Je bekijkt nu Wat als er toch geen houtas was?

Wat als er toch geen houtas was?

Wat geven we een hoop geld uit en wat vernielen we de aarde met chemische middelen waar heel goedkope en natuurvriendelijke alternatieven voor zijn? Laten we het eens hebben over houtas bijvoorbeeld.

Iedereen die een houtkachel of pelletkachel heeft beschikt over een regelmatige aanvoer van houtas. Het wordt vaak weggegooid en eigenlijk is dat zonde want wist je dat je er heel er veel mee kunt doen?

Ik heb wat tips voor je op een rijtje gezet. Maar allereerst is het natuurlijk belangrijk om zeker te weten dat je ‘schone’ houtas hebt. Dat is as van schoon hout, dus zonder verf- of lijmresten of andere chemische behandelingen. Weet ook dat hardhout betere as geeft voor het bemesten van je tuin dan bijvoorbeeld hout van naaldbomen.

houtas

Hout verbranden goed of slecht?

Er zijn veel tegenstanders van het gebruik van hout als verwarmingsbron. Dat is begrijpelijk maar het is wat ingewikkelder dan alleen wel of niet hout stoken.  Het gaat meestal vooral over fijnstof uitstoot en overlast en niet de Co2 uitstoot. Het mileuprobleem zit niet in het verbranden van hout maar het feit dat er ook (meer) gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Die waren niet van nature in de kringloop aanwezig. De boom die verbrand wordt heeft ooit CO2 uit de lucht opgenomen. Houtas bestaat uit elementen die de boom ooit heeft opgeslagen en kan zonder de kringloop te belasten ook weer in de aarde terug gebracht worden. Maar ja alleen op hout stoken is geen optie met bijna 8 miljard mensen. Het is ingewikkeld maar laten we het er maar op houden dat het evenwicht volledig verstoord is. Beperk je schade, stook dus verantwoord, in alle opzichten. Hou ook rekening met omwonenden die er misschien last van kunnen hebben. En gebruik alles optimaal. Dus ook de houtas! En daar wilde ik het dus even over hebben. Houtas is dus heel erg handig.

Als meststof

Door houtas als meststof te gebruiken maak je in feite de natuurlijke kringloop weer rond. Het is vooral een verbeteraar van zure grond en je kunt het dus gebruiken om je tuin en planten van kalk te voorzien. Wil je precies weten hoe of wat? Test dan de pH waarde van je grond. Is die meer dan 7? Dan hoef je geen kalk of houtas te gebruiken om de grond te verbeteren. Bessenstruiken en fruitbomen houden trouwens wel van een schepje extra kalium, wat dus ruim in houtas aanwezig is. Houtas is wel heel goed om op zandgrond toe te passen.

Ook prima om kalium (kalk) toe te voegen aan het gazon. Doe dit in de herfst en niet dik maar gewoon wat handjes over het gras verdelen.

Tomatenplanten hebben graag een schepje houtas zo nu en dan, goed tegen zwarte rot.

Strooi het in kleine hoeveelheden rond de plant die je wilt bemesten.

Of werk een klein beetje door de grond heen voor het planten of zaaien.

Niet gebruiken voor zuur minnende planten zoals hortensia’s, azalea’s, rododendrons en ja aardappelen.

Juist wel gebruiken voor tomaten, pepers, pompoen, courgette en paprika planten.

Strooi af en toe een handje in de composthoop. Geen scheppen er in want dat worden een soort brokstukken en dat is ook te veel. De stukjes houtskool er vooral ook in doen, daar worden vele mineralen in bewaard!

Om plaagdieren weg te houden.

Een dikke kring houtas rond een plant houdt de slakken aardig tegen.

In het kippenhok een laagje houtas op de vloer voordat je het strooisel er overheen gooit is een natuurlijk middel om bloedluis tegen te gaan en bovendien vermindert het de mestgeur.

Strooi ook wat houtas in het zandbadje van de kippen. De werking is ongeveer hetzelfde als diatomeeënaarde.

Mieren, muizen en ratten houden niet zo van as. Strooi het daar waar hun paadjes lopen om ze uit huis weg te houden.

Zuurgraad vijver

Met 1 eetlepel houtas op ca 5000 liter vijverwater help tegen algengroei en stimuleert de groei van waterplanten die zuurstof maken.

Zilver poetsen

Je kunt uitstekend je zilver poetsen met houtas; papje maken met een beetje water, zilver insmeren even laten inwerken en uitwrijven. Daarna even met water afspoelen en droog maken. Werkt ook voor koper trouwens.

Kachelruitjes schoonmaken

Vochtige spons in de as dopen en over de ruit heen poetsen, nawrijven met een droge doek. Uiteraard alleen doen bij een koude kachel.

Geur- en vochtvreter.

Een bak of emmer houtas doet uitstekend dienst als geurvreter en vochtvreter. Bijvoorbeeld een bakje as in de koelkast om geurtjes weg te werken of een emmer as in de kelder om vocht te vreten. De gebruikte as kan daarna nog gebruikt worden als meststof in de tuin.

Een paar schepjes houtas onder in de kattenbak voordat je de kattenbakkorrels er in doet helpt luchtjes te voorkomen. Zeker ook de kleine stukjes houtskool laten zitten.

IJs en sneeuw

Strooi houtas op de paden in plaats van pekel. Ijs zal smelten en de gladheid verdwijnt.

Olie vlekken

Heeft je auto wat olie gelekt in de garage? Een laagje houtas er op, die zal de olie absorberen. Werkt ook voor andere olie ongelukjes.

Regelmatig je kachel uitscheppen is natuurlijk nodig om goed en veilig te kunnen stoken. De as kan je het beste in een goed afsloten bak of ton bewaren zodat er geen vocht bij kan komen. Een luieremmer is daar bijvoorbeeld ook best handig voor. Staat nog leuk ook.

Houtas is ook een basisbestanddeel voor Loog. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld leer te logen of om zeep te maken. Hier vind je informatie over het maken van loog, maar wees voorzichtig het is een bijtend goedje en moet met zorg gebruikt worden.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Désirée

    Goedemorgen,
    Kan ik ook houtas strooien bij varens?
    Ik hoop van u te horen
    Hartelijke groet,
    Désirée

    1. Jessica

      Hallo Desiree,
      Houtas is vooral geschikt als ph verhogende meststof voor de moestuin, hij maakt de grond wat zuurder. Er is maar heel weinig nodig. De meeste varens willen een lichtzure grond, en oude compost en afgevallen bladeren als mulch tussen de planten geven eigenlijk al genoeg voeding en beschermt de varens tegen de vorst, tegen uitdroging en zorgt voor voedingsstoffen en een goed gedraineerde bodem. Houtas is voor fruitbomen en bessenstruiken heel nuttig. ik strooi het zelf ook uit over het gazon maar echt maar heel licht, geen dikke laag want mos houdt ook van zure grond. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  2. Marij Wijffels

    Jessica wat geef je weer leuke tips.
    Dit is mijn tip om de warmte buiten te houden: ik heb voor de ramen in mijn zijgevel(oost/zuid) houten gordijnroeden geplaatst (een douchestang gaat ook prima) en daar met ringen kaasdoek aan gehangen. Staat ook nog vrolijk die wapperende gordijnen

    1. Jessica

      Dank je wel Marij, ik neem je tip mee in een van mijn volgende Handige Tips over omgaan met zomerhitte!

Geef een reactie