Je bekijkt nu Jezelf warm houden

Jezelf warm houden

Een koude dag maar toch buiten activiteiten? Zorg dat je goed warm blijft! Hier een paar (voor de hand liggende maar toch wel handige) tips.

Kleed je warm aan

Maak meerdere laagjes van niet al te strak zittende kleding. Draag een legging of lange onderbroek onder je broek, dat scheelt enorm. Zorg dat de onderste laag van materiaal is dat geen zweet opneemt, zoals thermoshirts e.d. Als er geen vocht op je huid blijft zitten (in de vorm van zweet) koel je minder snel af. Doe bij voorkeur wollen sokken aan die isoleren het best en nemen geen zweet op.  Het is belangrijk je bovenlichaam goed warm te houden, dan is het voor je lijf makkelijker om de rest ook te verwarmen.

 

Doe een muts op

Ook een open deur van jewelste, maar toch zijn er veel mensen die dat niet doen. Omdat het niet lekker zit of omdat hun haar er van in de war raakt. Maar je verliest ontzettend veel warmte via je hoofdhuid, ook als je een flinke dos haar hebt. Ik draag altijd een hoed of muts zodra het beneden de + 10 graden Celsius is en sinds ik dat doe ben ik eigenlijk nooit meer verkouden. Het helpt dus, echt.

Draag bij voorkeur wanten

Als je vingers tegen elkaar zitten blijven ze het warmst. Bedek ze in elk geval. Je handen worden het eerst koud om dat ze relatief weinig volume en veel huid hebben.

Bedek zoveel mogelijk huid bij koude wind

Een koude wind maakt de afkoeling nog groter. Probeer elk plekje huid te bedekken, draag een dikke sjaal om je hoofd of een bivakmuts. En zorg voor een jas die niet alleen warm is maar ook winddicht.

Drink genoeg

Als je lichaam voldoende vocht heeft is het makkelijker om warm te blijven. Drink een warme vloeistof dat werkt het beste. Thee, koffie, choco. Vermijd alcohol, dat zorgt er voor dat je lichaam sterker doorbloed wordt en dus ook sneller afkoelt.

Toch koud?

Ondanks maatregelen toch koud voordat of nadat je buiten bent geweest? Neem een warme douche of bad. Dan is je lichaam snel weer op temperatuur. Een warm voetenbad wil ook helpen.

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Màrria van Winkel

    Wat ook helpt voor je warm bent van activiteit is iets wat badinerend klinkt: “wìl de kou ervaren”. Krimp niet in elkaar maar strek je nek, onderga de kou en hoe dat voelt. Dat doe ik altijd op de fiets, en echt: ik heb er dan minder last van. (Overigens draag ik wel wanten.)

Geef een reactie