Je bekijkt nu De blaadjes en de herfst….

De blaadjes en de herfst….

De blaadjes vallen

Tja in de herfst vallen de blaadjes. Dat is een feit en daar is niks aan te doen. Sommige mensen kunnen er enorm van genieten, voor mij hoeft het niet zo. Maar ja zonder vallende blaadjes ook geen nieuw ontluikende bomen in de lente. Het hoort er bij in onze klimaatzone. Dus ik ga ying en yang en geheel zen de tuin in en neem de hark ter hand. Naderhand met een leeg hoofd een warme choco lekker bij de kachel op de bank. Op dat soort momenten kan de herfst voor mij niet stuk.

Bladblazerterreur

Als je een grote tuin hebt is afgevallen blad opruimen een echte klus voor de herfst. Ik ben geen voorstander van bladblazers en dat is mild uitgedrukt. Ze maken een hoop herrie, kunnen planten beschadigen, blazen vruchtbare aarde weg, slurpen benzine of stroom en je kunt er niet gecontroleerd mee werken. Ook kan ik me niet onttrekken aan het idee dat je voornamelijk de blaadjes heen en weer staat te blazen en dus tamelijk inefficiënt bezig bent. Het enige wat echt goed werkt met zo’n ding is lawaai maken, dat gaat als de beste! Wat mij betreft gaat er niets boven een doodgewone hark. Krijg je nog een beetje gezonde beweging in de buitenlucht ook! En de buren vinden het ook vast fijn (tenzij ze zelf een bladblazer hebben natuurlijk).

Blaadjes zijn goed, blad moet

Blad hoef je eigenlijk ook alleen maar van het gras af te halen want anders  verstikt het na een poosje. Zeker als het blad nat wordt en een beetje gaat rotten. Tussen struiken en onder bomen en op kale plekken is het beter om het te laten liggen. Het beschermd de bodem zonder deze te verstikken en rottend blad geeft weer voeding af aan de bodem. Tussen de planten leggen helpt ze ook te beschermen tegen vorst, maar bedek ze er niet helemaal mee. Op paden en terrassen is het natuurlijk wel prettig om het weg te halen anders ontstaat daar na een winter een bruine smurrie en heb je veel werk om het weer weg te krijgen.

Blad kan je het beste opruimen als het zonnig en droog is, want dat is lekker buiten werken en het blad is dan makkelijk te harken. En het moet natuurlijk niet te hard waaien. Kortom; een zonnige herfstdag leent zich daar uitstekend voor!

Handig harken

Tijdens het harken loop ik altijd weer tegen de beperkingen van mijn kruiwagen op. Vier harkslagen en de kruiwagen is vol. Eigenlijk zou die kruiwagen een bak moeten hebben die twee of drie keer zo groot is…… Daar vond ik wat op. Ik neem een grote kartonnen doos (die heb ik altijd in overvloed want ik bewaar alle verzenddozen die ik van leveranciers krijg), vouw hem open maar sluit de bodem niet. Ik zet de flappen aan elkaar vast met papieren plakband. En snij een korte flap er af en de twee lange flappen schuin in. Een beetje de vorm van de kruiwagen volgend, het kijkt niet zo nauw. Ik zet de doos met de aan elkaar geplakte flappen naar beneden in de kruiwagen en kijk; de kruiwagen kan drie keer zo veel blaadjes bergen! Scheelt me heel wat keertjes lopen naar de bladhoop! Op de bladhoop aangekomen: trek de doos omhoog en gooi de kruiwagen leeg. Als al het blad geruimd is maak ik de doos, die dan aardig vies is geworden, plat en dan gaat hij bij het oud papier, of ik gebruik hem om de moestuin mee af te dekken. . Even plastic plakband er af halen uiteraard.

blaadjes

Bladhoop

Ik heb in de tuin een bladhoop gemaakt en daar gaat al het blad op wat ik van het gras haal. Regelmatig even het corpulente lijf er op gooien of even aanstampen zodat de hoop slinkt. Nog een beetje lol ook. En na een jaar komt daar de prachtigste bladaarde uit. Die gebruik ik om de zandgrond in de moestuin en bloementuin te verrijken en verder strooi ik het uit in de borders. Heb je geen ruimte voor een bladhoop? Gewoon in vuilniszakken proppen, emmer water er bij , dichtknopen en er een paar kleine gaten in jenzen met een tak of schepje. De zakken op een stapel leggen in een onzichtbaar plekje van de tuin (achter de schuur of een grote struik) en voila! Volgend jaar fijne bladaarde!

blaadjes

 

Aanvullende tip:

Hark een klein stuk gazon schoon, leg er een afdekzeil op en zet dit op 4 hoeken vast met een tentharing. Hark de bladeren op het zeil, pak het op bij de punten en schuif het blad in de kruiwagen of direct op de bladhoop. Wel handig om dit met z’n tweeën te doen.

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een antwoord