Je bekijkt nu Groene Vrijdag in plaats van een zwarte!

Groene Vrijdag in plaats van een zwarte!

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:27/11/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:1 reactie

27 november 2020 – over groene vrijdag

Zwarte Vrijdag, nog steeds een verleiding?

Nee, het is nog steeds niet uitgestorven, het fenomeen Black Friday. Zelfs niet in deze vreemde tijd van Corona, waarin zelfs een ingeburgerde volksfolklore als oudejaarsvuurwerk wordt verboden. We moeten omwille van het beheersbaar houden van deze pandemie genoeg afstand bewaren. Overal. Altijd. Dus ik vraag me werkelijk af hoe zich dat dan gaat verhouden tot zoiets als Black Friday.

Ons gezond verstand wordt namelijk tijdelijk even uitgeschakeld als er voordeeltjes zijn te behalen. Daar heb ik al eens eerder over uitgeweid in mijn blog(s).

Ik voorspel dus een stevige derde golf over een week of 4….tenminste….als mensen zich weer als dollen in het koopgewoel storten.

Nee, dank je, geen Black Friday voor mij

Maar goed, Black Friday dus. Handig Goed doet er niet aan mee. Waarom niet? Dat  heb ik al uitgelegd in mijn vorige blogs en ik wil niet in herhaling vallen. Wat me wel opvalt is dat ik steeds meer mensen ontmoet die een weerzin hebben gekregen tegen dit fenomeen. Daar word ik dan weer heel blij van want dat geeft de burger moed. Mensen zijn tóch verstandiger aan het worden! Het bewustzijn over de toestand op onze planeet wordt groter. Duurzaam leven is niet langer voorbehouden aan de groene geitenwollensokkenlui maar wordt door bijna iedereen gedragen, behalve een klimaatontkenner (pff wat een raar woord? Alsof je het klimaat kunt ontkennen?) hier en daar. We zijn dus op de goede weg!

Green Friday en andere initiatieven

Interessant zijn ook de tegenbewegingen tegen Black Friday. Zo heeft de Franse milieu organisatie Envie Green Friday bedacht en steeds meer winkels en organisaties sluiten zich daar bij aan met groene initiatieven zoals bomen planten.

Ikea heeft zich laten inspireren tot een Bring Back Friday, een dag waarop je oude en gebruikte Ikea spullen kunt terugbrengen zodat ze een tweede leven krijgen. Hulde voor Ikea!

Ook het initiatief om de dag na Black Friday als ‘Niet winkeldag’ te bestempelen is een origineel idee, wat mensen echt wel doet nadenken. Maar of ze dat doen? Kweenie.

Wist je trouwens dat je bij Handig Goed ook daadwerkelijk Niets kunt kopen? Kost ook niets en je krijgt ook echt niets, ha ha! En Iets kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld in de vorm van een cadeaubon.

Even tot 10 tellen en iets duurzaams bestellen

En als je je dan echt niet kunt bedwingen onder invloed van die tsunami aan koopjes en Black Friday Deals, tel even tot 10 en koop iets waar je dan écht wat aan hebt. Een fijn gidsje om je daar bij te helpen vind je nu ook bij Handig Goed; het boek Gewoon Goed waarin op laagdrempelige wijze wat handige tips worden gegeven om duurzaam te shoppen en te leven. In elk geval om even na te denken met ál je hersens en niet alleen je reptielenbrein.

gewoon goed

Hoe dan ook, voor Handig Goed is het dus een gewone-door-de-weekse vrijdag en ook heel gewoon met een groen tintje. Gewoon, omdat dat al bijzonder genoeg is.

Fijne groene vrijdag!

Jessica

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Odiel Kranendonk

    Helemaal eens met Jessica, laten we gewoon doen, “dat is al gek genoeg” zei mijn moeder altijd. En ja, daarin had ze gelijk. Ik ben in de fase van het ontspullen en koop alleen nog mooie, duurzame spullen die ik echt ga gebruiken ( of cadeau doen). Oor mij dus geen black friday of dat koopjesjaaggedrag ( 3x woordwaarde?).
    Fijn en goed en wellicht groen weekend voor allen. Groet Odiel

Geef een reactie