Duurzaam kamperen – wat neem je mee?

Welbeschouwd is duurzaam kamperen in Europa de meest bewuste keuze voor de aarde als het gaat om vakantie vieren. Want massatoerisme en vliegen naar de bestemming belast het milieu en het klimaat. Daarom is het beter om dichter bij huis te blijven en duurzaam kamperen is dan – na thuisblijven – de beste optie. En wie bewust reist, reist licht. Naast een boek, je kleding, tent en slaapzak heb je ook wat dingen nodig om te koken en te wassen bijvoorbeeld. Maar wat neem je nou eigenlijk mee?

Duurzaam kamperen

En waarom ook niet? Je hebt alle vrijheid en bent het grootste deel van de dag lekker buiten. Voor het weer hoef je bijna ook niet meer naar Zuid Frankrijk, toch?

Als je op internet zoekt op duurzaam kamperen vind je vooral websites van duurzame campings en tips van algemene aard, dat is handig en ik heb er niets aan toe te voegen.  Maar wat je mee neemt op vakantie kan ook schelen! Niet te veel in elk geval. Want ook daarin kan je kiezen voor duurzame oplossingen zonder in te leveren op het gebied van comfort.

Door slimme keuzes te maken in wat je mee neemt kan je bijvoorbeeld veel dingen voor meerdere doeleinden gebruiken. Ik zet er een paar voor je op een rijtje die – heel toevallig 🙂 – ook bij Handig Goed zijn te vinden. Maar wellicht heb je vergelijkbare dingen zelf al in huis en in dat geval is het gratis inspiratie. 

luieremmer duurzaam kamperen

Een luieremmer.

Supersimpel en supermulitfunctioneel! Een emmer met een deksel gebruik je als emmer om je biertjes in koel te houden, als afgesloten afvalemmer, om je was in te doen of een grote bak salade in te maken voor bij de barbecue of zelfs als noodtoiletje. Als je een geëmailleerd exemplaar gebruikt in plaats van een plastic versie weet je ook dat het hygienisch is want de emaille laag is geheel glad als glas en is dus na elke toepassing weer perfect schoon te maken.

marseillezeep

Marseillezeep

Als je een blok van deze zeep meeneemt, of een fles van deze zeep in vloeibare vorm heb je verder niks meer nodig. Je gebruikt het als afwaszeep, zeep om je kleren te wassen, als douchegel, handzeep en als shampoo. Met een blok zeep van 400 gram maak je ongeveer 4 liter vloeibare zeep. Dat is dus niet alleen handig omdat je dus niet al die flessen zeep hoeft mee te sjouwen maar ook nog erg voordelig. Recepten vind je bij Handige Tips op deze website.

Hooimadam

Hooimadam

Een hooimadam mee naar de camping of op de boot is eigenlijk best een goed idee.  Veel mensen denken er niet aan maar als je zelf je potje op een gasstel wil koken is het heel handig dat je de pannen alleen even hoeft te laten koken en daarna in de hooimadam verder laat garen. Je slaapzak gebruiken kan natuurlijk ook, mits je niet tijdens het koken een tukkie wil doen, of het risico wil lopen van een omgevallen pan spaghetti in je slaapzak.

Sphynx lamp

Sphynx lamp

Dit kleine lampje is een geweldenaar in praktisch nut. Allereerst is het oplaadbaar op zonne energie. Je kunt het gebruiken om een klein stukje te verlichten. Bijvoorbeeld het lezen van een boek. Verder is het handig dat je het houten steuntje er af kunt halen en het door middel van een magneetje op een metalen oppervlak kan klikken. Een metalen tentstok bijvoorbeeld om hou hem in de hand om iets te kunnen vinden in de tent. Of om je weg naar het toilet bij te lichten. Of klik hem op de achterklep van de auto om iets in de achterbak te zoeken of bij pech op de voorklep om de motor te bekijken. Nou ja, veelzijdig dus, je kunt zelf ook nog wat bedenken. Let er wel op dat hij overdag weer kan opladen!

