Je bekijkt nu Recepten met Marseillezeep

Recepten met Marseillezeep

Recepten met Marseillezeep.

Omdat je daar werkelijk alles mee schoon kunt maken

Regelmatig word ik benaderd door producenten van shampoo bars en groene schoonmaakartikelen. Het één nog groener en duurzamer dan het ander. Maar telkens kom ik weer op hetzelfde punt uit; we moeten minder willen, in alle opzichten. Dus waarom al die extra producten ontwikkelen terwijl er al een relatief goedkoop, goed werkend en toch heel natuurvriendelijk product is? Teruggebracht tot de essentie; plantaardige zeep waar je alles mee kan schoonmaken. En er zijn meer dan genoeg recepten met Marseillezeep om je hele hebben en houwen mee schoon te maken.

Wat is Marseillezeep?

Deze traditionele Franse Marseillezeep is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, 100% plantaardig en bevat alleen plantaardige oliën en geen palmolie. De zeep moet minimaal 72% uit olie bestaan zoals het stempel op ieder blok zeep aangeeft. Zonder parabenen, parfum of kleurstoffen en ook nog eens dierproefvrij.

Lees hoe het gemaakt wordt.

De groene zeep is met olijfolie gemaakt, de witte zeep met zonnebloemolie. Geen palmolie toegevoegd. Waarom dit een goed idee is? Lees meer….

De stukken zeep hebben een vierkante blokvorm en er zijn verschillende gewichten; 100, 200, 300 en 400 gram.

De blokken zeep zijn gevoelig voor vocht. Is de lucht vochtig, dan voelt de zeep ook vochtig aan. Is het droog, dan voelt het blok alleen een beetje vettig aan.

marseillezeep

Eigenlijk zijn een paar blokken Marseillezeep alles wat je nodig hebt in huis om de boel schoon te houden. Dat scheelt heel wat aan kastruimte, geld en – ook niet onbelangrijk – afval en milieuvervuiling. De meeste schoonmaakmiddelen zijn niet erg milieuvriendelijk en doorgaans verpakt in plastic flessen. Hieronder volgen recepten met Marseillezeep en linkjes waar je nog meer informatie kan vinden. Het internet staat er vol mee, dus inspiratie genoeg. De recepten met Marseillezeep verschillen nog wel eens, maar dan is het gewoon uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Voor handzeep en shampoo:

100 gram zeep raspen en in een pan met 1 liter kokend water strooien. Blijven roeren tot het helemaal is opgelost en een nachtje laten afkoelen. Het is dan nog dun en waterig. Als je een dikkere zeepsubstantie wilt kan je dat realiseren door Xanthaangom aan het zeepmengsel toe te voegen.

Dit is een wit poeder dat ontstaat bij het fermenteren van suiker. Het is een veelgebruikt verdikkingsmiddel in cosmetica en verzorgingsproducten, zoals tandpasta en shampoo en het wordt gemaakt met behulp van de fermentatiebacterie Xanthomonas campestris, waar de naam van de gom vandaan komt. Tijdens het afkoelen af en toe even kloppen met een klopper, of even de staafmixer er in zetten. Gebruik ongeveer 2 afgestreken eetlepels Xanthaangom per liter vloeibare en afgekoelde zeep. Gebruik een garde of staafmixer om alle klontjes goed op te lossen.  Experimenteer een beetje om de juiste dikte voor jou te bepalen.

Het mengsel in een (oude knijp) fles doen en gebruiken als standaard shampoo. Met deze verhouding is de substantie een beetje dikkig en werkt uitstekend in zo’n knijpfles of zeeppompje. Een trechter is handig om de fles te kunnen vullen. Let op, deze shampoo bevat geen ‘schuimmiddelen’ dus zal niet zo veel schuimen als je gewend ben van de reguliere shampoos. Droog haar? Voeg een eetlepel olijfolie toe aan elke 250 ml. die je maakt. 

