet,
   Jessica

Geef een reactie