Een Bewuste Barbecue, hoe doe je dat?

Geen vakantieplannen dit jaar? Zoek je vertier op Balkonia, Schuurmonnikoog, de Balkonlanden of in Tuinesie? Je ben dan al heel duurzaam bezig, of je het nu wil of niet. Maar natuurlijk wil je ook tijd met vrienden en familie doorbrengen.  En vind je een barbecue dan leuk om te doen? Hier wat tips voor een bewuste barbecue!

Groot of klein?

Een grote barbecue moet je met meer houtskool vullen dan een kleine. Het is dus handiger om 2 kleintjes te hebben dan 1 grote. Klein gezelschap? Dan gebruik je er 1.

Voor een groter gezelschap kan je er dan een 2e bij zetten.  Of je maakt een scheiding tussen vega en vlees barbecue, dat vinden de vegetariers/veganisten onder ons heel prettig. Bovendien is het dan makkelijker om 1,5 meter afstand te houden. En denk er aan dat een barbecue met deksel minder brandstof kost.

Opstelling

Wil je een 1,5 meter afstand barbecue houden? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen zitjes, tafeltjes en barbecue. Nodig niet meer mensen uit dan je kwijt kunt. Maak een looproute langs de barbecue(s) zodat men er alleen van één kant bij kan komen en langs de ander kant weer vertrekt.

En de buren…

In een woonwijk bezorgd het barbecueën vaak overlast voor de buren door rook. Zorg dat je barbecue goed heet is voordat je start met het grillen van de etenswaren en steek hem een uur van te voren aan. De kooltjes moeten gloeien zonder vlammen. De meeste stank wordt veroorzaakt door het verbranden van sappen en vetten uit vlees en vis die op het houtskool vallen. Bovendien vat het vet vlam waardoor de kans op verbranding van hetgeen op de barbecue groter wordt. Gebruik een aluminium of gietijzeren schaal om die vetten op te vangen. Met een elektrische of gasbarbecue heb je minder rookoverlast.

bewust barbecue

En in het kader van ‘prettige buren’ geef je directe buren even een seintje dat je gaat barbecueën, of beter nog nodig ze uit of steek een lekker hapje over de schutting zodat ze ook op een prettige manier kunnen meegenieten. Beperk geluidsoverlast en geef ze aan hoe laat het gezellig samenzijn zal eindigen, en hou je daar aan. Tenzij het gewoon een alternatief avond eten is met je gezin natuurlijk, daar hoef je niemand vooraf van op de hoogte te stellen.

VegaBBQ

Barbecueën zonder vlees, dat kan heel goed en ook heel lekker zijn. Serveer niet te veel vlees maar wees creatief in het maken van vegahapjes. Te veel vlees eten is niet zo gezond en al helemaal niet goed voor onze aarde. Via Milieu Centraal en Culy vind je lekkere vegarecepten.

Gebruik zo veel mogelijk groenten van het seizoen en maak maaltijdsalades. Die vind iedereen lekker en dan heb je sowieso minder vlees nodig.

barbecue bewust

Komen er mensen met een glutenintoleratie? Dan zijn dit handige tips waar je als gastheer/vrouw ook rekening mee kunt houden. Het zal zeer gewaardeerd worden!

BewustBBQ

Toch vlees op de barbecue? Kies dan bewust voor biologisch vlees of vlees direct van de boerderij of duurzaam gevangen vis. Of andere leedvrije alternatieven. Nudge heeft een goed overzicht gemaakt van alternatieve adressen.

Waar je mee stookt kan ook een verschil maken

Kokosbriketten zijn duurzamer dan houtskool

Als je toch houtskool wilt gebruiken, neem dan die met het FSC keurmerk

Vermijd de witte aanmaakblokjes die gemaakt zijn van aardolieproducten.

Handig

Geen zin in afwassen bij grotere groepen? Er is wegwerp servies van palmblad of maïszetmeel te vinden. Zo hoef je geen plastic weg te gooien. Ja het is wat duurder maar als het om geld gaat, dan gebruik je toch even je eigen servies en wast dat af, toch? Biologisch afbreekbaar wegwerpservies vind je zo, even googlen en klaar.

Stokbrood kan je alvast voorsnijden en in papieren zakjes verdelen. Geen vliegen en makkelijk mee te nemen voor de gasten.

Opruimen en schoonmaken

Zijn je gasten zo lief om te helpen af te wassen? Geef ze na afloop een houten afwasborstel kado, met een lief briefje er bij: “omdat het zonder jou niet afwas”. Een leuk aandenken. En om die roosters makkelijk schoon te maken is baking soda en een koperen schuurdoekje erg handig.

Beetje extra sfeer?

Zet vazen met bloemen (ook ‘onkruid’) op tafel, gebruik een mooie tafelkleed en feestelijke glazen. Bier koel houden gaat makkelijk in een oude teil of emmer met koud water. Let op de etiketten van de bierflessen kunnen loslaten dus zet alcoholvrij bier in een aparte emmer.

Waxine lichtjes verdeel je over tuin of terras voor extra sfeer. Gebruik glaasjes of waxinelichthouders om het veilig te houden en uitwaaien te voorkomen.

Veiligheid;

Zet een brandblusser of 2 emmers water in de buurt van de barbecue. Zekerheid voor alles.

Zet brandende kaarsen in een windglas en zet ze niet in de loop. Een zomerjurkje kan fladderen….. en een ongeluk zit in een wijd broekje.

Geniet, en niet met mate!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie