Je bekijkt nu Wereldbevolkingsdag 11 juli 2019:  op naar de 10 miljard!

Wereldbevolkingsdag 11 juli 2019: op naar de 10 miljard!

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:10/07/2019
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:0 Reacties

Op 11 juli is het Wereldbevolkingsdag.

De Verenigde Naties hebben Wereldbevolkingsdag uitgeroepen om aandacht te vragen voor de groei van de wereldbevolking.

In 1972 was ik 7 jaar. Op school werd er aandacht besteed aan het aantal inwoners van Nederland. Het waren er toen iets meer als 13 miljoen. Ik kan mij goed herinneren hoe ik probeerde dat ontzagwekkende aantal mensen te bevatten. Hoe ziet een menigte van 13 miljoen er uit, hoe zijn die verdeeld over ons mini landje? Nu, 47 jaar later zijn we met 17,3 miljoen mensen. Dat is in een half mensenleven dus 4,3 miljoen mensen meer. Het land is niet groter geworden, maar wel veel drukker. Logisch natuurlijk.

Als je het wereldwijd gaat bekijken zijn de cijfers nog angstwekkender. In 1972 waren er 3,7 miljard mensen op aarde. Nu gaan we al richting de 8 miljard. In 47 jaar tijd is de wereldbevolking meer dan verdubbeld. Als het om ratten, eikenprocessierupsen of buxusmot ging zouden we van een plaag spreken. Maar bij mensen niet want dat is heel beladen. Wij vinden namelijk allemaal dat het krijgen van kinderen een recht is voor elk mens. Dat vind ik ook. Ik ben absoluut niet van mening dat je iemand dat recht mag ontzeggen. Maar er moet toch wat aan te doen zijn? Dit kan zo niet doorgaan! Wereldbevolkingsdag is dus fijn want dat herinnerd ons aan de urgentie van een oplossing.

Het kind van de rekening

Eerst en vooral ben ik voor het voorkomen van leed. Bij mens en dier. Er worden zo veel mensen geboren die een slecht leven zullen hebben. Omdat ze hun ouders kwijtraken, ziek zijn en in veel gevallen in hun hele leven voldoende voedsel, geborgenheid, veiligheid en affectie zullen ontberen. Je weet gewoon dat als er een meisje in de sloppen ergens in India wordt geboren zij nooit de kansen zal krijgen om een menswaardig bestaan te hebben.

We kunnen ons allemaal inspannen om er voor te zorgen dat dit kleine meisje wel een menswaardig bestaan krijgt. Door opleiding en een veilige woonomgeving te garanderen. Dat schiet voor dit meisje echt wel op. Ze zal door haar opleiding verstandige keuzes maken, een goede baan vinden en wellicht maar 2 kinderen krijgen in plaats van 9.  Haar streven zal een goed leven voor haar kinderen zijn, met als het lukt een auto, televisie smartphone en airconditioning. Alle dingen die ze zelf als kind niet had. Kort gezegd zal ze minder kinderen krijgen, maar die kinderen zullen wel meer eisen stellen aan het leven. En je kunt ze dat toch ook niet kwalijk nemen? Iedereen wil een comfortabel leven. En een comfortabel leven geeft een grotere ecologische voetafdruk als comfort wordt gezocht in dingen die niet duurzaam worden geproduceerd. Dus zelfs als er door allerlei maatregelen (geboortebeperking, opleiding enzovoort) in de toekomst minder kinderen geboren zullen worden zullen diezelfde kinderen een grotere ecologische voetafdruk hebben. Zeker als er geen omslag plaats vindt in de wijze van produceren en verpakken. Ondertussen groeit de wereldbevolking gestaag door. Als je een kijkje neemt op deze website  krijg je het gewoon spaans benauwd. Het is een statistische weergave van leed.

Waar gaan we in hemelsnaam naar toe?

Zucht. Je kan het gewoon niet winnen denk ik dan. Er moet iets gebeuren. De voorspellingen zijn dat we in 2050 bijna 10 miljard mensen op deze aarde hebben. Meer dan 10% van die mensen zullen ondervoed zijn. Dat zijn 1 miljard mensen! 1 op de 10 mensen heeft geen menswaardig bestaan, nu al niet. Ondertussen vind nu al een enorme roofbouw op onze aarde plaats. Het klimaat veranderd. Of dat door toedoen van de mens komt is eigenlijk niet eens meer aan de orde.  Dat meisje in de Indiase sloppen en haar kinderen zal het worst wezen waarom het daar in de zomer 50 graden celsius wordt. Ze moeten zien te overleven. Klimaatmigratie wordt een feit.

Maar hoe dan?

Ik heb geen antwoorden of oplossingen. Het is te groot. Ik denk dat bewustwording de enige manier is om dit probleem aan te pakken. Bewustzijn dat jouw persoonlijke gedrag een verschil kan maken, zolang dit ook door anderen wordt opgepakt. Want de aantallen maken het verschil. Een ijzersterke campagne vond ik “het is maar 1 rietje” zeiden 8 miljard mensen.

 

wereldbevolkingsdag

 

Dat laat goed zien hoe groot de impact is van gedrag van miljarden mensen. Denk eens terug aan de anti rook campagnes. Dat de meester in de klas een sigaret of sigaar opstak was vrij normaal in 1972. Iedereen rookte, het was normaal. In 47 jaar tijd is roken van ‘normaal’ naar ‘ongewenst en in veel gevallen verboden’ gegaan. Het moet dus kunnen.

Begin bij jezelf

Er zijn volop mensen die ontkennen dat de mens oorzaak is van de klimaatverandering. Of zeggen dat onze aarde best al die mensen kan herbergen. Dat de techniek oplossingen zal vinden voor onze overpopulatie en dat groei nu eenmaal nodig is om het systeem te laten werken. Allemaal dingen waar ik niet in geloof. Waar ik niet over twijfel is dat onze aarde een betere plek zou zijn voor haar bewoners, menselijk, dierlijk of plantaardig, als er minder mensen zouden wonen in plaats van meer. Vorm vooral je eigen mening, het kan in elk geval geen kwaad hier eens over na te denken en je gedachten te delen met anderen. Bewustwording, je weet wel. Vandaar dus wereldbevolkingsdag.

Een beetje goede informatie over dit onderwerp is makkelijk te vinden. Bekijk dit eens: https://populationmatters.org/

Handige groet,

 

Jessica

 

 

 

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Geef een reactie