Je bekijkt nu De betere wensen voor 2023!

De betere wensen voor 2023!

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:29/12/2022
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wat heb ik nog te wensen?

Ik ben aan het einde van een jaar altijd een beetje weemoedig. Alweer een jaar voorbij. En wat een jaar! Na het start van de Covid pandemie (die er nog steeds is trouwens) volgden de internationale ontwikkelingen elkaar snel op. Vele brandhaarden in de wereld en eentje op een afstand die we doorgaans zonder mopperen afleggen als we naar een vakantiebestemming in het zuiden rijden; Oekraine ligt minder dan 2000 kilometer bij ons vandaan. Die oorlog is zo bepalend voor wat er verder gebeurd in de wereld; met de hand aan de olie-, gas- en graankraan knijpt meneer Poetin het westen lekker een beetje af. Is dat erg? En voor wie?

Het is erg

Ja het is erg voor de mensen die afhankelijk zijn van olie, gas en graan. Vooral dat laatste want dat gaat over de basisbehoefte van mensen; eten. Het is niet te verteren dat aan de ene kant van de wereld mensen creperen van de honger terwijl het graan ligt te wachten of eerst bij de rijke landen wordt afgeleverd. Het doet je toch vragen stellen over de afhankelijkheid en het gebrek aan zelfvoorziening van landen in de meest belangrijke dingen. Eigenlijk zou elk land op z’n minst zijn onderbroek moeten kunnen ophouden wat betreft voedsel, water en energie. Dan valt er in elk geval niemand meer af te knijpen door foute regimes.

Kijk nou zelf. We zitten met z’n allen op een ronddraaiende kluit in een onmetelijk heelal. Met z’n allen in het zelfde schuitje, dan moet je het toch ook samen kunnen rooien?

2023

Complimentje?

Wat de olie en gasprijzen betreft; ik moet meneer Poetin eigenlijk complimenteren! Hij heeft met zijn rotoorlog wel voor elkaar gekregen wat niemand anders is gelukt; de consumptie van gas en olie drastisch verminderd. Helaas is de drang om te blijven consumeren echter groot. Zo groot dat de steenkolen nu nog eens een beetje extra verbrand worden. En hout. En stookolie. En terwijl Europa met een dikke trui zit te wachten tot het beter wordt is het rapport van COP27 van november vernietigend over onze invloed op deze planeet; Sinds 1970 is de populatiegrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 69% afgenomen. Bijna 70% tijdens mijn leven dus. Dat vind ik schrikbarend. Gelukkig zijn steeds meer mensen gealarmeerd en bewegen naar een meer duurzame leefstijl. Dat is een goed begin.  

De beste wensen!

Dus voor het nieuwe jaar wil ik positief vooruitkijken! En ik heb dus ook best veel wensen, goede  wensen of zelfs de beste wensen:

Ik wens ieder levend wezen op deze planeet een plezierig en waardig leven toe. Of het nou lang of kort is.

Ik wens dat mensen met ‘wanderlust’ nieuwsgierig gaan worden naar de wereld om de hoek.

Ik wens dat kleding herontdekt wordt als een middel om je effectief warm te houden.

Ik wens dat we plantjes en beestjes gaan bestuderen in plaats van verdelgen.

Ik wens dat groei niet langer de maat van dingen zal zijn.

Ik wens dat kinderen krijgen een bewuste keuze kan zijn voor alle vrouwen (en mannen natuurlijk) en niet langer economisch of cultureel noodzakelijk.

Ik wens dat alle kinderen zich kunnen ontwikkelen.

Ik wens dat we allemaal onze eigen energie kunnen opwekken en beheren, zodat we weten wat de waarde daarvan is.

Ik wens dat we het belang van onze aarde boven dat van  het ontdekken van nieuwe planeten stellen.

Ik wens dat we allemaal tevreden kunnen zijn met de meest belangrijke en toch simpele dingen; Eten, drinken, warmte, genegenheid, ontwikkeling en humor.  

En ik wens jou een heel goed 2023!

2023

Geef een reactie