Je bekijkt nu Schoonmaaktip: Voegen en kitnaden schoonmaken

Schoonmaaktip: Voegen en kitnaden schoonmaken

Voegen in badkamer en keuken schoon maken, hoe doe je dat snel en handig. (En voordelig)

De voegen in badkamer en keuken eens goed schoonmaken?

De voegen tussen de tegels zijn gemaakt van voegspecie. Dat is een poreus materiaal en dus ideaal om vuil in op te slaan. Het is dus een goed idee om ze een paar keer per jaar een stevige schoonmaakbeurt te geven. Dit voorkomt schimmelvorming en is gewoon heel hygiënisch. Wat heb je nodig: Baking soda, water, spons, een stevige schrobborstel en een beetje tijd.

Maak een dun papje van de baking soda met water.  Spons dit over de voegen heen. Laat een half uurtje zitten en schrob dan met de borstel over alle voegen heen. Je zult verstelt staan hoeveel vuil er dan vanaf komt! Naspoelen met water of even goed afsponsen met schoon water en schoner dan schoon! Het werkt ook met groene of zwarte zeep trouwens, dit gewoon op de voegen smeren, even laten intrekken en idem dito.

Gebruik geen azijn of citroenzuur. Zuur lost kalk op en in voegspecie zit kalk. Dan worden je voegen poreus. Een keertje kan geen kwaad maar geen gewoonte van maken.

Een kleine borstel werkt het beste omdat je dan goed in de voegen komt, die, als het goed is, iets lager liggen dan de tegels. Een oude tandenborstel doet het prima, of anders de kleine schrobborstel in de webwinkel.

Soms zijn we het even vergeten, maar borstels zijn uitmuntende hulpjes bij grondig schoonmaken. Als je iets met een doekje niet schoon krijgt is mijn advies: gebruik een harde of zachte borstel.

Schimmel op stucmuren

Tja, dat is een ander verhaal. Schimmel op de muren waar geen tegels zitten krijg je met boenen niet weg. Hoogstens opbleken met wat bleekmiddel door die met een plantenspuit op de schimmelplekken te spuiten. HG schimmelreiniger werkt exact hetzelfde maar is een stuk duurder.  Beter is het om de oorzaak aan te pakken; gewoon heel erg goed ventileren. Werkt de badkamer ventilator nog wel goed, wellicht tijd voor een nieuwe. Heb je een raam? Zet dat dan altijd tijdens of na het douchen/baden even open. Hoe minder vocht er in de badkamer blijft hangen, hoe minder het zal neerslaan op de muren. Het principe is dat vocht zo snel mogelijk moet kunnen verdampen. Zelf maak ik altijd de douchehoek even droog na het douchen. Gewoon met een trekkertje. Met de handdoek droog ik de kraan ook even. Dat scheelt weer kalkaanslag. Al het water wat ik in het putje trek hoeft namelijk niet meer op de wanden te verdampen. Dat scheelt op jaarlijkse basis heel erg veel liters!

Schimmel op siliconen kitnaden

Ach jemig dat is me toch een ellende zeg! Die zwarte verkleuring krijg je er gewoon echt niet vanaf! De enige oplossing is de kitnaden te (laten) vervangen. Eigenlijk moet je dat om de 4 a 5 jaar doen. De kitnaden reiniger van HG (ook een gemeen chemisch goedje) heeft bij mij nog nooit iets uitgehaald. Ik kreeg van iemand wel de tip om, zodra de nieuwe naden er in zitten, ze iedere dag even af te spuiten met schoonmaak azijn zodat schimmel geen kans krijgt om zich te gaan hechten. Lijkt me niet goed voor de omliggende voegen.  En dan moet ik wel eerst opnieuw laten kitten vrees ik. Ik ga dat in ieder geval uitproberen. Dat kitten is trouwens een vak apart, het er af halen ook. Het mooiste resultaat krijg je door het door iemand te laten doen die het ook echt kan. Ga niet zelf knoeien want dat wordt niks.

Ik kan er overigens niet over uit dat er nog steeds geen betere oplossing bedacht is voor dit probleem. Siliconen kitnaden leken de oplossing om lekkage in de naad tussen vloer en wandtegels te voorkomen, maar eigenlijk krijg je er een probleem bij.

In mijn volgende badkamer geen kitnaden meer, dat weet ik zeker. Een mooie badkamer, met wanden van tadelakt of beton ciré. is mijn ideaal……en bovendien zeer verantwoord, ook op de lange termijn met het oog op schimmel en reinigingsmiddelen.

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ik blijf het ook lastig vinden om voegen en kitnaden schoon te houden in mijn badkamer. Ook heb ik regelmatig last van schimmelvorming door condens. Wellicht moet ik een goede reiniger uitproberen in plaats van natuurlijke producten en allesreiniger. Ik ga mij hierin verdiepen!

  2. Bedankt voor het delen van deze schoonmaaktips. Mijn badkamer ruikt niet zo fris meer en is toe aan een grote schoonmaakbeurt. Op sommige plekken heb ik ook last van schimmel. Ik ga kijken of ik mijn wc en bad weer kan laten glimmen met deze tips!

Geef een antwoord