drinkfles van siliconen

Opvouwbare drinkfles

Voor onderweg is een goede drinkfles natuurlijk onontbeerlijk. Wat dacht je van deze flexibele fles die je kunt inschuiven als hij leger wordt? Je hoort hem dan niet klotsen bij het lopen. En ook handig is dat hij flexibel is dus hij past onder dat altijd veel te kleine kraantje op de toiletten van uitspanningen die je passeert. Hij is gemaakt van siliconen en heeft een RVS dop. Dat heeft goede isolerende eigenschappen dus je water wordt niet snel lauw. Met de haak kan je hem makkelijk aan broek, fiets of rugzak hangen. Silicone is BPA vrij, heel sterk en flexibel en gaat een leven lang mee.

Handveger

Handveger

Om zand uit tent, kampeerwagen of caravan te vegen is deze handveger geweldig. Voorzien van buigzame zachte en toch stevige borstelharen is het zo gedaan. Voor kampeerwagen of caravan is ook een stofblik er bij wel handig.

handdoek

Handdoek

Met deze mooie handdoeken en badlakens steel je niet alleen de show in het zwembad, aan het strand of in de sauna, maar ze drogen ook heel goed af door hun dichte structuur. Ook prima geschikt om (opgerold) als kussen te dienen (kussensloopje meenemen) of om voedingswaren mee af te dekken voor vliegen en zand. De kans dat je iemand anders met dezelfde handdoek ziet is vrij klein. Da’s ook handig.

Kruik

Beetje warmte in koude nachten? Trek een extra laagje aan in de slaapzak, kruip lekker tegen elkaar aan (bij wederzijds goedvinden natuurlijk) of neem een ouderwetse kruik in gebruik. Gebruik geen terrasverwarmers of electrische kacheltjes want die vreten energie maar dat spreekt toch bijna wel vanzelf?

Wasnetjes

Deze zakjes met open structuur van biokatoen zijn heel veelzijdig en kan je voor veel meer gebruiken dan alleen het wassen van tere spulletjes. Ze zijn heel fijn om sokken, ondergoed en dat soort kleine dingen bij elkaar te houden in een rugzak, koffer of tas. Ook je vuille sokken en ondergoed stop je er in en hang je ergens buiten de tent op, in afwachting van de was. 

Broodzak

Broodzakken zijn van bio katoenen stof en gewoon fijne zakken om je brood in te bewaren maar ook om je schoenen in te stoppen zodat de rest schoon blijft. Of andere dingen bij elkaar te houden in rugzak of koffer. Je kunt ze trouwens ook goed gebruiken om iets te zeven….

warmwaterkruik
waszakje
broodzak

Schoenzolenborstel

Als je een serieuze wandelaar bent is het fijn om een schoenzolenborstel mee te nemen. Hiermee haal je makkelijk steentjes en vuil uit de profielen van je wandelschoenen en borstel je ze even schoon voordat je ze in tas, koffer of kofferbak legt. 

Spork Le vork!

Ork, ork, ork soep eet je met een Spork!

Ga je backpacken of met de fiets weg? Dan scheelt elke gram. Neem dan een Spork mee om te eten. Het is een heel kleine combinatie van een lepel en een vork. Supersimpel.

Anti Muggen spiraal

En dan voor iedereen op elke plek waar muggen zijn (en waar is dat niet?) handig om bij je te hebben; anti muggen spiralen. Een veilig blikje met daarin 10 wierookspiralen met een luchtje waar mensen wel en muggen niet van houden.

Lees ook mijn andere tips voor de vakantie

Inspireer voor duurzaam kamperen!

Heb jij nog slimme tips voor duurzaam kamperen of vederlicht en comfortabel op vakantie gaan? Dingen die je voor diverse doeleinden kan gebruiken? Slimmigheidjes van de familie of zelf ontdekt? Deel ze in de reacties, want daar heeft iedereen wat aan! 

Ik wens je een heerlijke vakantie toe!

Jessica

Geef een reactie