Je bekijkt nu Citroenzuur gebruiken is eigenlijk geen gek idee

Citroenzuur gebruiken is eigenlijk geen gek idee

Citroenzuur gebruiken is zo gek nog niet

Eigenlijk maak al jaren mijn huis schoon met azijn en dat bevalt prima. Het ontvet, ontkalkt en maakt stralend schoon. Een scheutje bij de was zorgt voor een fris luchtje en de wasmachine wordt meteen ontkalkt. Ik dacht dus dat citroenzuur gebruiken niet echt wat zou bijdragen aan mijn schone huis.

Tot ik hardnekkige aanslag uit een toiletpot wilde krijgen. Die zat er al op toen we dit huis betrokken en heb ik er nooit uit kunnen poetsen. Bah.  De combinatie kalk en urinesteen is zo kei en keihard dat ik de moed begon op te geven. Alles geprobeerd, een hele fles azijn er in en laten staan. Borstelen, schuren (bah met mijn hand in de pot is toch niet zo fijn) maar ik kreeg die gore zwartbruine aanslag maar niet weg.

Verrassing!

Mijn laatste optie was dan citroenzuur gebruiken. Ik goot een liter azijn in een kan, en een kopje citroenzuur. Even mengen en ik goot het in de wc. Vervolgens keek ik er 24 uur niet naar om. Bedacht op weer een teleurstelling ging ik eens kijken. Het water zag zwart. Ik ragde een toiletborstel er doorheen, trok de wc door en zag tot mijn grote verbazing en opluchting weer blinkend wit porselein onder het water oppervlak! Ja nog wel wat randjes zwart maar met wat stevig borstelen verdwenen die ook. Nou je begrijpt dat ik na al die jaren ergernis meteen om was. Lang leve citroenzuur!

toilet schoon

Wat is het?

Citroenzuur is een natuurlijk en biologisch afbreekbaar zuur dat van nature voorkomt in citrusvruchten. Natuurlijker kan het niet. Het zit trouwens ook in onze lichamen, we maken het zelf aan! Ook veel andere planten bevatten citroenzuur. De citroenzuur in korrelvorm die je kan kopen wordt vaak gewonnen uit Melasse, dat weer wordt gemaakt uit Mais en Suikerbieten. Wonderlijk he?

Toepassingen

Citroenzuur wordt natuurlijk gebruikt om de zuurtegraad omhoog te brengen in voedingsmiddelen, maar ook in cosmetica en dat soort dingen. Het is ook een antistollingsmiddel bij het afnemen van bloed en wordt gebruikt bij het etsen van metalen. Maar de allerbelangrijkste toepassing is wel het oplossen van kalk en roest.

Kijk, da’s handig. Je kunt er dus heel hardnekkige kalkaanslag makkelijk mee weg krijgen en voor de funeste urinesteen situaties zoals hierboven omschreven is het een geweldige oplossing.

Ook gewoon je waterketel, strijkijzer, waterkoker of koffiezetter ontkalken gaat heel simpel, gewoon twee flinke lepels citroenzuur gebruiken, even laten koken of doorlopen en daarna nog een keertje vullen met gewoon schoon water. Dag kalk!

Wat voorbeelden voor gebruik:

  • Ontkalken van waterkokers en koffiezetters; doe 1-2 eetlepels citroenzuur in 1 liter koud water en roer goed door. Doe dit in het apparaat. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan. zet het apparaat aan en laat het verwarmen of doorlopen. Daarna nog twee keer opstarten met gewoon schoon water om door te spoelen. schoon maken van gladde oppervlakten en ramen: neem een emmer warm water en doe er een flinke mok citroenzuur in. Goed doorroeren en poetsen maar.
  • Kranen en glazen douchewanden ontkalken: neem een liter warm water en roer hier 2 eetlepels citroenzuur in. Vul een sprayflacon met dit mengsel en spuit het op het oppervlak.  Na vijf minuten even afspoelen en nadrogen met een zachte droge doek, bijvoorbeeld een theedoek.
  • Voorkomen van kalkaanslag in de toiletpot; doe voor het slapen gaan vier flinke eetlepels citroenzuur in de pot en laat het een nachtje staan. Na een uur of acht even de borstel er doorheen en doortrekken.
  • Wasmachine reinigen: strooi vijf eetlepels citroenzuur in de lege wasmachine en draai een kookwas
  • Hardnekkige aanslag in de toiletpot verwijderen; 1 liter huishoudazijn en een kopje citroenzuur mengen en in de toiletpot doen. Even borstelen en vervolgens zo lang mogelijk laten staan (minimaal 8 uur, langer is beter). Indien nodig herhalen.

Roest verwijderen

Citroenzuur is ook een prima middel om roestige zaken op te knappen. Sleutels, metalen keukenhulpjes, klassieke zeven enzovoort. Bakje of teiltje vullen met warm water, een paar flinke eetlepels citroenzuur er bij, roestige voorwerpen er in leggen zodat ze helemaal onder water staan en een nachtje laten staan. Indien nodig nog een keer herhalen.

Niet gebruiken op koper, aluminium, poreus gesteente en marmer. Voegspecie bevat kalk en zuur lost kalk op dus gebruik beter Baking Soda om je tegelvoegen schoon te maken.

Kortom, handig om een zak van dit fijne schoonmaakmiddel in huis te hebben.

Hier vind je het in de webwinkel.

Overigens staat het internet VOL met tips en filmpjes, dus doe er je voordeel mee. Hier zijn er een paar;

bekijk deze video

en check op Wikipedia

Geef een antwoord