Overigens kan je dit ‘basissopje’ voor zo ongeveer alles gebruiken dat je wil schoonmaken.  Nog wat suggesties

Voor afwasmiddel:

  • 500 ml kokend water
  • 10 gram marseillezeep
  • 200 gram schoonmaaksoda

rasp de Marseillezeep en doe het raspsel in een kom. Giet er 500 ml kokend water over, roer tot de zeep is opgelost. Voeg 200 gram soda toe, roer tot dat ook is opgelost. Laat afkoelen en giet met een trechter in een plastic fles.

Voor vloeibaar wasmiddel voor de wasmachine:

Neem 1 liter heet water.
Voeg 60 gr Marseillezeepvlokken toe (heb je een blok zeep? Gewoon even raspen met een gewone huis-, tuin- en keukenrasp)
Voeg 40 gr Soda (Natriumcarbonaat = geen baking soda maar gewone soda) toe. Gebruik voor de witte was witte Marseillezeep voor een echt wit resultaat.
Roeren en 1 nacht laten staan. Doe dit in een (knijp)fles met afsluitdop. Wil je een dikke substantie om goed te kunnen doseren? Gebruik Xanthaangom (zie recept voor handzeep en shampoo).

Gebruik 100 ml per wasbeurt.
Deze hoeveelheid is geschikt voor minimaal 10 wasbeurten.
De kosten per wasbeurt zijn nog geen 10 cent.

Voor handwas of machinewas

Handwas: 1 handvol vlokken voor 5 liter water of gebruik een zeepklopper
Los de zeep goed op in een beetje heet water
Voeg koud of lauw water toe

Machinewas: Strooi 1x tot 3x (afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed) een handvol vlokken in de trommel voor het inbrengen van het wasgoed.
Normaal wassen – goed spoelen (geurloos)

Voeg aan het laatste spoelwater een beetje azijn toe voor een nog zachter resultaat. Je was ruikt dan alsof hij buiten is gedroogd 🙂

En nog wat toepassingen:

Vlekverwijderaar – wrijf de vlek in met marseillezeep voor het wassen. Vooral voor heel fijn wasgoed een prima middel. De zeep of de vlek even natmaken met water.

Allesreiniger – dezelfde werkwijze als hierboven, voeg een schepje soda toe.

Vloerreiniger – door de milde werking is marseillezeep ook erg geschikt als vloerreiniger voor nagenoeg alle soorten vloeren

Reinigen van tegels – met marseillezeep en water reinig je eenvoudig de tegels in de keuken en het laat een mooie glans achter. Voor echt vieze en vette tegels (achter het fornuis bijvoorbeeld) voorbehandeling met baking soda aan te bevelen.

Reinigen van leer – mocht je een bank, schoenen, tassen of kleding hebben van leer dan kun je deze zonder problemen reinigen met deze milde zeep.

Penselen reinigen – een sopje maken met deze zeep en je penselen daarin wassen na gebruik. Goed uitspoelen en aan de lucht drogen, dan blijven ze zacht. Uiteraard ook zee geschikt om andere borstels van natuurhaar schoon te maken. Haarborstels, radiatorborstels enzovoort enzovoort.

Stickers verwijderen – maak een schuursponsje nat met water, wrijf het over een blok zeep en smeer de sticker in. Even laten intrekken, de sticker er af trekken en de laatste lijmresten op de zelfde wijze er af poetsen. Afnemen met een vochtig doekje. Werkt bij de meeste lijmen, maar niet de heel gemene chemische…..

Mottenverjager – Motten houden niet van de geur van olijf. Hang of leg wat stukken zeep in je kledingkast en ze zullen er niet gauw in kruipen. Wel regelmatig vervangen met verse zeep. De zeep die in de kast heeft gelegen kan je rustig gebruiken om bijvoorbeeld handzeep of shampoo te maken.

Op internet vind je vele, vele pagina’s met tips voor het gebruiken van Marseillezeep, gewoon even met Google of een andere zoekmachine zoeken. Deze heb ik al vast voor je geselecteerd;

Duurzame dinkies

Mens en gezondheid

Awkward Duckling

marseillezeep

Geef een antwoord