Je bekijkt nu Blog – Een ei? Daar kraait geen haan naar!

Blog – Een ei? Daar kraait geen haan naar!

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:03/09/2016
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

3 september 2016 –

Een ei? Daar kraait geen haan naar!

Een ei. Daar komt nogal wat bij kijken. De familie Speelman heeft al sinds 1981 in Gasselternijveenschemond een biologisch dynamisch kippenbedrijf Boerveenshof. 9000 leghennen zorgen elke dag voor een heerlijk eitje. Ik koop daar altijd mijn eieren als mijn eigen kippen niet of niet genoeg leggen. En ik moet zeggen; het zijn heerlijke eieren en doen niets onder voor de eitjes van mijn eigen kippen. Ik rij er ook bijna dagelijks langs en geniet altijd van het uitzicht; duizenden hennen en honderden hanen scharrelend in de weide bij de boerderij. Ze zien er buitengewoon gelukkig uit die kippen.

Biologisch Dynamisch

De Speelmans waren in eerste instantie een regulier kippenbedrijf begonnen, maar het ‘voelde niet goed’. In enkele jaren zijn ze overgegaan naar een biologische en uiteindelijk een biologisch dynamisch bedrijf. Dat betekend dat alles in de keten vrij is van bestrijdingsmiddelen en antibiotica. En dat de kippen een natuurlijk leven kunnen leiden. Dus lekker buiten lopen in een weide met bomen (want kippen zijn van oorsprong bosvogels). En dat de kippen beschikking hebben over hanen. Want die horen er ook gewoon bij. Elke vijftig kippen ‘hebben’ een haan. Zij beschermen de kippen tegen roofvogels en zoeken lekkere hapjes voor de dames. Als de dames klaar zijn met leggen worden ze geslacht en verkocht als soepkip. Ouderwetse dubbeldoel dieren dus. De soepkippen zijn geweldig, vol van smaak en het zijn kippen met gespierde lijven. Ik heb er al heel veel pannen kippensoep mee gemaakt.

En dan de hanen…..

En toch was er nog wat aan het wringen bij de Speelmans; Waar eieren worden uitgebroed om legkippen ‘te produceren’, daar zijn ook haantjes. In 50% van de eieren zitten haantjes. En die haantjes, tja die wil niemand hebben want ze kunnen geen eieren leggen. Ze worden doorgaans vermalen of vergast en verwerkt in diervoeders. Brrr.

De Speelmans besloten die hanen ook te gaan houden. Ja weliswaar om uiteindelijk op te eten, maar toch. Vijftien weken lang rondlopen en hanendingen kunnen doen dat is toch een stuk natuurlijker dan meteen bij het begin van je leven te worden vermalen. Een aantal van de hanen gaat bij de kippen en een ander deel van de hanen wordt op een afzonderlijk land gehouden. Want hanen kunnen prima met elkaar opschieten, zolang ze maar geen kippen hebben. Het zijn net mensen.

Ze verkopen nu dus, als proef, ook braadhanen van eigen erf. Beesten die een mooi leven hebben gehad en vlees zonder antibiotica. Maar de afzet is nog wel een uitdaging. Mensen hebben niet gauw 10 euro over voor een biologische braadhaan. Ik kan het niet geloven dat men liever 5,95 voor een plofkip betaald dan 10 euro voor een beest wat een kort maar goed leven heeft gehad en niet op de been is gehouden met antibiotica en andere rommel.

Een verantwoord boutje?

Samen met 3 andere biologisch dynamische kippenbedrijven is Boerveenshof bezig om dit product in de markt te zetten. Ik vind het een heel goed initiatief. Kijk eens of er bij jou in de buurt ook dergelijke initiatieven zijn. Dat kluift toch wel wat lekkerder, een beetje verantwoord boutje.

Website Boerveenshof

Demeter over broederhaantjes

Informatie over kopen van braadhaantjes

Oh ja, vergeet ik het toch bijna; Op de Boerveenshof worden de eieren ook vanaf de boerderij verkocht. Gewoon in een stalletje aan de weg. Een ideale plek om mijn eierrek onder de aandacht te brengen. En dat mocht van de Speelmans. Dus. De Egg Skelter is daar te bewonderen, tussen de biologisch eieren en met op de achtergrond het gekot van de kippen.

egg skelter

Bewaren

Bewaren

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie