Je bekijkt nu Recht op repareren

Recht op repareren

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:14/03/2023
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

15 maart is de internationale dag van het consumentenrecht

Op 15 maart is het de dag van het consumentenrecht. Wat mij betreft is het recht op reparatie een van de meest belangrijke rechten van de consument. Waarom? Deze belgische website van Repairshare  legt dat echt kort, bondig en zeer duidelijk uit. Maar tot mijn frustratie is dat eigenlijk helemaal nog niet geregeld.

Al in 2020 heeft de Europese Unie ingestemd met wetgeving maar daarna is er helemaal niets mee gebeurd. Eind 2022 is de toen geplande besluitvorming alwéér een half jaar opgeschort. Dat zal wel te maken hebben met de lobby’s van de grote producenten. Want producenten zijn er natuurlijk niet mee gediend als spullen gerepareerd kunnen worden in plaats van weggesmeten en opnieuw aangeschaft.

Repareren te duur? Wat een onzin!

Tegenwoordig worden veel producten zo ontworpen dat reparatie moeilijk of onmogelijk is en lijkt het vaak te duur. Veel dingen worden dus weggegooid als ze stuk zijn en dat is heel erg slecht voor onze aarde. Het zorgt voor vervuiling van land en zee, draagt bij aan de CO2 uitstoot, doet ons onnodig meer grondstoffen verbruiken en werkt uitbuiting van mensen in de hand. Die kosten zie je niet maar zijn er wel en dan heb ik het nog niet eens over de onherstelbare schade die dit gedrag met zich meebrengt.  Uiteindelijk is repareren gewoon beter voor jou, mij en elk levend wezen op onze planeet.

Zelf heb ik een héél handige man die altijd eerst zelf een poging tot reparatie doet, al dan niet met een handleiding of een You Tube filmpje! Hij heeft zijn kettingkast op de juiste plaats zitten zeg maar 😉 Maar niet iedereen heeft die mazzel. Er zijn gelukkig mensen die daar actie op ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld in 2017 een initiatief gestart dat inmiddels wereldwijd opvolging krijgt; het repaircafe.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Je mag meehelpen of toekijken en er wat van opsteken.

Via de website van Repaircafe.org kan je alle aangesloten repaircafe’s in de wereld vinden en trouwens ook – heel handig – handleidingen om zelf dingen te repareren. De moeite waard om eens te bekijken!

repareren

Jij bent heel belangrijk!

Maar als ik heel eerlijk ben begint de eerste stap ook bij ons als consument. We zouden dingen moeten aanschaffen die simpel zijn te repareren, als het even kan door ons zelf. En waar mogelijk elektrische apparatuur achterwege laten. Daarmee heb ik ook weer eens uitgelegd wat de kern vormt van het assortiment van Handig Goed; het moet praktisch en duurzaam zijn in gebruik en ook lang mee gaan. Je vind dan ook geen dingen waar een stekker aan zit in mijn webwinkel.

Zo kan je als consument dus aan het begin van een meer duurzame keten gaan staan! Door al bij de aanschaf van een product te bedenken wat eenvoudiger kan. Natuurlijk zal je niet snel terug gaan naar het wassen op de hand of je hele huis met stoffer en blik schoon houden. Maar bij de aanschaf van een wasmachine of stofzuiger kan je misschien wel alvast gaan letten op kwaliteit en repareerbaarheid en uiteraard verbruik van energie. Je koopt dan misschien niet op dat moment de goedkoopste maar als je het over 20 jaar uitsmeert waarschijnlijk wel.

Koop bewust en verstandig

Als je dus iets moet gaan aanschaffen is het goed om niet alleen de prijs en de duurzaamheid in gebruik te wegen, maar ook of een product gerepareerd kan worden.

  1. Waar is het van gemaakt? Kan het gelijmd, geschroeft, gebout of aan elkaar worden gebonden als het stuk gaat?
  2. Hoe groot is de kans dat het stuk gaat? Breekt het snel als het valt of in de knel raakt?
  3. Zijn er onderdelen voor te vinden?
  4. Kan het open gemaakt worden om te repareren?

Ook zijn er regels als het gaat om stuk gaan van aangeschafte spullen die je misschien even uit het oog bent verloren. Je mag er in elk geval vanuit gaan dat een ‘goed’ een redelijke levensduur heeft. Lees meer over garantie en reparatie op de website van Het Juridisch Loket, altijd handig om in het achterhoofd te houden.

Ook de overheid moet stappen nemen!

Er zijn vele manieren om het repareren van spullen te promoten. In Zweden hebben ze doorgepakt en wordt kan je belastingvoordeel krijgen als je spullen laat repareren. Er gelden lagere BTW tarieven en reparatie van elektronica kan als aftrekpost worden gebruikt. Een goed begin! Dat zou hier ook kunnen als onze regering er voor zou kiezen om de lobby’s op afstand te houden en een visie zou ontwikkelen op het gebied van een duurzame toekomst.

 

repareren
Iedereen is welkom in het repaircafe!

Geef een reactie