Je bekijkt nu Planten zaad bewaren op een slimme manier

Planten zaad bewaren op een slimme manier

Zaad bewaren, hoe kan je dat eenvoudig doen? Niet in plastic zakjes of bakjes, want dan kan het niet meer ademen. Papier is een prima oplossing. Jarenlang gebruikte ik mijn oude bankenveloppen, maar die zijn nu op. Kruidenierszakjes zijn een prima vervanging.

Aan het einde van de zomer maken veel planten zaadjes die je uitstekend kunt gebruiken om het volgende jaar weer te zaaien.

Rucola bijvoorbeeld

Ik heb zaad uit de moestuin geoogst. Rucola is een aanrader voor elke (balkon)tuinier. Het is heerlijk door salades, je maakt er een geweldig zomerstampotje van, lekker op de boterham met wat plakjes kaas en ga zo maar door. Verder is het een reuze makkelijk plantje wat het bijna overal doet zolang het maar af en toe wat water krijgt. Als ze gaan bloeien zijn ze voor ons niet meer zo lekker maar voor de bijen des te meer.

En het zijn mooie bloempjes. De zaadjes zitten in peulen en zijn zeer makkelijk te verzamelen. Even wachten tot de peulen bruin en droog zijn. Ik peuter de peultjes open boven een plat bruin zakje en gebruik dit zakje als een soort trechtertje om ze in een ander zakje gieten. Want het zijn heel kleine zaadjes. Ik bewaar de zaadjes in dit papieren zakje voor volgend jaar. En dan vanaf april weer van voren af aan.

Voorbereiding is het halve werk

Ik schrijf op het zakje welk zaad er in zit, wanneer het gezaaid en eventueel uitgeplant moet worden. En alle aanwijzingen die verder nog nodig zijn. In de winter op een koele donkere maar vorstvrije plaats bewaren. In het voorjaar zet ik ze in volgorde van zaaien in een kartonnen doosje en weet ik precies wanneer ik weer moet beginnen met zaaien.  Zo is het simpel zaad bewaren!

Ook gekocht zaad bewaar ik op die manier, in groepjes in een bruine zak verpakt, gesorteerd op zaaidatum.

zaad bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Laat een reactie achter